-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
Akkor jól sejtettem, és mivel I2C buszon vezérelt a választás, a szoftverbe nem is tudsz beavatkozni.
Ugyanúgy 1μ / 50V kondival, pozitív az IC felé, ahogy a másiknál látszik, be tudod kötni. Mechanikus vagy elektronikus kapcsolóval lehetne megoldani, hogy az eredeti állapot is választható legyen.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
Vagy még ami eszembe jutott, van az ellenállásos keverés lehetősége, ami némi szintcsökkenéssel is jár. Ez persze elvileg fokozható aktív keverővé is, ami kompenzálja a csökkenést.
A műveleti erősítő kimenetén van sorosan 1,5 kΩ nagyságrendileg az elég kevés, nagyjából 10-20 kΩ lenne alkalmas.
Ugyanolyan értékű soros ellenálláson jönne a külső jel is, így a kettő keveredik. Erre terhelne az IC, adatlap szerinti 35 kΩ bemeneti impedanciája, létrejön egy osztás, tehát halkabb lenne, de az már a próbánál derül ki, hogy így is kihajtható vagy nem.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
darvinya
titán
Sziasztok
Egy átlagos autó akkuból melyik inverterrel lehet a legtöbbet kihozni, 110V/60Hz vagy 230V/50Hz?
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Kernel
nagyúr
Tekintve a 35 kΩ bemeneti impedanciát, ahhoz még elmegy a 10 μF is.
(#55055) darvinya
Ez nem azon múlik, az akku szempontjából lényegtelen, hogy mi történik a szekunder oldalon. Mondhatnám úgy is, hogy "nem látja".
Az inverter egyéb paraméterei számítanak, hogy melyik képes nagyobb teljesítményre, vagy milyen a hatásfoka. De ha a bemenő Ah-kapacitásra gondoltál, azt szintén nem befolyásolja.
Legfeljebb csak a szokásos módon: nagy terhelőáramnál a belső ellenállás miatt kevesebb Ah vehető ki az akkuból.
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
válasz robohw #55044 üzenetére
Az elso melom pont egy ilyen intel 8031-el volt, de az mar 25 eve volt. El kell mar ezt felejteni szerintem!
(#55032) Kernel válasza fs-zsoci (#55029) üzenetére
Erdekes kapcsolas, meg sosem lattam oda tenni a LED-et, de most is tanultam valamit...[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #55060 üzenetére
Ha kétféle típusú inverter, eltérő konstrukció miatt lehet némileg különböző hatásfoka, de egyébként mindegy.
Mivel itt AC-kimenet van, még a diódákon fellépő veszteségről sem lehet beszélni, ami áramfüggő lenne.
-
gyenesmartin
őstag
Sziasztok!
Sérült szigeteléses 18650-es lithium akkukat ti mivel borítanátok be? Gondoltam veszek 20mm átmérőjű zsugorcsövet, az nem lesz sokkal vastagabb, ha rázsugorodik, vagy van valami jobb ötlet? -
xxxjjjkkk
senior tag
válasz gyenesmartin #55062 üzenetére
lehet kapni rá fóliát meg a végére azt a fém baszt is
ebay ali fasttech, fillérekért kapni"Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
mezis
félisten
-
tvamos
nagyúr
válasz robohw #55067 üzenetére
Vannak, akik nem tudnak elszakadni tole... de azert inkabb az egybe verziok vannak, ahol egy tokban van a RAM, ROM, meg esetleg meg sokminden mas.
De akkor sem erdemes kuzdeni vele. Hacsak nem valami retro cuccot epitesz. Kar, hogy ezt nem osztod meg velunk. Erdekelne...[ Szerkesztve ]
-
Reneolus
tag
válasz Reneolus #55041 üzenetére
Erre valaki?
Közben sikerült kimérnem két eret, zöld színű a test, a sárga 12,5 V. A piros és fekete érben nulla feszültséget mértem. Gondolom a poti bemenete a 12,5 V, de ez elég fura, mert az erősítő leírása szerint 0,2 és 4 V között lehet szabályozni a bemeneti érzékenységet, ezért laikusként azt gondoltam, hogy 4 V-t fogok mérni. Akkor a poti tengelyével szemben nézve a bal oldali láb a test, a jobb oldali láb a 12,5 V, középre pedig a maradék két eret kössem?Helix P DSP, JVC R981BT, Morel MT23/Soundstream Reference 300, DLS UP6/Emphaser EA2190, Emphaser EG12 (ETBR112)/Signat RAM3 MKII
-
Sokimm
senior tag
Sziasztok!
Tudom béna kérdés, de eagle-ben hogy lehet sima lyukat csinálni (nem csavarnak), ami kivezetésként (vagy inputként) szolgál?
Csak csatlakozókhoz való in/output pin-eket találtam az eszköztárában.
Mit rontok el, mit nem veszek észre? Bármilyen jellegű segítséget előre is köszönök! -
Kernel
nagyúr
válasz Reneolus #55070 üzenetére
Nincs összefüggés, mert az erősítő HF érzékenységét AC jelfeszültségben fejezik ki, a maximális kivezérléshez tartozó szintet adják meg.
Az adott esetben például 200 mV-tal már kivezérelhető a maximális teljesítményre, de ha lehalkítod, akkor eszerint még 4V-ot is (ami relatív sok egyébként) elvisel anélkül, hogy a bemenet túlvezérlődne.
A potméter más esetekben AC-t oszthat le, de ez egy DC-vezérelt szabályzó, ahol a DC-t egy processzor értelmezi, majd további áramkörökön keresztül lesz belőle AC-szabályzás.
Erre szükség van már csak azért is, mert az RJ11 vezetékes csatlakozás zavarokat szedhet fel, nem lenne alkalmas a HF-jel oda-vissza továbbítására.
A potméter két szélső pontja a legkevesebb, ha nem jó irányba szabályoz, legfeljebb felcseréled és megfordul, ahogy írják is a PDF-ben.
A GND beazonosítható kikapcsolt állapotban a zárlat mérésével. A leosztandó DC eszerint adott. Így van remény hogy elvileg a másik kettő megy középre, de nem foglalkoztam még ilyennel egyébként, nem tudom garantálni.
-
Reneolus
tag
válasz Kernel #55072 üzenetére
Köszi!
Ha jól következtetek, akkor az a lényeg, hogy a GND pontosan legyen beazonosítva, és jó helyre legyen bekötve. A ki- és bemenet felcserélesése csak a szabályzás irányában van jelentősége. A GND elvileg megvan, de azért az említett a zárlat mérést még megcsinálnám, nehogy kárt tegyek az erősítőben egy rossz bekötés miatt.
Segítesz a zárlat méréssel kapcsolatban, hogy hogyan kell elvégezni?Köszi
Helix P DSP, JVC R981BT, Morel MT23/Soundstream Reference 300, DLS UP6/Emphaser EA2190, Emphaser EG12 (ETBR112)/Signat RAM3 MKII
-
Kernel
nagyúr
válasz jolti05 #55074 üzenetére
Ha le lenne rajzolva az áramkör, lehetne biztosabbat mondani, így csak tipp. Fotón keresztül nem jó kibogozni még ilyen egyszerű áramkört sem, noha nem lehetetlen, korábban volt rá példa.
(#55073) Reneolus
Épp az egyszerűség kedvéért fogalmaztam így, hogy zárlatmérés, ami a multiméter "sípolójával", illetve 0Ω közeli ellenállás mérésével adja magát.
A potméter két szélső érintkezőjének felcserélése nem okoz gondot, de a középsőt már nem jó elcserélni, mert előállhat olyan helyzet, hogy egyik végállásban a feszültséget lezárod GND-re.
Bár elvileg védett a vezeték, illetve csatlakozó zárlata ellen, ezt ellenállással szokták megoldani.
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
Sziasztok
NiMh aksira rátölthető, vagy inkább merítsem le és újratöltsem?
[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
mezis
félisten
válasz darvinya #55077 üzenetére
Csak az NiCd akkukra mondják a "memória effektus"-t.
Még olyat is olvastam, hogy a töltések száma jelenti az akkuk élettartamát, mindegy, hogy milyen töltöttségi fokról indul. Vagyis ha más nem indokolja, akkor jobb megvárni a lemerülést és akkor tölteni. (Nem mély merülést !)mezis
-
darvinya
titán
Köszönöm tanácsot, csak már kell a szerszám, így várni már nem tudtam.
Aksi lassan 10 éves, már sokat nem várok tőle, mert lehet inkább cserélni kellene.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Flashback
addikt
Életem második nyákját tervezem... De az Eagle valamiért nem Routol rendesen. Vagy azt írja hogy rosz a routing beállítás vagy a GND rétegre rárakja az egészet és maradnak az összeköttetések sárga vonallal, de nincs routolás. GND réteg nélkül látszólag megy. Mit rontok el?
profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
(jan)
őstag
Sziasztok!
Többször előfordult már velem, hogy az autóba szánt pendrive-ot amire felmásoltam a zenéket egész egyszerűen a számítógépben felejtettem, vagy épp elfelejtettem felvinni az autóbol.
Ezen probléma orvoslására szeretnék a kocsiba rakni egy routert amin valamilyen file server fut. Amíg nincs bekapcsolva a fejegység addig a D+ D- lábakat egy relé a routerhez vezetné amint bekapcsolna a fejegység a saját portjába menne az adat.
Szerintetek ez így kivitelezhető?
Vagy esetleg valakinek jobb ötlete ?
Legszebb öröm a söröm és az áramköröm!
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, adott egy skill akkus fúró. Múltkor azért került hozzám, mert "nem tölt". Kimértem a tápját kb 2,6V ot adott ki, na mondom ez a táp kuka. Kerestem egy másik ugyan olyan feszültségű 12V trafós tápot. (csak trafós táppal volt hajlandó tölteni). Tök jól töltött, kb 1x töltöttem fel vele egy akkut, már készültem visszaadni, mikor a 2. akku töltésnél, észre veszem, hogy az új adapter feszültsége 2,6V.
A töltő gondolom hazavágta ezt is és a másik adaptert is.
Kíváncsiságból szétszedtem az adaptert, de semmi különlegeset nem láttam, kissé "leégett" szaga van de semmi extra. Az egész adapter egy 4 diódából, meg 4 ellenállásból áll kb. Vajon mi baja lehet?
-
draco31
veterán
Termisztorokban van jobb és rosszabb? Van egy Sencor külső belső hőmérőm, és a külső kütyü nem épp pontos. Mellette van egy higanyos hőmérő, és 2-3 fok eltérés mindig van, de +15 fok alatt már egyre nagyobb, mínuszban már van 5 fok difi is akár. Jelenleg szerinte +10.7 fok van, a higanyos szerint inkább 9. Már azt is próbáltam, hogy kis vezetékkel kihoztam belőle kívülre, de nem hozott változást. Ez egy kis apró fekete termisztor.
ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #55089 üzenetére
Pont azt a pár alkatrészt kellene kimérni, meg magát a trafót is, de ha például zárlatos lenne valamelyik dióda, akkor a trafó forrósodik, majd leég.
Kivéve, ha egy zárlatos, másik meg szakadtra égne a zárlati áram miatt (ami viszont már szemre is látszik általában), a műszer pedig AC-t kap, de mondjuk DC-re van állítva, ezért így nem jó a mérés.
Meg az sem világos, hogy ami például nekem van Ni-Cd 12 V-os, annál gyárilag összesen van ennyi alkatrész:
- 12V AC dugasztáp.
- Egy töltőegység, amiben van: 1 dióda, 2 ellenállás, 1 tranzisztor, 1 LED.Tiédnél hogyan néz ki, van külön töltőegység (abban mi van?), vagy direktbe kell dugni a gépbe a DC-jacket? A kép csak példa:
-
kmisi99
addikt
válasz Kernel #55091 üzenetére
Pontosan ilyen mint a képen, holnap a munkahelyen kicsit leméregetem, de mivel "hibás" így kidobásra kerül azaz hozzám. Szóval holnap a töltő részét szétszedem és megnézem mi lapul benne.
Egyébként csak tippelek, de valószínű valami rövid zár lehet a töltő részében. De nagyon fura, hogy mindkét adapter úgy halt meg, hogy ~2,5-6V ot tudott már csak kiadni, így az akkut is csak 2,5V ig töltötte. És így jöttem rá, hogy az adapter a rossz.
A trafón a diódákat lemértem, a dióda mérővel, semmi rendelleneset nem tapasztaltam, a kondikat sajnos nem tudom lemérni műszer híján. A trafót mivel/hogyan mérjem le.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #55092 üzenetére
Először célszerű AC-t mérni a szekunderen. Ha valami zárlat terhel rá, akkor lekötni róla, megmérni önmagában csak a trafót.
Melegedést megfigyelni, noha van egy természetes melegedés is, de ha túl gyorsan forrósodik, az már gond.
-
draco31
veterán
-
Flashback
addikt
válasz tvamos #55085 üzenetére
Kézzel is meg tudom de a GND réteget manuálisan hogy lehet rárakni?
FireKeeper: Köszönöm!
robohw: Igen. Be is állítottam mindent de szerintem valamit rosszul csinálok. Az előző panelomnál nagyon jó lett a végeredmény.
profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Kernel
nagyúr
válasz draco31 #55094 üzenetére
Monitor igazság szerint a szervizemben is ritkán fordul elő, inkább TV-k vannak, ami nagyjából le is foglal, így egyéb dolgokat sajnos nem tudok vállalni.
De ha van a környékeden valamilyen szerviz vagy szerelő, bizonyára rá tudnak nézni.
-
draco31
veterán
válasz Kernel #55096 üzenetére
A legközelebbi 40km-re, de az is inkább képcsöves tv-vel foglalkozik. Egy másik monitorom vittem el 2 éve, ha áramszünet van, akkor utána nehéz bekapcsolni, ez a baja. Kicserélte benne a nagy kondit, de mondta is, hogy ezekhez nem ért.
ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
Barret001
addikt
Egy lcd monitor scalert el lehet indítani a saját tápja nélkül?
Tehát a kijelző,és a scaler,háttérvilágítás nélkül. -
tvamos
nagyúr
válasz Flashback #55095 üzenetére
Elvileg igy lehet: [link]
Ha nincs ez amenu neked, mert nekem sincs, akkor <View-Layer settings...-New> es akkor tudsz magadnak csinalni GND-t, meg Power-t, meg amit akarsz, es utana olyan CAM-et importalsz, amilyet akarsz. (Az autorout nem fog menni igy, ha jol emlekszem.)(Az is igaz, hogy vagy 4 eve nem hasznaltam az Eagle-t, de most feltelepitettem gyorsan, hogy megnezzem, mi van most, hogy kerdezted. Meg amugy is erdekelt mar mi van veluk, hogy megvette oket a... Premier Farnell / Elements14, vagy mi a szosz.)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- BestBuy topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Hálózati / IP kamera
- Fotók, videók mobillal
- Okos Otthon / Smart Home
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Az iPhone 15 volt a legkelendőbb készülék 2024 Q3-ban
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Politika
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest