Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz sgery #48500 üzenetére

    Alapvetően azt kellene tudni, hogy Magyarországon jelenleg a lakossági villanyórák csak a hatásos fogyasztást mérik (kWh), ezért itt semmit nem változtat a villanyszámlán a fázisjavítás.

    Vannak országok, ahol a látszólagos fogyasztást mérik, náluk kVAh szerepel a számlán. Ezt befolyásolhatja egy fázisjavító kondenzátor, de csak amennyiben a lakás összességében induktív fogyasztóként terhelné a hálózatot, akkor sem mindegy, mekkora kapacitással lehet azt kompenzálni.

    Ahol a fogyasztást nem induktív motorok, trafók stb. képezik, ott nincs is szükség fázisjavító kondenzátorra. Ha pedig mégis, akkor ennyi kapacitás kevés. Arról nem beszélve, hogy ilyen motorokat eleve szokás ellátni fázisjavítóval. Mint régen a fénycsőarmatúrák is tartalmaztak ilyet, az induktív előtétek kompenzálására.

    Mindent összevetve, a forgalmazó védekezhetne azzal is, hogy bizonyos esetekben működhetne a dolog, de egyrészt elég szűk határok között, másrészt az ország sem mindegy, ahol használják, ezt persze ügyesen elhallgatják.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés