Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz robohw #60630 üzenetére

    "Nem ismerem a feszültségtartományt, ahova kéne [..]"
    A kolléga tölthető elemről írt, így ez nem nagyon kérdés.
    "A terheléses mérés (feszültségesésre alapozva) már kielégítőbb, de lehet kapni célműszereket, ráadásul meglehetősen olcsón, amelyekre 100 %-os biztonsággal lehet támaszkodni."
    Továbbra is fenntartom, hogy ez - különösen egy 'lapos' kisütési karakterisztikával rendelkező, jó minőségű, alacsony belső ellenállású cella esetén - nem mérés, csak egy nagyon erős saccolás, ami nagyjából a két szélsőérték (közel tele, közel kisütött) és a 'valahol középen' állapot megkülönböztetésére alkalmas, töltöttség mérésére nem. Korábban is előfordult már, nem egyedi dolog, hogy egyesek úgy tekintenek az akku kapacitására vagy pillanatnyi töltöttségére, hogy azt ugyanúgy ki lehet mérni fél pillanat alatt, mint az áramot vagy a feszültséget. Erről pedig mindketten tudjuk, hogy nem igaz.
    "Szerintem te a kapacitásmérésre gondolhattál, amikor írtad amit írtál."
    Pont ugyanarról van szó mindkettő esetén, csak az egyik a maximális lehetséges érték, a másik pedig az aktuális maradékot jelenti. Lehet persze azon filózni, hogy pontosan mit is értünk töltöttség alatt. De ha ránézünk erre a terheléssel felvett görbére, akkor ebből az életben nem mondunk meg semmilyen töltöttséget a kapocsfeszültségre hagyatkozva. Kb. 5...60%-os szint között a feszültség ugyanis teljesen állandó. Természetesen lehet egy bizonyos példány vagy akkucsomag karakterisztikáját felvenni adott terhelőáram mellett, és később abból pontosabb becslést végezni, de amúgy tök ismeretlen állapotú és előéletű cella esetén ez nem igazán nyerő. Még arra sem feltétlenül alkalmas, hogy kiderítsük, érdemes-e elindulnunk a kérdéses akkuval vagy cellákkal, vagy inkább készítsünk be egy frissen töltött pakkot.

Új hozzászólás Aktív témák