Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz ozzy711 #28443 üzenetére

    Miközben persze elismerem azon igazságot, hogy (legalábbis az alsó-közép árszinteken) a hangdoboz minőségével (tehát árával) lehet legtöbbet hozzátenni a rendszerhez, az utóbbi tíz évben én már azon az állásponton vagyok (legalábbis elvi szempontból, merthogy a gyakorlatban nem feltétlen tudom megvalósítani), hogy a legtöbb pénzt a forráskészülékre költöm, utána jön az erősítő, és csak azután a hangdoboz. Számos tapasztalatom alapján arra a következtetésre jutottam, hogy egy kiváló forrás-jó erősítő-alap hangdoboz rendszerből általában több zene tud kijönni, mint a fordítottjából. Emlékezetes volt számomra (mivelhogy nem akartam elfogadni az eredményét) a Hi-Fi Magazin kísérlete annak idején, amikor a tesztelők egy része szintén a "forrásközpontú" megközelítés fontosságára voksolt két ellentétes megközelítésű lánc összehasonlítása után, miközben az addigra már több évtizedes vitában azért nemzetközileg inkább a "hangdobozközpontú" megközelítés volt túlsúlyban a "forrásközpontúval" szemben (azóta egyébként sokat változott az arány a "forrásközpontúság" javára). Ezügyben maga Darvas László is damaszkuszi utat járt be Saulus-Paulusként, amíg odáig jutott, hogy ő mégiscsak a "forrásközpontú" elv mellett teszi le a szavazatát, felülbírálván a korábbi álláspontjaival. Sokáig (bő húsz évig) én sem akartam meghajolni, de most már évek óta abban "hiszek", hogy inkább a forrás az elsődlegesen fontos, azután az erősítő.
    A mért harmonikus (esetleg intermodulációs) torzítási adatoknak a hangdobozok kárára mutatott nagyságrendnyi eltérésével nem érdemes megtámogatni a "hangdobozközpontú" elméletet, mert ezt a tényt akár az ellentétes elmélet szolgálatába is be lehetne állítani akár logikai alapon is, másrészt régről tudjuk, hogy az ismert mérési módszerek adatai mennyire esetleges összefüggésben állnak a hallott hangminőséggel, lásd például csöves vs. tranzisztoros erősítők kérdése. Ezzel természetesen nem akarom állítani, hogy ne lenne üdvös dolog a készülékek torzításának minél alacsonyabb szintre szorítása adott készüléktípusokon belül, ám a különféle működési logikájú, illetve a lánc különböző helyein levő készülékek torzítási adatai nem igazán összevethetőek, és ezekből szerintem nem igazán vonható le következtetés a lánc elemeinek súlyozására vonatkozóan.

    Szerk.: a lényeg tehát, hogy egy jó ideje én "forrásközpontú" "hívő" vagyok, de én is Saulus-Paulusként, tehát korábbi álláspontomat feladva.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák