- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- ASUS routerek
- AliExpress tapasztalatok
- F-Secure termékek
- Chiptörvénnyel készül Trump elnökségére Dél-Korea
- Egy vagyont költött a kriptoipar az amerikai választásokra, kilőtt a bitcoin
- Crypto Trade
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
- Netflix
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
darvinya
titán
válasz terapeuta007 #66750 üzenetére
Azt tudom, hogy itt nincs szó szerinti membrán, hanem kristály tágulásos rezgés van.
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
válasz terapeuta007 #66752 üzenetére
Általánosságban a mylar vs. papír különbség érdekelne.
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
törölt tag
-
darvinya
titán
Mylar-t nedvesség állókba raknak, de torzítás érzékeny, azaz rosszabb hanganyagot még rosszabbul adja vissza.
De sokat számít milyen dobozba kerül be.
Most építek én is ilyen kicsi hangkeltős zene dobozt, amit 4mm-es rétegelt fából és belül 2mm-es szivaccsal vonok be, hogy doboz hangot csökkentsem, de ezzel hangerőt vesztek.PeachMan
Szerintem variasztor lesz, de többiek biztosabban tudják.
[ Szerkesztve ]
-
Beni2360
félisten
Talán wifis amit a mobilról appal lehet irányítani és beállítani az időket.
Nekem nemrégen jött de még nem próbáltam ki. Nem tudni, hogy karácsonyra meg érkezik-e. Vagy ennél is az anomália fenft fog-e forogni.Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Egy kakukkosórába kellene, sima fadoboz. Egy ESP32 8 bites DAC-ja adja a hangot, szóval akkor inkább a papírral próbálkozok.
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
PHM
addikt
válasz #68216320 #66755 üzenetére
NTK termisztornak nézem, de sajna a paramétereit nem tudom.
A pufferkondi csúcsáramát csökkenti.
Az ellenállása szobahőmérsékleten néhány ohm, ezért ha van kéznél,
próbaképp beköthető egy kb 4,7 ohm/5W-os ellenállás a helyére.
Esetleg rossz PC tápból bontható hasonló termisztor.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
terapeuta007
aktív tag
válasz darvinya #66751 üzenetére
[link]
Legkozelebb ez alapjan valaszolj.(other speaker types rész a tanulni valo)
Nem csak kristalyos rezges van ha membran nelkuli hangszorokrol beszelunk.van még kismillio fajta mozgo membran nelkuli kialakitas pl az emlegetett kurt,duda.
Az peldaul"Vasmembranos"megmozzdulas ami kulonbozik a piezzotol.Ha ez alapjan valaszolsz senki sem fog lehurrogni ,facepalmozni,rohamot kapni a valaszaidtol.
A nyelvtani hibás és a "nah ki itt a károly ha nem én"
Megnyilvanulasi módod turhetőbb ha korrektul megfontoltan, utananezve irsz az adott temaban.Jimi Hendrix-Purple Haze
-
johniee
senior tag
Sziasztok!
ilyen LED-es nyomógombos kapcsolót keresek, csak nem teljesen tiszta számomra, hogy mi a különbség a Momentary és a Latching között? Olyan kellene nekem ami bekapcsolva tartja a rá kapcsolt eszközt, amíg újra meg nem nyomom.[ Szerkesztve ]
"Nekem a paszta szenvedély" by Tesco-Zsömle =)
-
darvinya
titán
válasz terapeuta007 #66760 üzenetére
Itt kifejezetten piezo-ról volt szó.
-
tordaitibi
veterán
válasz darvinya #66748 üzenetére
Van koncert ami agyon jól szól, megnyugtatlak. Még én is képes voltam ilyenre anno. Ne mondd már hogy az Omega, akinek a cuccaival számtalan világsztárt hangosította a stadionba, nem szól jól. Kinnt voltál? mert én jópáron igen. A zenéjüket középszerűnek tartom de a az elsők voltak akik Magyarországra behoztal egy csomó technikai világszínvonalú újítást audio és vizuális effekt vonalon és nekik volt először saját magán studiójuk is. Ez előtt le a kalappal.
Pillanatra vissztérve a csodás cikkre:
"Az elektromágneses hangkeltők egy lengő fém membránból és az ezt vezérlő elektromágneses áramkörből állnak"
Basszus, ez a duda működési elve, az elektromágneses áramkör a megszakító. Láttál már szétszedve, tudod hogyan működik? Ha igen, ne erősködj már légyszíves, a cikk írója összekevert/hordott mindent egy kupacba.A képen amit csatoltál egy szélessávú, nagylöketű gumimembrános HANGSZÓRÓ látható, eléggé viharvert állapotban. NEM elektromágneses hangkeltő fém membránnal! A fém kupak az a közép és magas hangok átviteléért felelős dómsugárzó egység.
Mit értesz passzív piezón egy motorriasztón, hacsak nem az épületbiztonsági rendszerekben alkalmazott saját akkumulátorral ellátott kültéri szirénaegységekhez akarod hasonlítani. Ahol ha szabotázs van, vagyis a pancser azt hiszi, ha elvágja a sziréna kábelt, akkor kiiktatta, hát pont nem, azonnal megszólal.
A passzív eszközt nem így értettem, hanem hogy nincs benne a hangkeltésért felelős oszcillátor és végfok.
-
Samus
addikt
válasz Lompos48 #66762 üzenetére
Mit tudhatnak ezek a kapcsolók? Jó lenne egy a konyhapult világításához (3m 5050 szalag, kb. 3.5-4A).
Illetve a múltkor senki nem adott tiszta választ, egy kapcsolóüzemű tápnak (LED szalag mellé, a fémházas terminálos változat) nem gond, ha állandóan feszültség alatt van? Sokkal könnyebb és biztonságosabb a törpefeszültségű ágat kapcsolgatni.
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
-
PHM
addikt
Ha a táp korrekt, nem gond, ha folyamatosan áram alatt van.
Hasonló 24V-os tápokat használunk folyamatos üzemben, van,
ami csak leálláskor van kikapcsolva a karbantartás idejére.
Azért ennek a megoldásnak van hátránya is: valamivel magasabb
az átlagfogyasztás.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
törölt tag
válasz tordaitibi #66739 üzenetére
Ezt jól összefoglaltad. én erre gondoltam pontosan.
-
őstag
válasz darvinya #66688 üzenetére
Meg ami közben eszembe jutott hogy van külön 14voltos kapcsoló is ebből, ami csak egy szált szakít.
Ami kellene két szálas az meg csak 12voltos. A kapcsolás sztem bírja de a LED is bírni fogja a 12-14V között változó feszt? Napelem felől 18 is lehet akár.
Vagy miért van a 12V és 14V külön kategorizálva?
IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.
-
darvinya
titán
válasz SchumiBácsi #66770 üzenetére
LED előtét ellenállás miatt van behatárolva feszültség, mert nagyobb feszülthez nagyobb ellenállás kell, hogy ne menjen tönkre a LED.
-
tordaitibi
veterán
válasz SchumiBácsi #66770 üzenetére
Az egyik a tapokhoz valo, a 14 V meg autos hasznalatra (jaro motornal a toltes 14,4V is lehet).
Sajat tapasztalat, egy 12V ledsor egy 13,4 voltot ado tappal 3 honap alatt elhalalozott a konyhapult vilagitasba.
Vettem egy 12V tapot es egy uj ledsort, 2 eve mukodik.
A 18V sok lesz. Ha mindenaron ragaszkodsz a ketpolusu kapcsolohoz, szedd szet es csereld az elotetellenallast vagy epits be aramgeneratoros ledet, vagy hasznalj kulso ledet.elotettel.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
A probléma jelenleg az, hogy a zárlat után kivettem az elektronikát és csak ráadtam a tápfeszt. Aztán szétégett a biztosíték és elpukkant a termisztor. Nem tudom milyen irányban kellene elindulnom rendbetenni ezt a tápot.
Mi okozhat zárlatot? Sajnos nem találok rajzot hozzá.Egy speciálisabb fajta monitor, jó lenne rendbehozni.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Köszi az infókat. Megveszem őket és ha járható út akkor a 14voltosokból átrakom az ellenállást a 12voltos kapcsolókba, ezzel lefedem a 14voltos oldalt. A 18voltos részen levő kapcsolókhoz hogy jövök rá milyen ellenállás való?
-
darvinya
titán
válasz SchumiBácsi #66774 üzenetére
Itt egy LED előtét ellenállás számító. [link]
Ha van android-os készüléked, akkor töltsd le ElectroDroid app-ot, amiben van ilyen számító.Csak LED típusa kell, milyen A-es, stb.
App-ban könnyebb, mert LED típus szerint előre beállított értékek vannak.[ Szerkesztve ]
-
Beni2360
félisten
Miért olyan nehéz a 230 V fali kapcsolóval megszakítani a trafó előtt. Ugyan azt szolgálja mint egy plafonról lelógó lámpát vagy a mosogató felett levő spot lámpát.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
darvinya
titán
válasz #68216320 #66773 üzenetére
Nem tudsz képet berakni táp elektronikáról.
De ha ennyi minden tönkre ment, akkor szinte újra kell építeni.(#66776) Beni2360
Szabad konnektor olyan helyen van, ahol csak rácsatlakozás lehet, a kapcsoló már nem érhető el.
Azaz szekrény mögött van a konnektor.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz darvinya #66775 üzenetére
Na ismét belenéztem egy meglévő kapcsolóba és olyan kicsi ott a hely hogy most reménytelennek látom az ellenállás cseréjét. Még arra se jöttem rá hogy van megoldva a bekötés. Forrasztás sztem nincs, mert egy műanyag cuccban van az egész. A tű ami billenti a fémkapcsokat kivehető de mögötte még van valami bent, valszeg ebbe csatlakozik valahogy az ellenállás.
Sztem mégiscsak egykörös lesz, azt legalább bontani se kell. (a kétkörös fétis a 230voltos rendszerekből fakad, oda azért kellett hogy kikapcsolásnál mindenképp szakítsa meg a fázist) A 12voltos világban inkább csak arra kell ügyelnem elméletileg hogy a pozitívat szakítsa meg.
Az egykörösön viszont 3tű is van. Ha jól értelmezem akkor lesz jó a bekötés ha 1esre kötöm az akkuról jövő pozitívat, 2esről meg távozik a fogyasztó felé. Ellenkező esetben akkor is világít a kapcsoló ha ki van kapcsolva ugye?
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
válasz SchumiBácsi #66779 üzenetére
Igen.
3. Pedig negatív.Vannak kicsi ellenállások is, vagy SMD ellenállást kell alkalmazni.
230V-nál sem mindig kell kétkörös megszakítás, de az a legbiztosabb.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Beni2360
félisten
válasz darvinya #66778 üzenetére
Akkor e szerint egy 12 V trafóhoz egy konyhaszekrény alá tett led világításhoz egy billenő kapcsoló sem helyezhető? Vagy van olyan távirányítós relé amit a trafó elé iktatni olyan irányítója van mint egy kapunyitónak és azt oda rögzíti ahova akarja. De van wifis is de az már bonyolultabb kezelni.
[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
őstag
válasz darvinya #66780 üzenetére
230volton általában konnektor felől jövő áramot vagdostam a kapcsolókkal. Van néhány segédfény a szobában és mivel a konnektorba be lehet dugni fordítva is, így kiemelten fontos volt hogy a fázis akkor is szakadjon ha a fene fenét eszik.
-
Attix70
aktív tag
válasz darvinya #66771 üzenetére
Ne is haragudj, de nagyon hiányosnak tűnik az elektronikával kapcsolatos tudásod (mint elektronikai műszerész és villamosmérnök írom). Sok mindenhez hozzászólsz de a nagy része téves mint az előtét ellenállás (a LED árammal működik, nem feszültséggel) vagy a korábbi hangszóró ( sziréna) téma. Ha valamivel nem vagy teljesen tisztába akkor inkább ne adj tanácsot.
Próbáljuk meg a mondatokat NAGYbetűvel kezdeni
-
darvinya
titán
válasz Attix70 #66783 üzenetére
Tehát soros előtét ellenállás szerinted áramot korlátoz villamos mérnökként, s nem feszültséget.
Pl: 5V voltos LED-re nyugodtan ráadható 12V is, csak 100mA ne lépje túl, mert úgy is világít, s nem megy tönkre.Sziréna, vagy kürt kell vészhangjelzésre KRESZ szerint?
Csak előzményként írtam autókürtöt, válasz rá, hogy nem kürt, hanemriasztóduda.
Passzív piezo, vagy aktív kürt.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
And
veterán
válasz darvinya #66784 üzenetére
"Tehát soros előtét ellenállás szerinted áramot korlátoz villamos mérnökként, s nem feszültséget."
Nem csak szerinte: a soros előtét márpedig áramot korlátoz.
"Pl: 5V voltos LED-re nyugodtan ráadható 12V is, [..]"
Nincs olyan, hogy 5V-os LED, csak olyan, hogy 20 vagy akárhány mA-es, mivel mindig az áramból indulunk ki, a LED alapból áramgenerátoros meghajtást igényel. Hogy mekkora nyitófeszültség alakul ki rajta működés közben, az nem lényegtelen ugyan, de az árama mellett másodlagos. Egy feszültségforrásból a soros ellenállás ha nem is állandó áramú generátort kreál, de áramgenerátoros jellegűvé változtatja (a terheléstől jóval kevésbé függ a kialakuló áram, mint soros ellenállás nélkül).
"[..] csak 100mA ne lépje túl, mert úgy is világít, s nem megy tönkre."
Ha az áramot korlátozzuk rajta, akkor a feszültsége sem lehet a névlegesnél lényegesen magasabb, mivel a kettő összefügg, de ettől még mindig nem a feszültségből indulunk ki..[ Szerkesztve ]
-
-
Samus
addikt
válasz Beni2360 #66776 üzenetére
Megmondom. Mivel most lett teljesen felújítva a ház, próbáltam mindenre gondolni, de az idő is szorított, így pár dolog lemaradt. Ahová a világítás megy, minden körbe van csempézve, tehát fali kapcsoló kizárva, mert nem tudom a nyomait csak úgy eltüntetni. Másrészt az időközben megváltozott konyhabútor terv miatt vagy egy szekrény melletti (állószekrény takarja) konnektorom, ami alkalmatlan napi rendszerességgel való használatra, így abba szánom a táp hálózati kábelét, a tápot pedig a szekrény tetejére. Ezt a pici kapcsolót simán be tudnám fúrni a fali szekrény aljába, minimális kábelezés mellett. Hát ezért...
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
-
DeFranco
nagyúr
válasz DeFranco #66708 üzenetére
egyszerre válaszolok ha megengeditek, némileg ömlesztve az infókat mert vannak átfedések:
@PHM: köszönöm, gondoltam egy ilyen megoldásra de mivel egyáltalán nem értek az elektronikához, nem tudtam hogy ilyenkor mi az erősebb, a szűk keresztmetszet vagy valami egyensúlyi állapot akár a névleges adatok alulmúlása árán.
@tordaitibi: egy ilyen teszterrel/terheléssel mértem, itt 1A alatti terhelésre nincs mód. gondolom ez ellenállás lesz, melegszik mint a fene.
végül kiokoskodtam, hogy tudok én mérni telefonnal is (mármint hogy simán rádugom a töltőre) bár ott meg az az ismeretlen faktor, hogy mit kezd a töltésvezérlés a szituációval adott akkutöltöttség függvényében.
tegnap este megmértem, fel is írtam szerencsésen otthon hagytam, de a lényeg, hogy telefonnal tesztelve a fehér (mint kiderült rossz) töltő 4,6V körül adott le 0,13A áramot, ezt a xiaomi köszönettel vissza is utasította és fel se vette egy idő után a samsung telefon elnyalogatta, a fekete 4,8-5V között adott le 0,7A körüli áramot, ami megfelel a specifikációnak (viszont akkor nem értem hogy ugyanilyen áram leadás mellett hogyan esett vissza ott is a fesz 3,9-re vagy éppen fordítva esett fesszel hogy nem adott ki többet ha egyensúlyi állapotot közelít).
az advanced level multi domain assessment center eredményeképpen tudományos bizonyossággal megállapítottam hogy a fehér töltő megdeglend, most már csak azt kellene eldönteni hogy ikea koppla legyen helyette mert hamar megvan és mégis csak CE vagy egy ugreen töltő aliról amit meg szeret a nép.
@Attix70: nagyon köszönöm
@hcl: ezért írtam pontos típust.
-
Met
nagyúr
Sziasztok!
Nem nagyon ismerek elektronikai boltokat.
Töltőt keresek tablethez 12 V 2000mA de külső átmérő 2.5mm x belső átmérő 0.8mm-es csatlakozóval.
Találtam a Conradnál [link] és itt [link]
A Conradosnál 2,35/0,75 a csatlakozó.Tudtok még boltot Bp belváros vagy 13. kerület környékén?
"If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
Beni2360
félisten
Na azt amit linkeltem be tudod kötni a táp elé és a távirányítót meg oda rakod ahova akarod. Akár a felső szekrény belső falára is mehet. Vagy az álló szekrény fal oldali részére ragasztani és még nem is látszik. Odanyúlsz gomb megnyom van világiasítás. De akár a bejáratnál a többi kapcsoló mellé is teheted.
Én is voltam így amikor konyhaszekrény csere volt nem fért semmi a konnektorba, kivágtam egy kőr alakú lyukat oldalt a szekrényben és máris tudtam a konnektort használni. Mivel a használt bútoroknak szinte semmi értéke oszt nem oszt nem számít. Tudom, hogy nem egy géniuszi megoldás de a kényszer az nagy úr.[ Szerkesztve ]
-
Czimby
addikt
Ehhez pl van többféle fej, annyi a hátránya, hogy csak 1500mAh így kicsit lassabban tölti fel a tebletet, viszont ebből adódóan az akku is kevésbé melegszik emiatt "öregszik" a töltések során.
Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
Ribi
nagyúr
válasz Attix70 #66796 üzenetére
Korlátozni biztos nem korlátoz akár villamosmérnök akár nem
Nyilván csökkenti, de ez meg áramtól függ.
Persze ha nagyon kötözködünk, akkor lehet úgy venni, hogy mondjuk 5V bemenő és 10mA esetén "korlátozza" a feszültséget 100Ohm, 4V-ra, de ez igencsak hibás fordított logika.[ Szerkesztve ]
-
Attix70
aktív tag
Rosszul gondolod. Vitázni nem akarok mert ha nincsenek alapok akkor nincs mire építkezni. Az "akár villamosmérnök dumát" kicsit erősnek tartom. Számomra az szomorú, hogy az adott tanácsok egy része nem fedi a valóságot és tévútra vezet. Részemről ezt a témát befejeztem, de ezentúl minden hibára jelezni fogok.
Próbáljuk meg a mondatokat NAGYbetűvel kezdeni
-
Samus
addikt
válasz Beni2360 #66794 üzenetére
Ez új konyhabútor, ha nem muszáj, nem fúrom meg. Találtam egy ilyet, tök jó, csak ezzel berakok még egy potenciális veszélyforrást a körbe... Arra is gondoltam, hogy a nullát szakítom meg egy sima kapcsolóval, akkor elvileg semmilyen körülmények között nem rázhat (a dugvilla nem lesz fordítva bedugva, egy szekrény mögött lesz), ugye?
-
PHM
addikt
válasz Attix70 #66798 üzenetére
Ejnye, hát elromlott az a fránya irónia detektor?
"Villamosmernokkent az ellenallas valoban feszultseget korlatoz."
"A problema, hogy az ellenallas sosem viselkedik villamosmernokkent..."
Az előzmény ismeretében, különösen, ha az egész thread-et visszaolvassa az ember, szerintem jogos a megfogalmazás.
Az igaz viszont, hogy offba kéne rakni, nehogy valaki komolyan vegye.
Szerk: Az enyémet is.[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
Új hozzászólás Aktív témák
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Autós topik
- PlayStation 5
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Elektromos cigaretta 🔞
- Akciókamerák
- Milyen notebookot vegyek?
- Spórolós topik
- MIUI / HyperOS topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest