Új hozzászólás Aktív témák

  • tordaitibi

    veterán

    válasz hcl #92546 üzenetére

    Pedig de, minden közös a földelésen keresztül. Az igaz hogy az én földszondám a világ másik felén nem sokat oszt-szoroz, de ha én most, ahogyan írtad, leverek egy teljesen külön szondát a szigetemnek, az a hálózatihoz a távolság és talaj függvényében 10-500 ohmot fog jelenteni. Vagyis mégis össze vagyok kötve.

    Egy megoldás van, a teljes kettős szigetelés ami ebben az esetben kielégíti a követelményeket de pl. bojlert nem lehet még így sem mivel a vízhálózaton eleve ott a föld. És nem lehet kettősszigeteléssel millió készüléket, hűtőt, villanysütőt vasalót stb.
    Vagy, van megoldás teljes föld nélkül létezni, ahol minden fogyasztónak ami földelt, egy 1:1 leválasztó transzformátor. Nem a legolcsóbb megpldás.

    De így is bajba vagy mert az SMPS tápokba jellemzően a földre vannak belül kötve a zavarszűrő tagok kondenzátorai. Ezért ezeket mindenképp földelni kell mert bár nem halálos, csak csipked a kapacitív feszültség de nagyon kellemetlen.

    És mégegy, ha nem is konkrétan az elektromos hálózat szempntjából kell a földelés, de az EPH az nagyon is kell és az is le van földelve.
    Minden nagyobb fémtárgy, hűtők fagyasztók, fürdőkád, bojlerek, szabvány szerint a nagyobb kiterjedésű fémszerkezetű polcrendszerek, de elméletileg még a gipszkarton falak fém tartószerkezetei is földre kötendők. Elméletileg az esőcsatorna is meg a fém tetők.
    és ez független hogy szigetüzem vagy hálózat van.

    Mégha nincs is kialakítva nullázás, azaz földfüggetlen a rendszered, akkor is kell földelés és eph mert pl. a konyhába egyik oldali zárlatos kesz a hűtőszekrényed, amiből ugye Te semmit nem veszel észre mivel nincs fázisod meg nullád, füldfüggetlen a rendszered.
    És másikoldali zárlatos lesz a mikród, és így a két készülék fémburkolata között megjelenik a 230 és ölni is képes.
    Ezért kell indenhol, szigetbe is védővezető, amit kötelező leföldelni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák