Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz Barret001 #74492 üzenetére

    Persze utána meg is vitattuk a dolgot, igazából azt a nyulat akartam kiugratni a bokorból, hogy a kolléga tudja e, hogy mire figyeljen.

    Ha esetleg mást is érdekelne a magyarázat:
    Tekintve, hogy a LED nem tökéletesen monokromatikus, egy haranggörbe jellegű intenzitásalakja van a névleges hullámhossz körül:


    Az emberi látás ezzel szemben kb. 800nm hullámhosszig működik, de már 700nm-től nagyon kis érzékelőképességgel (tehát nagy teljesítmény kell ahhoz, hogy lássuk).



    Jól látható, hogy a 850nm névleges hullámhosszú LED-ek 800nm alatt 15%> intenzitást adnak, amit a szemünk miatt tovább csökkenve, kb. 10-ed olyan erősnek érzékelünk, mint ugyanilyen teljesítményű látható piros LED esetén. Tehát a 850nm-es IR ledeket úgy látjuk szabadszemmel, mintha egy hasonló csúcsteljesítményű piros LED-et 1-1.5% teljesítményen járatnánk.

    Persze jöhet a kérdés, hogy, miért nem használjuk akkor a 940nm-es hullámhosszt. Ennek az egyszerű magyarázata, hogy a CMOS illetve a CCD technológia is éppen fele érzékenységgel detektálja a 940nm-es hullámhosszt a 850-el szemben. Tehát egységnyi "megvilágításhoz" kétszer akkora teljesítmény szükséges. Ezt az áldozatot pedig csak ritka esetekben hozzák meg méret, és energiafogyasztás szempontjából, például hálószobákat megfigyelő kameráknál, vagy olyan esetekben, ahol igyekeznek elkerülni a feltűnést az éjjellátókkal.

    Tehát van ilyen is, olyan is.

    Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

Új hozzászólás Aktív témák