- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- ASUS routerek
- AliExpress tapasztalatok
- F-Secure termékek
- Chiptörvénnyel készül Trump elnökségére Dél-Korea
- Egy vagyont költött a kriptoipar az amerikai választásokra, kilőtt a bitcoin
- Crypto Trade
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
- Netflix
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valamit nem jól csinálok. Ez az épülő csöves erősítőm táp + földelési + bemenet vázlata és eddig azt hittem mentes a brumm-tól, de ha PC-ről hajtom meg vagy PC-re kötött külső DAC-ról, akkor hallom a sercegéseken, hogy hogy dolgozik a proci. - Tipikus földhurok jelenség szerintem, mert telefonról hajtva minden jó. Rövidre zárt bemenetekkel is teljese hangtalan az erősítő, nincs brumm.
Az erősítő fém házban van, a fém ház közvetlen rá van kötve a hálózati védőföldre (ETH) egy rövid vezetékkel. Ez az összekötés ÉV előírás is.
A CLCRC a pufferelés, alatta az FP1 nagy áramú földpont van helyileg kialakítva, ami 5ohm + 100nF-on keresztül van összekötve a hálózati védőfölddel, a pirossal jelzet szakasszal.
Az erősítők egy külön nyákon vannak, ezt szimbolizálja az FP2 kis áramú földpont. Az FP2 az
FP1-re egy szál vezetékkel van rákötve.A bejövő RCA aljzatok szigetelt típusúak, a fém házhoz nem érnek hozzá. Az FP2-re vannak földelve, közvetlen az erősítőpanelen.
Szerintetek mit csináltam rosszul?Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
kmisi99
addikt
Sziasztok valami olyasmit szeretnék kivitelezni, hogy adott egy Play Station 4 gép, a TV-s szekrényben van, ami ugye jelentősen rontja a szellőzését, A PS4 mögé tök jól beférne egy 12cm pc ventilátor ami segítene abban, hogy ami hőt kitol magából hátra az mozogjon tovább a "külvilág" felé.
Ehhez szeretnék valami termosztátos megoldást eszközölni, hogy teszem azt 30-35 fok fölött kapcsoljon a relé mikor a PS4 már felfűtötte magát ott a szekrényben.
Egyetlen gondom van nem tudom mi lenne erre a szakszerű eszköz, vagy a szakszerű megnevezés. A termosztát szóra a fűtés vezérlő termosztátot hozza ki, nekem pedig csak annyi kellene, hogy az adott beállított hőfoknál átkattanjon a relé és menjen az áram. Gondoltam arra is, hogy valami régi ezer éves fűtés vezérlő termosztátot használjak fel, de ha már idáig eljutottam szebben is meg lehetne oldani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz kmisi99 #73252 üzenetére
Nem kell relé, az csattog.
Ezt építsd meg, 3 alkatrész: [link] Betekered a potit oda, hogy idle állapotban még éppen ne forogjon a venti, így csak akkor és csak annyira fog menni, ahogy megtartsa a termisztor körül a kívánt hőmérsékletet. Ha kevesebb hőt termel a PS, akkor visszábbveszi a ventit. Ha többet, akkor meg emeli a fordulatot.
Kipróbált kapcsolás, egy időben a gépemben mindent ilyen vezérelt, így netezés közben teljes volt a csönd.[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
kmisi99
addikt
válasz CPT.Pirk #73253 üzenetére
Köszi, ezzel viszont egy a gondom, hogy ez akkor 0-24 ben menne nem? A zaj nem gond csak hát minek menjen ha nem muszáj.
Azért gondoltam a relés megoldásra, azaz mikor megy a Ps4 akkor alapvetően befűt 35-40 fokra maga körül és csak akkor menne a ventilátor, míg ha ki van kapcsolva a környezet hőmérséklete nem lenne neki elég és egyáltalán nem kapna áramot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz kmisi99 #73254 üzenetére
"A zaj nem gond" - megértelek, haver PS4-e is zúg mint állat kis játék után. - igaz ő még egyszer nem próbálta meg legalább a port kiporszívózni belőle...
Ha úgy tekered be a potit, hogy pl. 28 fokig ne induljon el a venti, akkor nem fog forogni, csak ha megy a PS4. Ha az áramfogyasztásra gondolsz, az a pár mA amit ilyen nem forgó állapotban felvesz a kapcsolás és a venti, az semmi.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
kmisi99
addikt
válasz CPT.Pirk #73255 üzenetére
Jaa így már értem azt hittem fixen menne 0-24 ben. Ez a felállás több ventilátort is tud működtetni? Azaz elég egy ilyen áramkört építeni?
Ja egyébként nincs gond a ps4 el csak kellő hozzáértéssel folyékony fém paszta csodát tesz. De gyárilag a pro gépek turbina üzemmódban mennek.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz kmisi99 #73256 üzenetére
Igen, azoknak a 12V-s ventiknek olyan kevés a fogyasztása, hogy ráköthetsz párhuzamosan többet is. Ha picit melegedne a FET, arra meg bármikor rá tudsz csavarozni egy kis hűtőzászlót, akár csak valami hulladék fémből is, de nem nagyon fog kelleni.
Viszont ha nem egyformák a ventik, akkor nem ugyanakkor fognak elkezdeni forogni, szóval célszerű azonos ventiket használni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz CPT.Pirk #73251 üzenetére
Megoldás a problémámra: meg kellett szüntetni a hálózati védőföld és az FP1 összekötését. Az egész probléma onnan jött, hogy kiváltottam az addig ott lévő meglehetősen hosszú RCA kábelt a gép és az erősítő között egy rövid példányra.
-
darvinya
titán
válasz kmisi99 #73254 üzenetére
Én android box CPU hűtő bordájába beraktam egy hőkapcsoló(65°C-os), és azon keresztül üzemeltetek 1db 8cm-es 12V-os ventint.
Egyedül kapcsolót hallom kapcsolási ideig, mert venti 5V-on annyira halk, hogy nem hallani a működését.
Kapcsoló a legolcsóbb kínai hálózati változat, azaz burkolt bimetál.
Persze lehetne mechanika nélküli kapcsoló, de az már drága a box-hoz képest.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Csabesz666
aktív tag
Sziasztok, van 2 ilyen Erősítő panelem.
A kérdésem azlenne, hogyha a max teljesítményt szeretném kiszedni belőle, akkor milyen toroidot vegyek hozzá, ami maximálisan terhelhető, gondolok itt olyanra, hogy hány és milyen feszültség leágazásokkal, hány VA es legyen a trafó...... illetve tudnátok-e ajánlani hozzá valami jófajta előerősítő kittet, mondjuk kivezérlőjelzéssel, hangszinekkel.... A segítséget előre is köszönöm! -
Hopkins_001
aktív tag
Sziasztok! Szeretnék venni a mostani erősítőmhoz egy élőerősítőt.
Az volna a kérdésem,hogy azt látom mindegyik ac táp kell,ezek mennek dc árammal is?
Néha alin találok olyat ami ac/dc,de a java csak ac. -
tordaitibi
veterán
válasz Hopkins_001 #73261 üzenetére
Gyakran +- taposak es hogy a felhasznalonak ne kelljen dupla szekunderes transzformatort beszereznie, az 1 ac-bol allitja elo ket felhullamu egyeniranyitassal a +- tapot. Egyszeres DC tappal ezt nem lehet eloallitani.
Nezz ra a panelre, ha jo a fenykep talan a betap korul felfedezheto 2 darab dioda es 2 puffer. Ha igy van akkor oda csatlakozol egy kesz tap +- feszultsegevel es meg is vagy.
Jellemzo az analog stabilizatorok, altalaban +-15V a konkret tapfesz, ennel picit tobb kell a bemeneten a ket diodara, 20-35V kozott jellemzo a 78.. 79... sorozat bemenoje. -
Grave_444
nagyúr
Üdv!
Visszatalálós hozzászólás, de akkor már rakok is fel valamit hátha ide illik.
Vettem egy A4tech fejhallgatót, mert a régi elromlott.
Szerencsémre még a kukában volt.Az újnak a mikrofonja nem akart működni péntek este és nekem hétvégére kellett, úgyhogy kikukáztam a régit és a mikrofont átforrasztottam.
Úgy szét tudtam szedni és összerakni, állítom a gari is maradt. -
Aethel
aktív tag
Üdv nektek. Adott egy Asus Crosshair VI alaplap , balesetes. Egy ryzen 3600 proci van benne, 65wattos. Az egyik kondi le lett nyúzva róla. Szerintetek be lehet kapcsolni? Nem vág haza valamit? Ahogy nézem proci tápellátásánál van. Idővel meg lesz javíttatva de most SOS lenne. Be merjem kapcsolni? :D
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Aethel #73264 üzenetére
Az az egyik táp fázis kondenzátora, a kondi nélkül azon az ágon nem lesz meg a feszültség - jó esetben. Az biztos, hogy ki kellene takarítani a maradványokat jóféle pákával a pad-ek közül, mielőtt esetleg megpróbálod elindítani. Most gyanús, hogy zárlat van ott.
[ Szerkesztve ]
-
Aethel
aktív tag
válasz CPT.Pirk #73265 üzenetére
Köszi, kipucoltam szépen.
Legrosszabb esetben csak a proci károsodik, vagy talán más alkatrész is? Vga, ssd, STB? bocs a hülye kérdésért, gondolom nem lehet ezt így megmondani csak nagyon azon rugozok hogy beinditom. Kerestem kondit hogy mit vegyek, de nem találok helyettesítőt. Sajna nem mondanak sokat a kondi lévő számok. Szerviz és ember sincs a közelben aki segítene. Max elpostazom majd valahova, de forrasztani én is megtudom ezt még. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Aethel #73266 üzenetére
Az a kondi a tápágban van, amit fázisnak hívnak, de gyakorlatilag egy DC-DC konverter. A kondiban jönne létre a feszültség, kondi nélkül nehéz kitalálni, hogy mi fog történni. Láttam már ilyen tápot kis terhelésen tekercs nélkül működni (zárlat volt helyette), de ezeket az ágakat az alaplap figyeli, simán lehet, hogy letiltja az egészet mert olyan feszültséget mér rajta, amit nem lenne szabad.
Valószínüleg csak a procira hat ki ez a hiba, ha kihat. Elképzelhető, hogy a többi tápág elviszi a procit legalább terhelés nélküli állapotban, de ki tudja...
-
tordaitibi
veterán
válasz Aethel #73266 üzenetére
Az egy 100 mikrofarad 16 voltos elektrolit kondenzator.
Ilyet betehetsz barmilyet, ajanlott low esr es 100 fok feletti, de egy par napig vagy akar honapig betehetsz barmilyen 100u/16V elkot, polaritashelyesen de ezt gondolom tudod.
Akar a benntmaradt csutkakra is forraszthatod, majd ha megvan a vegleges odavalo kondi, akkor forraszd ki a labakat, ne gyilkold a furatgalvanos nyakot tobbszori atmelegitessel. -
Audison
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék venni egy LCR digitális multimétert, de max. 10ezret szánnék rá. Ennyiért érdemes venni? Mennyire mérnek az olcsóbbak pontosan? Pár kondenzátort és tekercset szeretnék megmérni. -
ekkold
Topikgazda
-
Csabesz666
aktív tag
-
KFORboy
senior tag
válasz Audison #73274 üzenetére
Nem is lesz rá alkatrészed, mert mikrokontroller vezérelt okosság... és a kódot gondolom te sem birtoklod....
Ellenben ha megrendeled kitként mint mindenki, összeforrasztod... vagy a készet megvéve (+200HUF) kapsz egy igen korrekt, okos eszközt.Cartman: -Tyű || Butters: - Dupla TYŰ !
-
ekkold
Topikgazda
válasz Audison #73274 üzenetére
Ehhez pl. mit szólnál? Fent van hozzá kapcsolási rajz, nyákterv, a mikrovezérlő programja, és mindez magyarul.
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/ https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
Danecay
addikt
Sziasztok!
Van egy használaton kívüli Kanlux Mera TL-21W világításom és arra gondoltam, hogy felhasználnám az akváriumomhoz és növényes csövet tennék bele, csakhogy ebben a méretben a plant fénycső 39W-os. Tud ez így működni vagy felejtős? -
törölt tag
válasz Csabesz666 #73275 üzenetére
Hello
+-80V ami az adott kapcsoláson használható módosítás nélkül, DE nem egyenlő MAX kimeneti teljesítménnyel 8ohm on. Ahhoz +-95V szükséges, de ahhoz cserélni kell a kapacitásokat a Nyákon
A +-80VDV az 0-57V AC kimenetnek felel meg ebből kell ugye kettő ami 114V közép kimenettel.
A max kimenő teljesítményhez 132VAC transzformator szükséges közép kimenettel!En 1500VA teljesítményű transzformatort vállásztanék mindkét esetben, de a +-80V eseteben 1000VA a minimum.
Ez így csak az egyik oldalra vonatkozik, ha Stereo-ban akarod használni akkor 2X kell a trafó, meg az egyenirányítás/szűrés, mert a közösítést a tápban nem ajánlott, független táplálás szükséges a földhurkokat megelőzendően.
2X 10mH és 10000uF LC(ami RLC valójában) szűrő mar igen jó DC táp szűrésre, és legyen minimum 10A az egyenirányító híd terhelhetősége. Ez mind oldalanként
Ez sima transzformatoros üzemre értendő
[ Szerkesztve ]
-
ecaddsell
aktív tag
válasz ekkold #73277 üzenetére
Ilyen elven működő LC mérőt készen is lehet venni. Pl.
https://www.aliexpress.com/item/1748055767.html
https://www.aliexpress.com/item/32829243371.htmlAudison
Külföldi beszerzésnél figyelni kell az ÁFA határra mivel ha felé kerülsz akkor a VÁM-nál az ÁFÁ-t ill. a 3500Ft kezelési költséget is ráteszik, azaz potenciálisan kb. 7k-val többe kerülhet a kütyü ami nem biztos, hogy megéri már.
Bár közvetlen tapasztalatom nincs ezekkel, de mivel a működési elvük az, hogy a mérendő alkatrész elhúzza egy rezgőkör frekvenciáját, frekvenciát meg ugye nagyon pontosan lehet mérni így akár elég pontos is lehet (bár az olcsóbbikra csak 1%-ot adnak).
Egyébként ebben a témában etalonnak számító DE-5000 0.3% pontos a legpontosabb tartományban (de az nem így működik).Ami viszont a legfontosabb szempont ebben a témában, hogy ESR-t mér-e (vagy hogyan méri a mérendő alkatrész veszteségét). Sajnos ez a legtöbb leírásból nem derül ki (ebből kifolyólag nem tudja és elhallgatják), e-nélkül meg nem sok értelme van.
Az igazi LCR kéziműszerek mint pl. a DE-5000 (vagy a UNI-T UT612, aminek viszont gyengébb a speckója van mint a DE-5000-nek és még drágább is) az alkatrész veszteség mérésében is nagyon jók.Ennek ellenére, ha nincs jobb elven az olcsóbbik azt a 12$ körüli árat lehet megéri.
-
mezis
félisten
-
Danecay
addikt
A pára miatt nem aggódom, nem zárt fedél alatt lenne és használtam már akváriumhoz csak a gyárilag hozzávaló teljesítményű fénycsővel. Elsősorban az elektronika miatt kérdeztem, mert csak van benne valami tápegység vagy trafó vagy annak megfelelhető cucc, (nem tudom nem értek hozzá, ezért kérdezem) ami akkor vélhetően a maga 21W-os teljesítményéhez van méretezve. Arra, hogy az elektronikát tönkre teheti a teljesítménykülönbség nem gondoltam, mert max nem tudja kiszolgálni a fényforrást ezért gyengébben világít vagy be sem indítja, gondolnám én ami persze lehet nem így van. Csak abból indulok ki, hogy egy 100W-s erősítő sem megy tönkre ha 200W-os hangfalakat kötök rá Ez tisztán az én, de nem biztos, hogy helytálló paraszti logikám
[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
válasz Danecay #73284 üzenetére
A nagyobb teljesítményű fénycső nagyobb áramot próbál "kiszedni" a kisebb teljesítményű "elektronikus fojtó"-ból. Nem hiszem, hogy jó vége lesz.
Az autó önindítója 12V-os. Ne próbáld meg pl. egy akkus csavarbehajtó 12V-os akkumulátoráról indítani. Igaz reklámoztak már tenyérbe férő akku rásegítőt, de csak nagyon rövid időre szabad indítózni és aztán hosszú hűlés.Az erősítő más eset, ott a kimenő áramot a hangerő szabályozóval korlátozod.
mezis
-
törölt tag
válasz Csabesz666 #73282 üzenetére
Hát az attól függ, sok mindent lehet olcsón használtan szerezni.
Ami fontos, ha megépítését választod, földet fém dobozban kell lennie, illetve már súrolja a 2 trafó együttesen a 10A limitet felülről. Ha érdekel össze dobok neked egy példát hogyan is nézne ki a szükséges áramkör amit meg kell építeni.
Az összes infót a linkelt oldalról szedtem össze -
Csabesz666
aktív tag
-
törölt tag
válasz Csabesz666 #73288 üzenetére
Elméletileg nem(ameddig az én tudásom terjed) áll fenn a földhurok mert galvanikus leválasztás van.
De az egy bazi nagy trafó lesz
az AB osztályú erősítő hatásfoka 66.7% ha jól emlékszem
Ezert írtam, minden veszteséggel kb 1500W a max felvett teljesítmény(4ohmon) ami 11A a DC oldalon +-96V tápfeszültség eseten.Ugye olyan erősítő nincs ami folyamatos 100% megy ezert írtam 10A és 1500VA trafó elég meg a pufferelés.
3000VA transzformator meg cos fi 1 mellett is túl van a 10A/230V határon hat meg ha rosszabb a cos fi.
ha van 3 fázisod érdemes elgondolkodni egy 400V bemenővel megáldott trafón
Persze a hűtésnek, ezt is bírni kell, meg ugye a félvezetőket is kell hűteni valahogy
Lágy-indító áramkört nem kell túlgondolni, ellenállás sorosan a trafóval aztán 3mp múlva rövidre zárni a tapfesz megjelenése után kb ennyire egyszerű
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Csabesz666 #73275 üzenetére
Szkeptikus vagyok a ráírt nagy wattszámmal kapcsolatban, mert a PCB huzalozása nem igazán támasztja alá. Oké, a végtranyók le vannak párhuzamosítva aminek van sok előnyös tulajdonsága, de ez így szerintem kevés. Pár száz wattnál nagyobb toroidot nem vennék hozzá, a rajta lévő pufferkondikat se tartom elégségesnek ennél nagyobb teljesítményhez.
Az meg más kérdés, hogy a kiszedett teljesítmény legalább 2.5x szeresét kellene tudnia a hangfalaknak, az meg már a zenekari kategória lesz...
-
Danecay
addikt
Értem de hogyan lehetne erről megbizonyosodni vásárlás előtt? 3500ft egy ilyen fénycső + a házhozszállítás ami a dolog törékeny jellege miatt megintcsak majd ennyi. Jó lenne ha nem ezt követően derülne ki, hogy nem működik a dolog. Az armatúrát szét tudom szedni ha ott valamilyen leolvasható paraméterből lehet valami konklúziót levonni.
-
pjen
félisten
válasz Danecay #73291 üzenetére
Ha szét tudod szedni és fizikailag belefér egy megfelelő 39W osra kéne cserélni a mostani előtétet.Csak kb érték.Szerintem 35-45W között megfelelne.A 36W os fénycső is jól üzemel a 40W os fojtóval.Ha elfér akár egy 40 W os magnetikus fojtót is beletehetsz,csak akkor gyujtó is kell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Csabesz666 #73292 üzenetére
Ahha. Akkor úgy csinálnám ahogy Agyturbina írta, de kicserélném a nyákon a puffer kondikat nagyobbakra, ebben simán oda lehet tenni a dupláját, hogy ne fulladjon ki a táp nagyobb igénybevételnél.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Csabesz666 #73298 üzenetére
Azt mondja, hogy 100V-os kondik mellett lehet maximum 95V a táp. Akkor az 67V AC körül van.
Hogy a puffer kondi mennyire elég vagy nem elég, azt igazából nem tudom. Rendes terhelés mellett fog kijönni, hogy bírja-e a nagyobb dob rugásokat. Azért keveslem a 2x4700uF-et tápáganként, mert ennyi vagy ennél több szokott lenni sima egyszerű szobai erősítőkben is.
-
Attix70
aktív tag
válasz CPT.Pirk #73299 üzenetére
Ok de a tárolt energia a feszültség négyzetével arányos, 95V 4700uF annyit mint ha 47.5V 18800uF.
Nem 50Hz-re való trafós tápot használnék hanem kapcsolóüzeműt. Lehetne szabályozni a feszültséget is (ami amúgy stabil lenne) és így be lehetne avatkozni a kimenő teljesítménybe is. Ekkora kimenő teljesítménynél elgondolkodtató lenne egy D osztályú végfok mert az analóg végfok nagyon fog fűteni[ Szerkesztve ]
Próbáljuk meg a mondatokat NAGYbetűvel kezdeni
Új hozzászólás Aktív témák
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- Battlefield 2042
- Spórolós topik
- Call of Duty: Black Ops 6
- Napelem
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest