Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz lanszelot #85808 üzenetére

    2 Mohm indító ellenállás, csak kevés bázisáramot folyat, ami egy kis kollektoráramot enged. Tehát nem kapcsol be teljesen a T1 tranzisztor, amiből igen nagy baj lenne, ha 230 x gyök2 azaz DC 325 V-ra rákapcsolná direktben a néhány ohmos primer tekercset, szétdurranna. (Ami meg is esik néha, egyéb hibák miatt.)

    De amikor ez a kis áram megindul a primeren, feszültséget indukál a segédtekercsen, ami pozitív visszacsatolást képez, ettől fog felgerjedni a rezgés. Az indukált impulzus a soros RC-tagon keresztül megemeli a bázis feszültségét pozitív irányba, amitől már rendesen bekapcsol a T1.

    Ettől viszont a T1 árama megemeli a saját emitter ellenállásának feszültségét, de ennek következtében bekapcsol a T2 és kikapcsolja a T1-et. Majd ez ciklikusan ismétlődik. Hogy milyen gyorsan, azt befolyásolja a soros RC-tag időállandója, meg a körben az induktív tagok is.

    Ebbe a körbe bele tud nyúlni az optocsatoló, ami nélkül a kimeneti feszültség felpörög egy maximális értékre, legyen mondjuk 10 V. De amikor az optocsatolóval képezett negatív visszacsatolás korrigál, ezt lehúzza 5 V-ra.

    Van egy másik videó is, amiben a cseh akcentussal beszélő srác domborít, ez mindig szórakoztató (vagy már-már nehezen viselhető). De cseh nyelvű videóból kiderült, hogy ők tényleg így hangsúlyoznak:

    https://www.youtube.com/watch?v=9fmpLUUtvow

Új hozzászólás Aktív témák