- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- MinDig TV
- Milyen NAS-t vegyek?
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- ASUS routerek
- AliExpress tapasztalatok
- F-Secure termékek
- Chiptörvénnyel készül Trump elnökségére Dél-Korea
- Egy vagyont költött a kriptoipar az amerikai választásokra, kilőtt a bitcoin
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz atesss #96950 üzenetére
Foszforsav (ami vízkőoldóként beszerezhető, meg a Coca Cola is tartalmazza, de utóbbit nem ajánlom) nagyon jó rozsdamaró, ha jól rémlik a rezet is tisztítja. De utána visszarohad, ha nem kezelik a felületet, mondjuk WD 40-nel, ami be is kúszik a szigetelés alá.
Mindamellett ilyen vezetéket alapos gyantázással (gyantába merítve / forrasztva) szoktam forraszthatóvá tenni, de akkor már a Wago nem javallott, hanem forrasztással kötni, zsugorcsővel fedve.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Dr. Szilikát #96951 üzenetére
Annyit hozzátennék - és a tévedés jogát fenntartom - hogy a rugós Wago kapcsok legjobb tudásom szerint szabadon használhatóak forrasztott kábelvégekhez. Valahol mintha olvastam volna erről, de lehet, hogy csak a Wago wire-to-board termináljaira volt ez igaz.
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
atesss
addikt
válasz csongi #96953 üzenetére
7db, kb. max. 5W-os led lámpa.
Szóval az áram tényleg nem lesz sok.
Csak valamennyire érintkezzen...
És ne romoljon tovább utána se.razorbenke92
Én is úgy tudom hogy használható forrasztotthoz a Wago.
Ellenben a csavaros kötés viszont előírás szerint nem használható már jó néhány éve ónozotthoz. Ugyanis annak nincs után-feszítése, és az ónozott vezeték - állítólag - fel tud puhulni.[ Szerkesztve ]
-
Vismajor01
addikt
Kapu és garázs távirányító kérdésben itt tudtok segiteni? Vagy melyik fórum lenne rá a legalkalmasabb?
Samsung Galaxy s22Ultra/Corsair One Pro/Lexus RX400H
-
ViZion
félisten
válasz Vismajor01 #96957 üzenetére
ez, vagy az okos otthon, attól függ, mi a terv.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
Vismajor01
addikt
válasz ViZion #96958 üzenetére
Elromlott mindkettő
Kéne nekem egy amiről mindkettőt vezérelni tudom.
Az egyik ilyenMásik meg ez
Ha jól látom mind a kettő 433,92 hz-n müködik, akkor ha veszek valami ilyesmit
akkor feltudom tanitani h mindkettőt egy távirányitóról müködtessek?Samsung Galaxy s22Ultra/Corsair One Pro/Lexus RX400H
-
atesss
addikt
Üdv ! Másik téma:
Egy 30W-os vagy 20W-os power ledet tervezek hajtani egy Mean Well XLG-25-AB vagy XLG-50-AB állandó(max)áramú, de ezen felül még PWM-el is vezérelhető meghajtóval.
A PWM-et egy Raspberry Pico-W alapú vezérlőboard adja majd, de ez vezérel majd sok más kapcsolódó dolgot is (egy mozgás vagy jelenlét-érzékelő és az alapján egy rángatást/rezgetést csináló nagy DC-motor, Wifi-n keresztül MQTT parancsok fogadása és küldése, stb.)Ez egy effekt-lámpa lenne, az idő 99,99%-ában kb. negyed teljesítményen (5-7W körül) fog járni, azaz egy kb. 25%-os PWM jellel.
De azért kell nagyobb teljesítményű, mert lesz majd egy kvázi "villantó" effekt is, hirtelen nagy fényerő, max. pár másodpercre.
A hűtésnek rendelkezésre álló hely azért korlátozott a lámpatestben, nem tudunk egy nagy lapos bordát betenni. Jó nagy a lámpa az alsó részen, de felfelé szűkülő "tölcsér alakú".
Alapvetően egy régebbi Intel CPU hűtő bordáját használnánk fel (mivel az kör keresztmetszetű). De azért nem a legkisebb, rézmagos és gyári hűtőhöz képest viszonylag magasabb.
Mivel mozogni, sőt rezegni fog az egész lámpa világítótest része, ventilátor nem jó ötlet bele (még ha mozgatás közben tiltom is a ventit, szerintem meghalna).Attól félek, hogy ha leáll valamiért a PWM (mondjuk leginkább megfagy az MCU), és tartósan max. fényerőre kapcsol a power led, akkor azt már nem tudja leadni a borda, átmelegszik, és egy idő után túlmelegszik a led-chip.
Sima hőbiztosíték nem jó ötlet, mert ha kiég akkor azt kb. ugyanolyan baromi nagy munka cserélni mint a led-chipet.
Létezik olyan, hogy regenerálódó hőbiztosíték ?
Én próbáltam keresni, de egyelőre nem találtam.Vagy milyen ötletetek van még ?
Regenerálódó áram-biztosíték is lehetne talán, mivel az - remélem - effektív érték=hőterhelés - re működik.
Csak abból meg ami biztos hogy lassú kellene akkor. Mondjuk karakterisztikában mint az üvegcsöves 5x20mm-esből az a "fehér homokkal" töltött. -
nagyúr
Sziasztok! Hátha találkozott már valaki hasonló problémával:
Adott egy powerbank elektronika, DD06CVSA típusú.Ezzel szeretnék egy ESP32 modult megtáplálni, ami félig-meddig sikerült is, leszámítva, hogy 50mA alatti fogyasztásnál a modul lekapcsol.
Ezt pillanatnyilag egy LED segítségével hidalom át, az ESP-vel párhuzamosan, 50mA-t elégetek vele, így bekapcsolva marad...
Van ennél elegánsabb megoldás a problémára...?
Valahol azt írták, hogy a KEY lábra adott impulzus ébren tartja a modult, de erről nem találtam közelebbi információt. Máshol azt írták, hogy az árammérő ellenállást kell cserélni a lapon. -
Dr. Szilikát
őstag
A kínai angolban ez simán jelentheti, hogy tartós alacsony szint (ami állandóra kapcsolja).
Mi fogalmaink szerint a trigger, az csak trigger, de a kínai fordítógép, az meg egy fordítógép, nem mindig lehet komolyan venni. Főleg, amikor a kereskedők is beszállnak a fordítójátékba, tudnak alkotni.
[ Szerkesztve ]
-
Barret001
addikt
válasz Dr. Szilikát #96962 üzenetére
Az a "Triggeres" kimenet nálam pont fordítva működik! A beépített ledet látja el árammal. (lámpa)
-
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #96962 üzenetére
Sajnos így van, a hosszan nyomva tartásával egy power ledet tud ki-be kapcsolni.
Próbálkoztam műterheléssel, de sajnos 50mA még nem elég az ébrentartásához. Amúgy is pazarlás lenne. -
nagyúr
Azannyaszentségit talán sikerült.
A hosszan nyomás volt a kulcs.
A uC egyik pinjét rákötöttem a KEY lábra és 3mp-enként ki-be kapcsolgatom a power ledet, úgy tűnik ettől resetelődik a standby számláló és bekapcsolva marad a cucc. 😅Előtte vagy 2 órát szenvedtem azzal, hogy vajon milyen rövid impulzus lehet, ami nem kapcsolja le az áramkört, de reseteli a számlálót (hint: nem találtam ilyet). Aztán próbáltam gyorsan ki-be kapcsolni, szintén sikertelenül.
[ Szerkesztve ]
-
-
Ton-ton
tag
Ezt a modult nem ismerem.
Azonban az alap power bankoknál kb. 20-25 másodperc után megy aludni. Tehát 10 másodpercenként elég kapcsolni (csak a biztonság kedvéért)
Illetve szintén power banknál rövid gombnyomásra szintén ébren marad ( resetelődik az időzítő)...http://qtp.hu
-
nagyúr
válasz Ton-ton #96970 üzenetére
Ez nem ilyen, ez rövid gombnyomásra is kikapcsol, meg két gombnyomásra is. Illetve mikor hogy gondolja, mert elvileg a rövid gombnyomásra csak a visszajelző ledeket kellene, hogy le-felkapcsolja, és bizonyos idő után azt is teszi.
Hosszú nyomásra meg úgy csinál, ahogy feljebb írtam.
Van olyan powerbankom itthon, ami meg hosszú nyomásra átáll kis áram módba, hogy okosórát meg ilyeneket lehessen tölteni vele és ne kapcsoljon le közben, na ezen ilyen mód sajnos nincs.Amúgy power bank és UPS modulként is van aposztrofálva, mivel töltés közben is képes árammal ellátni, ami rá van kötve, szóval jó kis cucc, pár éve vettem
valamire majd egyszer jó lesz
felkiáltással Például raspberry-hez szünetmentes tápnak vagy hasonló célból, de mivel van rajta ledes töltöttség visszajelzés, most kapóra jött egy projekthez.
Van ebből olyan változat is (nem nekem), ahol a rajta lévő chip-en van i2c kommunikáció, na ott szoftverből ki lehet ezt kapcsolni meg a töltöttséggel is ki lehet olvasni stb.[ Szerkesztve ]
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Alapvetően, ha egy BLDC ventilátor PWM vezérlőjelet vár (5V), akkor 0-5V analóg DC-vel is simán kell, hogy lehessen vezérelni nem,
A gond alapvetően ott van, ha valami nalaóg DC-t várna, de csak PWM elérhető, na ott lehetnek problémák általában... vagy rosszul látom?
-
tordaitibi
veterán
válasz csubuka #96976 üzenetére
Igen.
Nem.
Vezérlés felépítés függő.
Ha PWM-et vár, azaz 0-5V közötti négyszögjeleket, akkor nem lehet DC-vel vezérelni. Mivel a PWM + vagy - ideje alatt kap tápot a venti motorja.
Itt a motor tehetetlensége vagy elkó integrál, de a motor oldalon.
Ha BLDC a motor, akkor meg a fene se tudja mi történik.Ha a bemenete egy integrátor, ami a 0-100% PWM-ből analóg 0-5 voltot képez, akkor lehet.
[ Szerkesztve ]
-
csubuka
addikt
válasz ViZion #96977 üzenetére
Értem, ez a része tiszta.
#96978 tordaitibi:
Köszönöm. Akkor kicsit próba szerencse ez valójában és bizonyos esetekben akár működhet is a DC vezérlés egy PWM ventinél, attól fúggöen, hogy épp milyen az elektronika ami fogadja...De leginkább arra kell készülni, hogy ez nem megy majd.
-
nagyúr
válasz tordaitibi #96978 üzenetére
Ha PWM-et vár, azaz 0-5V közötti négyszögjeleket, akkor nem lehet DC-vel vezérelni
Miért ne lehetne? A folyamatos 5V olyan PWM jel, aminek 100% a kitöltöttsége. -
nagyúr
válasz tordaitibi #96981 üzenetére
Ez van, ha fáradtan és felületesen olvas az ember. 🤐
-
ekkold
Topikgazda
válasz tordaitibi #96981 üzenetére
Elég valószínű, hogy így van. De egy próbát megér a dolog, aztán vagy lehet szabályozni DC-vel is vagy nem. Tönkremenni szerintem nem fog, egy próbától.
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/ https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
4-pines PC ház ventilátor esetében simán jó az 5V PWM szabályzójel helyett 0-5V analóg DC-t beküldeni a venti vezérlőjének. (hogy mindnek van csak épp ennek az mindegy)
Ez persze az üdítő kivétel akkor felteszem, de van olyan PWM-et váró eszköz, ami vidáman együttműködik az analóg szabályzójellel... tehát eszerint a korábban említett módon integrálja amúgy is a PWM jelet.
12V-ot kap a fő betápjára, míg a fő betápon élősködő buck converteren csavargatom a kimenő feszültség állítót...
A vezeték színeket hagyjuk, maga a venti sem követi a szabványt, én meg mókányoltam amit tudtam :D
A ventinél a zöld a fix 12V (igen kínai nagyon eltévedt megoldás, persze én meg kékkel toldottam ) , kék a PWM, Fekete a föld
[ Szerkesztve ]
-
-
csubuka
addikt
válasz tordaitibi #96987 üzenetére
Részben csüngött már egy buck úgyis a 12V tápon, nem volt itt gond
De kicsit overkill lehet akár...#96988 ViZion:
Ideális világban igen... ezen alja tizenpár éves Chieftec terméken ennek köze nincs a valósághoz. Erről árulkodott pl a molex betáp rákötése mielőtt levágtam volna...Azért nagy bajnak nem hívnám, csak a másodosztályú selejtekre fel kell készülni, alapból pl 5V-al tápoltam meg csak a zöldet, az még nem ölte volna meg rossz helyre betáplálva se, de lassúcskán felpörgött úgyis...
A Chieftecről nem volt nagy véleményem eddig sem. Mondjuk 15 év alatt javulhattak... ez nem egy mai példány.[ Szerkesztve ]
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Energia spórolás gyanánt egy légtechnikai csőben az előfűtőt (hőcserélő elfagyás ellen 0 fokra előmelegíteni kell télen az elhasznált levegőt) megérheti PID szabályozni?
Ezt leginkább egy 0-10V vezérelhető SCR-el tudnám elképzelni, ahol a 0-10V jelet egy PIC szabályzó okoskodja ki a 0 fok célhőmérséklettől való eltérést nézve.
Vagy ezt szimplábban szokták és hagyni kell inkább hiszterézissel felmelegíteni a levegőt pár fokkal a 0 fülé, majd lekapcsolni és amikor visszahűlt akkor megint bekapcsolni?
Túl nagy tehetetlenség nincs egy ilyen levegőt fűtő rendszerben, elég sok kikapcsolás lenne...
-
baly81
aktív tag
Sziasztok!
Nem szervesen a fórum témájához kapcsolódik, de szerintem van közöttünk egy-két szerelő is.
Az új lakásunkkal megörököltünk egy beépített Siemens mosogatógépet. (Típust ne kérdezzetek, mert nem találtam még rajta adattáblát, a hátfalat meg még nem néztem.) A takarításán már túl vagyok, de észrevettem, hogy a sótároló rekeszében víz van. Az előző gépemben az oldalfalon volt a sótároló (száraz tárolórekesz), ennek azonban az aljában helyezkedik el, ami színültig van vízzel. A víz jelenléte mennyire normális, így kell lennie?
Köszi!
Ne mássz fára, ha nem tudsz úszni, mert elüt a villamos!
-
ViZion
félisten
válasz baly81 #96991 üzenetére
Régebbi gépeknél az adattábla egy matrica volt az ajtón... de annak már vége.
Sótároló így jó, öntöd a sót, víz kijön, kész. Sóból a jobb minőségűeket ajánlom, Finish bevált, az olcsók eltűnnek pár nap alatt.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
-
-
tordaitibi
veterán
válasz csubuka #96995 üzenetére
Kb. igen. De ezt már nem nevezném PWM-nek.
10 sec az 500 teljes periódus. ha csak 1 sec azaz 50 periódust engedsz akkor pl. 1kW fűtőszál 200 wattot fog produkálni 10 sec alatt.
Én 10 másodpercet hosszúnak találok, ott már a fűtőbetét nem fog integrálni, átlagolni. Felizzik majd kihűl.
Kisebb "csomagokba" kéne megvalósítani.
Pl. analógia, elvi síkon.
Egy szoba fűtése. Ott is ugyanez megy, a termosztát pl. 30 percenként bekapcsolja a kazánt 5 percre.
Elvileg ugyanezt elérnénk ha a 30 perc alatt 6 másodpercenként 1 másodpercre bekapcsolnánk.
Jobb lenne a hőkomfort, nagyon pontosan tartaná. Más kérdés hog ez lehetetlen, csak elvi eszmefuttatás.[ Szerkesztve ]
-
atesss
addikt
válasz Reggie0 #96975 üzenetére
Valaki korábban meg ponthogy foszforsavat írt...
De akkor azzal teszünk egy próbát, ami van elsőre.
Szerintem sósav esélyesen van a barátoméknál.
Amint majd az időjárás engedi csekkoljuk.Wago alu-plus pasztám van valahol elfekvőben. Csak találjam meg...
De tuti több éves, ugye ez nem jár le ?
Amúgy az elvileg nem alu-hoz volna ?
Vagy ebből a szempontból mindegy most, mert a lényege most az volna, hogy egy védőréteget alkosson a vezető felületén ? -
atesss
addikt
válasz csubuka #96990 üzenetére
"hőcserélő elfagyás ellen 0 fokra előmelegíteni kell télen az elhasznált levegőt"
Gondolom a beszívott levegőt akartad írni.
Milyen rendszer ez, és tuti hogy a gyakorlatban kell is előmelegíteni már -1 fokon ?Nem mondom hogy nagyon értenék légtechnikához.
De Stockholmban egy sokszobás szabadulószoba egység légtechnikáján csináltam - a (magyar) szakival telefon/e-mail egyeztetve - kis karbantartást, annó egyszer nyáriról télire átkapcsolást, meg egy tűzszelep-vezérlésre a gépet is lekapcsoló relés rendszert is összeraktam.
Az ugyebár hidegebb éghajlat mint a mienk.
Beépítette a szaki az előfűtőt oda is.
De azt mondta hogy a gyakorlatban kb. fel sem fog kapcsolni.Bár nem annyira értettem hogy miért, de mindenesetre én azért csinálnék tesztet hogy nem lehet-e olyan eset amikor nem kell felkapcsolni mégse az előfűtést.
Ha tényleg jó a hővisszanyerés, ha jól sejtem azzal tudnál talán a legjobban spórolni az áramon.
Akár úgy, hogy beépítesz egy pára-mérőt a bejövő levegőre, és csak annak függvényében kapcsolod be az előfűtést 0 fok alatt, hogy mennyire párás a levegő.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest