- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- ASUS routerek
- AliExpress tapasztalatok
- F-Secure termékek
- Chiptörvénnyel készül Trump elnökségére Dél-Korea
- Egy vagyont költött a kriptoipar az amerikai választásokra, kilőtt a bitcoin
- Crypto Trade
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
- Netflix
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Attix70
aktív tag
válasz kuyarashi #65549 üzenetére
Vagy 8-as opció is jó, ennél akár 12V-os adapterrel is megy.
Sajnos a Li - akuk kényesek a töltésre, a NiCd akus töltőket kisebb ráfordítással át lehet alakítani de ahhoz már komolyabb elektronikai alapokra van szükség.[ Szerkesztve ]
Próbáljuk meg a mondatokat NAGYbetűvel kezdeni
-
terapeuta007
aktív tag
Zsiasztok!
a -12v egy pc tápegységen menyire terhelhető?Jimi Hendrix-Purple Haze
-
kuyarashi
őstag
válasz Attix70 #65552 üzenetére
Érdekes, mert a videóban is a gyárival töltik. Egyébként arra gondoltam, hogy ezzel a 12.6V/3A töltővel kellene tölteni. (Persze a csatlakozók átalakítása után.)
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
Samus
addikt
válasz terapeuta007 #65553 üzenetére
Általában rajta van a tápegység oldalán a táblázatban. Olyan 3-500mA szokott lenni.
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
tordaitibi
veterán
válasz terapeuta007 #65553 üzenetére
Általában egy mezei 7912 van ott, max. 1A.
-
Hujikolp
őstag
válasz Hujikolp #63021 üzenetére
Előzmény
Egy kis update a project-tel: Szerencsére működik a busz!
100 kHz-en és 1 MHz-en is szépen muzsikál, írtam egy ki-be kapcsoló rutint! Egy videó a működésről, félkész állapotban: [link]
Egy életlen kép a teljesről (félkész állapotban):
Sajnos az egyik LED-et fordítva forrasztottam be, így azt még cserélnem kell, s egyik piros ellenállásnál kissebbet tettem, azért világít kicsit erősebbenMajd folyt kötv...
(diplomamunka: Sakk Asszisztens, HALL elemes detektálás, LED megvilágítás, PIC µC.)
[ Szerkesztve ]
-
Attix70
aktív tag
válasz kuyarashi #65554 üzenetére
A linkelt töltő jó lehetne de kicsit sok az áram. 1.5A még jó lenne, de 3 A-nél melegedhetnek a cellák és mivel kevés a hely ezért nem tud a hő elmenni (1 cellát 3A-al töltve kicsit sok, ha párhuzamosan lenne kötve 2 vagy 3 cella akkor már nem lenne baj).
-
Samus
addikt
válasz kuyarashi #65560 üzenetére
A videón sorba vannak kötve, így jön ki a 12 volt körüli érték. Ha párhuzamosan kötöttél volna, akkor 3.7 voltod lenne. Ha ezt a pakkot akarod párhuzamosítani, akkor még 3 cella kellene (dupla kapacitást kapsz, a töltőáram pedig a fele lesz a soros cellákon), legalább (lehetne 9 cellát is használni, akkor kb. 7500mAh-t kapnál 12V mellett).
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
Attix70
aktív tag
válasz kuyarashi #65560 üzenetére
A videóban sorba van. Ne keverjük a soros és párhuzamos kapcsolást. Sorba kötve a feszültségek összeadódnak és az áram annyi amennyi a cella. Párhuzamosnál a feszültség annyi amennyi a cella és az áramok összeadódnak. A Li akukkal való mókolgatásokhoz jó ha van alap elektoktronikai tudás. Mivel kötötted össze a cellákat ? Esetleg képet nem tudnál róla prezentálni ?
-
kuyarashi
őstag
Attix70 és Samus:
Oké, összekevertem. Tehát, mint a videóban is, sorosan kötöttük a cellákat. Egy szervizes barátom csinálta ponthegesztővel, stb. A videóban láthatónál szerintem szakszerűbben. Utólag kimérte én pedig megint ellenőriztem a bekötést a végső összeszerelés előtt és minden stimmelt. (Mivel körbe lett szigetelve, nem szívesen szedném szét, hogy fotózhassam.)
Egy 12V/2.5A-es adapter belsejét átemelni a gyári töltőházba jó ötlet? Illetve kell még hozzá kiegészítő áramkör a lítiumok töltéséhez?[ Szerkesztve ]
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
PHM
addikt
válasz kuyarashi #65563 üzenetére
A teljes töltöttséghez 12,6V kell, tehát a válasz: nem.
Neked egy 12,6V-os, kb 1,5A-es CC-CV táp kellene, amit pl
egy 15-16V-os, 1,5-2A-es tápból, és egy helyesen beállított
CC-CV modulból tudnál összerakni.
Az akkuvédő elektronika nem töltő áramkör, az csupán a cellák
károsodását hivatott megakadályozni. Arról, hogy a cellák megfelelő
töltőáramot kapjanak, neked kell gondoskodni.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Attix70
aktív tag
Korábban linkeltem 2 féle áramkört ami jó töltéshez, nem feleltek meg talán (miért gondolkozol tápegységben) ?
Ha próbál segíteni valaki azt miért nem fogadod meg ? Valaki ezeket az elvetendő 5leteket adja ?
A Li akuk töltése nem játék, olvasgass utána.Próbáljuk meg a mondatokat NAGYbetűvel kezdeni
-
kuyarashi
őstag
válasz Attix70 #65565 üzenetére
Köszi. Azért nem fogadtam meg, mert azt hittem félreértettél (persze én értettelek félre téged), a másik, hogy a legegyszerűbb megoldást kerestem. (Azt hittem van egyszerűbb.) Ráadásul van még egy gyári NiCd akkumulátor is a behajtóhoz, amit szintén szeretnék tölteni, ezért első körben az eredetitől független, második töltőben gondolkodtam.
PHM:
Neked is köszi a segítséget.Esetleg tudtok adni részletes leírást a töltő elkészítéséhez?
-
tordaitibi
veterán
Lehet nem úszod meg a szétszedést, nem tudom hogy a cellánkénti balancernek kivezettél-e vékonyabb vezetékeket, én enélkül soros li-ion pakkot nem töltenék. Nem holnap de az 50-100. ciklusnál már el fognak a cellák mászni, elég ha a két gyengébb 4volton áll a harmadik meg ezért 4,6 volton. Repülni fog.
Ni-cd ebből a szempontból verhetetlen, ha túltöltődik valamelyik cella, legfeljebb melegebb lesz de nem veszi annyira zokon. Ni-mh már rázósabb de a túltöltést az is tolerálja bizonyos keretek között.Pb szintén elviseli, legfeljebb negforr, a zártak már nem szeretik ennyira. A li-ion az nem, az egyszer lesz túltöltve és kuka a cella.
Ha meg van a cellákon elektronika, az ha a teljes töltöttséget bármelyik cella elérte, szakítja a kört így a két gyengébb az életbe nem lesz feltöltve.[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz kuyarashi #65566 üzenetére
Ezt linkelte korábban Attix70 fórumtárs.
Ezzel csak annyi a dolgod, hogy 15-20V-ot adsz neki, majd beállítod
a kimeneti áramot 1A-re, utána a kimeneti feszültséget 12,6V-ra.
Az áramot úgy méred, hogy a multimétert 10-20A-es árammérő
állásba kapcsolod és rövidre zárod vele a kimenetet.
Ezt azért lehetőleg ne sokáig műveld.
Ezután csak össze kell kötni a töltőt az akkupakkal, figyelve a polaritásra.(#65567) tordaitibi:
A védelmi áramkör egyben balancer is, nem kell csak a pakk
két végét kivezetni.[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz tordaitibi #65569 üzenetére
A linken ilyen szerepelt, de mintha képet is láttam volna róla.
Szerk: ez volt az.[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
kuyarashi
őstag
válasz tordaitibi #65567 üzenetére
Védelem az van, szóval akkor maximum nem tölti fel mindet. (Persze nem az a cél, hogy félig töltsem fel bármelyik cellát is.)
PHM (#65570):
Igen, ilyet raktunk bele.(#65568):
Köszi, bár még meg kell értelmeznem.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
terapeuta007
aktív tag
válasz kuyarashi #65571 üzenetére
nem feltátlenül fontos oda pontosan beloni a feszultseget.csak érje el a 4.2x3v--ot.
töltheti 15-20v-rol is a delikvens az akkuját. Van vedelem,balanceres.
csak vigyázni kell a gyorstöltést elkéne kerülni. nemtom hány amperorasak az akkuk.
de ha mondjuk 3AH akkukrol van szó akkor mehet rá 15-20v és 1A. az még egészséges.legegyszerűbb megoldásnak vehetsz egy 15,18 v tápot ami áramkorlátos 1-1,5A
vagy nemtudom otthon mid van.
12v trafó is simán feltöltheti. felkúszik lassan a feszültség 13v környékére ahogy töltödik rola egy akku.
de mondjuk az se baj ha nem töltöd fel teljesen az akkut. sokat ad az élettartamhoz, meghálálják.
én sima 12v traforol töltök 12v 4Ah zselés akkut.[ Szerkesztve ]
Jimi Hendrix-Purple Haze
-
Attix70
aktív tag
válasz terapeuta007 #65572 üzenetére
Nem feltétlen így van. 12.6V fölé nem lehet menni semmiképpen sem (különben a cellák károsodnak). Az áramkör nem töltőáramkör hanem védelem és balansz áramkör de ezt már korábban leírta PHM fórumtárs.
-
terapeuta007
aktív tag
válasz Attix70 #65573 üzenetére
egy cellát simán lehet tölteni 5v ról. az usb sem 4.2v.
igazílyenkor kimarad a cv töltés rész ami azt jelenti hogy 80% ra töltődik fel ésutána védelem lekapcsol.
ezért ajánlják hogy pontosan lődd be a feszt 4.2v/cellára hogy teljesen feltöltődjön.
de ez nem feltetlenul szukseges, fontos dolog.még jót is tesz a cellának ha nincs teljesen feltöltve.[ Szerkesztve ]
Jimi Hendrix-Purple Haze
-
Reggie0
félisten
válasz terapeuta007 #65574 üzenetére
Csak eppen az usbs toltok 4.1V-ra vagy 4.2V-ra korlatoznak. Kozvetlen 5V-rol sosem toltenek. Aramot is szabalyoznak. Lasd MAX1811.
-
PHM
addikt
Te láttál már cellavédő IC adatlapot?
Ezek arra szolgálnak, hogy ha véletlenül elromolna a töltőd,
ne tudd felrobbantani az akkut.
4.25V körül, esetleg kicsit fölötte kapcsolnak ki.
Tehát nem hogy megakadályoznák a teljes feltöltést,
hanem engedik a cellát némileg túltölteni.
Ráadásul a lítium cellát nem ajánlatos feszültséggenerátoros
táppal tölteni. Sem az akkunak, sem a tápnak nem tesz jót.
Szakmai topikban azért illene a marhaságokat kerülni.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Batman2
őstag
válasz Batman2 #65446 üzenetére
Leírom, hogy mire jutottam, ha még valaki belefut fénycsöves vészvilágítás javításba.
A 4 lámpatestből egy hibátlan volt, kettőben elvált a forrasztás a fénycső egyik, illetve másik végéről, egy áramkört pedig kis mértékben restaurálni kellett, mert az egyik akku kifolyt és a sav megette a panel szélét, illetve egy ellenállás lábát.
Most már mind a négy lámpatest működik.Működési módja: ha beforrasztom az új, feltöltött akkut, akkor még nem lép működésbe a kapcsolás, így tehát lehet akár tárolni is, bár nem mértem le, hogy mekkora a fogyasztás ilyenkor.
Ha egyszer hálózatot kapcsolunk rá (230V), majd azt megszüntetjük, megszakítjuk, akkor kapcsol be az áramkör és világít a fénycső. Ezt egész addig teszi, míg ki nem merül az akku, vagy újra hálózatra nem kapcsoljuk az egységet.
Az akkut nem viszi mély kisülésbe, időben lekapcsol az elektronika.
Azt nem tudom, hogy eredetileg mennyi lehetett ennek lámpatestnek a tervezett áthidalási ideje, de a maiak 1-1,5 órájával szemben ez legfeljebb 20-30 percet képes működni a most beépített 0,7Ah-ás akkukkal.
Az eredetiek felirat szerint 0,9Ah-ásak voltak, de gyártmányban, kivitelben pontosan ugyanilyenek voltak, így nem hiszem, hogy azokkal is sokkal többre lett volna képes.
A 6W-os fénycső kezdetben, hideg állapotban igen kevés fényt ad, 5-10 perc melegedés után már elviselhető szintre nő a fénye, irányfénynek jó, de megvilágításra úgy is kevés.
A cső amúgy rendesen begyújt, olyan 100Hz körüli frekvenciával enyhén vibrálva üzemel, eddigi próbák alatt nem feketedett a két vége, nagyjából korrektül hajthatja az egyszerű inverter szerkezet.Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Attix70
aktív tag
Hol láttál olyat, hogy USB-ről közvetlen töltenek Li-cellát ? Ne ajánlgassunk olyan dolgot amit nem tudunk biztosan mert a Li cella nem játék, akár robbanhat. Inkább a specifikáció áttekintése után adjunk tanácsot.
LG HE4 2.4 Max. Charge Voltage 4.20±0.05V
Részemről többet ehhez a témához nem kívánok hozzászólni (mert felesleges).[ Szerkesztve ]
-
Samus
addikt
válasz terapeuta007 #65580 üzenetére
Már bocsánat, de kipróbáltad ezt a sok sületlenséget, amit most leírtál a lithium cellákról? A 3S pakk töltés 15-20 voltról magában, közvetlenül USB-ről, nem robban, stb... 220ról is lehet tölteni nem? Vagy mikróban gyorsabb?
-
Hello,
Van valakinek bevált kapcsolása olyasmire, hogy
- 9v NiMH akku
- backup akkuként
azaz csepptöltés neki ha van bejövő táp (mondjuk 12V), ha elmegy a táp, akkor a fogyasztó átkapcsol az akkura?Köszi minden tippet
Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz Attix70 #65583 üzenetére
A lényeg, hogy ne tudjon lemerülni az akku, ha nem csepp, akkor más szinten tartó töltés .
Amennyire tudom, óra backup akkuja lenne, 5V-ról megy, és 100-200mA eszik? (Nagy LED kijelzős óra. Természetesen nem nekem kell, mert 5V-ra én lítiumot tennék, de a cucc gazdája bement az első boltba, vett egy szimpatikus akkut, és most találjam ki, hogy oldja megMutogatni való hater díszpinty
-
Reggie0
félisten
Mit ertesz kapcsolas alatt? IC-t tudok javasolni, ha QFN tok megfelel, sajnos kesz panellel nem aruljak ebayen. Viszont multikemias, programogramozhato karakterisztikaju, fetes terheleskapcsolast is tud, illetve a betap aramara is tud szabalyozni, hogy ne terhelje tul tolteskor.
-
pepejoe
tag
Sziasztok!
Egy led lámpában kellene kicserélni a ledet de az eredeti vezetékezés kicsit zavarba ejtett.
Hogy jobban megértsétek itt ez a három kép róla:A led driverbe a vezetékek is felcserélve vannak bekötve amíg a led chipbe rendesen, szín szerint. Vagy teljesen mindegy lenne a polaritás? de akkor miért van a driveren és a led chippen is jelölve?
Szóval mi lenne a helyes bekötés?
Segítséget előre is köszönöm!
-
pepejoe
tag
válasz kjani18 #65587 üzenetére
Nekem úgy tűnik hogy még driver oldalon fel van cserélve, addig a led chipnél helyesen van forrasztva a vezeték. Vagy én értelmezem rosszul a chipen lévő pozitív - negatív jelöléseket? Mert nekem úgy tűnik hogy a chip jobb felső részén jelölt pozitív pólus a bal kivezetéshez míg jobb alul jelölt negatív pólus a jobb kivezetéshez tartozik.
-
-
Batman2
őstag
100-200mA fogyasztás egy 9V-os (8,4V) akkunak igen sok, nagyon rövid ideig fogja bírni, talán pár perc, addig is nagy lesz a feszültségesése, így alig marad tartalékod az 5V-os feszültség stabilan tartásához!
Lineáris táp túl sokat elfűt az akku energiájából, nagy a vesztesége, kapcs üzemi kis tápoknak pedig gyakran kell legalább 2,5-3V tartalék, hogy stabilan tartsák a kimenetet, így ebben az esetben is kevés a tartalék.
Korrekten csak más, nagyobb kapacitású akkuval lehetne megoldani.Üdv.
[ Szerkesztve ]
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
-
didyman
őstag
válasz Batman2 #65593 üzenetére
Egy 8,4 V-os tégla akku kapacitása 200 mAh körül van, egy ilyen fogyasztással egy órát simán áthidal.
Kapcsolóüzemnél egyáltalán nem törvényszerű a 2,5-3 V maradékfeszültség, sőt, létezik olyan megoldás, ami egyszerre tud lenni buck és boost üzemmódú is, a csökkenő telepfeszültséget figyelembe véve, de ennyire nem biztos, hogy kell bonyolítani. Ha kicsi az eltérés mértéke, LDO lineáris stabilizátort kell használni, egyszerűen azért, mert ezek LDO tartományában a hatásfok eltérése nüansznyi, akár jobb is lehet, mint kapcsolóüzemmel.
Buck-boost konverternek az LTC3111 és társai tök jók, viszonylag egyszerűek is. De én nem tökölnék vele, ha az áthidalási idő megengedi, akkor egy első szembejövő, 5 V-os LDO és kész."Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
-
Reggie0
félisten
válasz Batman2 #65593 üzenetére
Csak azoknak kell tartalek, amelyek nem tudjak a 100%-os kitoltest PWM-nel, ezt az adatlapon egyszeru ellenorizni.
(#65595) didyman: Vagy kapcsolt kapacitasos(/toltespumpa/induktivitasmentes) tap, azok mar 10-30 uA nyugalmi fogyasztassal elvannak es meg mindig jobb mint egy LDO. Pl. LTC3256. vagy LTC3245 es az step up/down, 18uA.
[ Szerkesztve ]
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
- MIUI / HyperOS topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Spórolós topik
- Stellar Blade
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Mobil flották
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest