Új hozzászólás Aktív témák

  • Auratech

    őstag

    -Úgy szűrődött le, hogy a zenehallgatás technikai feltételei három, külön tárgyalható fő csoportba rendeződnek.
    -Az első a hangzó anyag formátuma, hordozója, felvételi sajátságai, szóval a forrás.
    -A másik a lehellgatás eszközei, amik egymás tulajdonságait egymásra hatva emelik, ki vagy kompenzálnak, de nem lineárisan, hanem sok függésben. Dinamika, spektrum, tranziens viselkedés, torzítások, fázis viselkedés mind elektromos, mind digitális, mind akusztikus rétegében a hangzásnak. Szóval a cucc.
    -A harmadik a lehellgatás helye, ami egyenértékű egy rezonáns dobozzal, ami a benne megszólaló 2 hangforrás hangképét gyökeresen megváltoztatja.
    Erről vajmi kevés szó esik. Talán azért, mert nem tárgyalható oly könnyedén termékként, amit mi fogyasztók úgy imádunk. Pedig a hangzásban a szoba fala nagyságrendileg többet módosít az interkonekt kapacitás ingadozásainál pld, mikor nagyon össze van gyűrve a kábel.
    -A harmadik a zenehallgató személye. Hallás kultúrája, zenei képzettsége, hallása épsége és a kimunkát képesség a hangzásbeli sokféleség befogadására. Műfajismeret.
    Ennek a pedagógiai létjogosultsága ott van, hogy aki gyermekként megszokja a nagy hangtisztaságot, az artikulált megszólalást, annak a hallása is nagyobb rugalmassággal bírja befogadni a közvetített mondanivalót.
    Konkrétan. A jól megszólaló otthoni zene olyan műfajokat is közel enged hozzád, amit nem terveztél megismerni. Opera, hard rock, folk, ethno....
    Ahogy a jó szakácsban bízva bizalommal megkóstoljuk az elénk tett ismeretlen fogást, nem az ismeretlentől tartunk, inkább kíváncsian várjuk, milyen élmény következik.
    Ez van, mikor az új cuccon mindenféle zenét, meg a régieket is hallgatjuk és többet hallunk, mint korábban. Vajon ez most hogy fog szólni?

    Auratech Field Recording

Új hozzászólás Aktív témák