- Proxmox VE
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- 3,6 billió dollárt ér az NVIDIA, idáig még egy cég sem jutott el soha
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Windows 7
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Windows 10
- AliExpress tapasztalatok
Új hozzászólás Aktív témák
-
VW
aktív tag
-
VW
aktív tag
válasz Tangerine #198 üzenetére
Kipróbáltuk a CO hegesztőt,minden nagyon király.
A kapcsolókat is leteszteltük
1.Drótsebesség
2.Arra nem tudtunk rájönni mire jó a gomb.
3.Drót továbbító (befűző)
4.Ponthegesztés időtartamát lehet szabályozni vele
5.Kapcsoló alsó állásában a pisztoly megnyomásakor indul a hegesztés,mégegyszeri nyomásakor leáll. (nem kell folyamatosan nyomni a pisztolyt)
6.Gázcserénél a rendszer áttisztítása az új gázzal.
Mégegyszer kösz a segítséget.20 éve a Prohardveren. Sajnos a légzés nem intelligencia függõ, különben elég sok probléma megoldódna.
-
Tangerine
senior tag
Na azért elég sokat eltaláltam.
Jó hegesztést vele! Csak óvatosan. Agyoncsapni nem fog a villany, de párszor meg fogod égetni magad, az biztos.
Jó érzés, mikor az ember cipőjébe ugrik 1-2 csepp olvadt vas.
A CO2-vel arra vigyázz, máshol ne eresszen, csak ahol kell, főleg, ha aknában hegesztesz. Ugyanazok a veszélyek, mint mikor a mustból bor készül.Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
-
Tangerine
senior tag
Legújabb gányolmányom egy kivezetés a páraelszívóhoz 1,5-ös saválló lemezből.
Már a kész állapotban:
Bővebben: link
Bővebben: link
[Szerkesztve]Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
-
iwadek007
újonc
Szevasztok urak!
Arra az elhatározásra jutottunk sógorral, hogy vehetnénk egy hegesztőgépet.
Nekem is jó volna, ő meg nap mint nap dogozik hegesztövel a munkahelyen.
De, ha már veszünk, vegyünk CO-t. Mivel Ő ipari gépekkel dolgozik, ezért kérdezlek titeket.
Az lenne a kérdés, hogy ezek a kicsi CO gépek megérik-e a beléjük vetett bizalmat. Milyen árban van a huzal és a gázpalack/töltés stb. ?
Ime, egy hasonló kalíberűre gondoltam, vagy kissebbre.
http://www.auto.expressz.hu/hirdetes/J%C3%A1rm%C5%B1%20vegyes/478239/1/1/
Válaszotokat megköszönöm. -
senior tag
válasz iwadek007 #208 üzenetére
Én asszem ilyen van Tangerine kollegának, kérdezd őt, de asszem meg van elégedve a cuccal. Nekem egy már jobbfajta (euro szabványos, cserélhető kábeles) 160A-os CO-t ajánlottak 100e Ft-ért mindennel újonnan, de még mindig tökölök a dolgon, mert azért egy automata pajzzsal már 120e Ft-t költenék és ahhoz képest csak ritkán lenne munkám vele, szal nemtudom...
-
VW
aktív tag
válasz iwadek007 #208 üzenetére
attól függ mire szeretnétek használni.Milyen vastagságú anyagot hegesztenétek (lemez,zártszelvény stb.),folyamatosan menne a hegesztő egész nap vagy csak barkácsolnátok néha?
A kis teljesítményű CO-kal is lehet dolgozni,de inkább vaslemezekhez jó.
Amennyire én tudom a hegesztődrót kb. 4-5ezer vastagságtól függően.(lehet olcsóbban kézalól szerezni).Palack mérettől függő,kb.15ezer,tőltés 10ezer.
A vásárlásnak csak a pénztárca szab határt,kínálat van bőven.20 éve a Prohardveren. Sajnos a légzés nem intelligencia függõ, különben elég sok probléma megoldódna.
-
Tangerine
senior tag
Nos, kihalt a topik?
Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
-
senior tag
válasz Tangerine #214 üzenetére
Úgy tűnik...
Van énnekem egy nagy bajom...
Hogyan lehetne úgy hegeszteni mintha csak a forrasztás 'lágyságával', az olvadásának finom terülésével és utókezelés, csiszolás mentességével szeretnénk dolgozni?
Ugyanis az a bajom, hogy néha 'érzékeny' helyen lévő dolgokat kellene tuti kőkeményen tartósra hegesztenem, de úgy, hogy hegeldolgozás gyanánt nem csiszolhatom meg a hegesztést utána, mert vagy nem fér oda a csiszoló, vagy félek, hogy belecsiszolok a 'környéken' másba és az nem lenne jó dolog...
pl most olyanba futottam bele, hogy kb egy félcenti hosszan és 3mm szélességben egy rés lett, azaz átlukadt egy motorblokk háza. A blokkház fala kb 1-1,5mm vastag lehet, a rés mögött, belül a vezérműlánc, láncfeszítő, stb dolgozik. (feltehetőleg a laza, megnyúlt, rosszul beállított láncfeszítőjű vezérműlánc koptatta ki a házát és most a résen hordja ki az olajat szépen, szorgosan)
Szóval érzékeny helyen keletkezett a rés és ezt kéne befoltozni. A foltozásnak hőállónak kell lennie, kellő keménységűnek és tartósnak.
Valakinek van ötlete hogyan lehetne szépen megoldani a dolgot?
Valami olyan gép kellene, ami szép vékonyan és lassan hegeszt, mintha csak simán forrasztanék.. Esetleg keményforrasztással kellene próbálni?
[Szerkesztve] -
senior tag
hUPP!
-
senior tag
Sehol senkisem?
-
senior tag
válasz kapcs-ford #218 üzenetére
A keményforrasztás elég lehet? A motorfedélbe olyan vájatot mart a vezérműlánc, mint egy hosszirányba félbevágott ceruza.. Valahogy kilehetne tölteni ezt a vájatot?
A keményforrasztásnál nem jön elő az a jelenség, hogy az olvadék és a kemény fém anyag elridegül egymástól és az olvadék megszilárdulása után kis ütődésre leválik az anyagról mintha csak egy öntőformából vennénk ki? -->Ezt hogyan lehet elkerülni?
[Szerkesztve] -
Tangerine
senior tag
A keményforrasztásnál nem jön elő az a jelenség, hogy az olvadék és a kemény fém anyag elridegül egymástól és az olvadék megszilárdulása után kis ütődésre leválik az anyagról mintha csak egy öntőformából vennénk ki?
A keményforrasztás sokkal erősebb (diffúziós) kötés ennél. Valahol a ragasztás (adhéziós) és a hegesztés (kohéziós) között van az erőssége.
Ha jól meg van forrasztva, akkor szerintem kizárt dolog, hogy csak úgy elválik a két anyag.Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
-
senior tag
Srácok! Ti szoktátok hőkezelni a hegesztett anyagot a munka végeztével, hogy a hegesztés folyamán elkerülhetetlenül létrejövő anyagfeszültségek kiengedjenek?
Elméletben acélnál 600 celsius fok körüli felmelegítés és lassú - 30 celsius fok/óra lehűlést adnak meg az acélkristályok és ötvözetek elrendeződéséhez, 'puhításához'..
Valamint azt olvastam még, hogy a hegesztéshez elegendő, a lehető legkisebb hőmennyiséggel / teljesítménnyel kell hegeszteni, hogy ezzel is csökkenteni lehessen a feszültésgek keletkezésének mértékét.. -
kapcs-ford
őstag
-
senior tag
No a szelepfedelet elvittem egy hengerfejeshez, aki a síkbaköszörülés mellett be is hegesztette a lukat, így mentesültem a feladat megoldása alól..
Sajnos úgy alakult, hogy hegesztőgépem még mindig nincs, elsősorban anyagi okok miatt. (A fene egye meg, csak drágák a megbízható CO-s gépek) Ami visszatart, az az, hogy megvenni még csak megtudnám (150e Ft körüli összeget nézve) viszont hosszútávon nem lenne rá szükségem, így drága mulatság lenne beruháznom rá, mikor alig használnám ki.. Egyetlen egy hegesztőgépet bérbe adó céget találtam, ahol viszont napi 12e ft a bérleti díj, ami enyhén szólva is röhejes. (Bár lehet hogy valami drága gépet adnak - nem tudom)
Amellett hogy valami használt és olcsó CO-s gépet hajkurásznék, gondoltam arra is hogy hagyom a CO-t (bár tudom hogy minőségben ez az egyik legjobb) és beszerzek vagy egy inverterest vagy egy sima védőgáz nélküli töltőhuzalos gépet, mert ezeket még viszonylag olcsón (40e-60e ) Ft-ért belehetne újonnan szerezni és ekkora összegnél már-már úgylennék hogy egye fene ha nemhasználom ki a gépet, legalább bármikor előtudom kapni ha szükség van rá.
A kérdésem, hogy ha oda jutok (ami már nagyon 'érik') melyik típusú megoldás ad jobb hegesztési minőséget? Az inverteres bevont elektródás, vagy a porbeles töltőhuzalos?
(Jelzem, a lehetőségekhez képest világéletembe a minőségi munka híve vagyok, így kerülném a tizenx ezer Ft-os sima pálcás gépeket)
[Szerkesztve] -
Romeo23
tag
Szerintem ha az anyagiakat nézzük mindenképpen a bevontelektródás. A huzaloshoz miért írtad hogy védőgáz nélküli? Nem ismerek olyan ívhegesztő eljárást, amelyhez ne kellene gázvédelem. A bevontelektródás eljárásnál a bevonatban levő anyagokból képződik leginkább CO2 gáz + folyékony salak, ezek védig a levegőtől a cuccost. Szerintem te a fogyóelektródás eljárásra gondolsz, ahoz is vannak porbeles elektródhuzalok, de mindenképpen kell gázvédelem. Szóval a bevontelektródáshoz egy gép kell meg eletróda és kész, ez bizosan olcsóbb, mint még plusz gázt venni. A minőséget tekintve jobb a fogyóeletródás, de a bevontelektródás eljárásnál széles választék áll rendelkezésre hozaganyagok terén. A bevonatban levő anyagokkal sokat lehet változtatni a kapott varrat mechanikai tulajdonságain. Szerintem otthoni célra megfelelő a bevontelektródás hegesztés, arról nem is beszélve hogy az iparban is még használatos.
Project Torque nickem: PeArp80
-
senior tag
No, Tangerine kolléga 140A -os CO gépét tegnap láttam a Praktikerben 50e Ft-ért ha érdekel valakit...
-
Jackal:)
újonc
Sziasztok !
én most nemrég végeztem 1 hegesztő tanfolyamot, amelyet a Munka ügyi központ teljes összegében állot számomra ! És ráadásul még 60 Ezret is kaptam havonta 6 hónapig tartott összesen ! ez idő alatt kaptam 3 szakmunkás bizonyítványt Ív , láng , co ) + egyből mindősítést amit szabadon választhattam! én a CO-t választottam, 20-as anyag vastagságig, 1.1-es anyagminőséggel fekvő vízszintes helyzetben, több soros varratot hegeszthetek ( gyök, töltő, takaró ) Munkát is találtam egyből, szeretem ezt csinálni, mondhatni meg lehet élni belőle, és ráadásul szeretem csinálni is, tervem hogy minnél jobb minőségű munkát adhassak ki a kezemből ebben a szakmában ! mindezt csak azért írom le, mert szerintem megéri elmenni 1 munkaügyi központba akit tényleg érdekel !
Nekem megalapozta a jövőmet
ui: aki tud jó segédanyagokat, jegyzeteket, használt villanó pajzsot, az kérem e-mailben jelezzen!
köszönöm !''Miért iszol és vezetsz, mikor szívhatsz és repülhetsz ???
-
Jackal:)
újonc
ezt elfelejtettem: blue.angel@dpg.hu
''Miért iszol és vezetsz, mikor szívhatsz és repülhetsz ???
-
senior tag
Fel - fel!
Tud valaki eladó védőgázos (avagy Inverteres + védőgázos) hegesztőgépet - valami jobbat, akár használtan is) mondjuk 100e - Ft-ig?
Úgy néz ki most lesz rá pénzmag.. -
misu
senior tag
Hy!
OFF
Tudom, tudom, ez nem az apró, de valakit nem érdekel egy komplett nyomáscsökkentő oxigénre?
Tegnap találtam otthon gyári állapotban dobozzban két ''óra'' rajta, karcmentes, van hozzá átlátszó tyúkbél is, meg egy pár tömítés....
Ócsón megszámítom, mert nekem semmim nincs hozzá..
Többit privibe, vagy telón...mert hétfőn leszek megint!
ON
Szép napot!
Bye!Bűn az élet.
-
Batman2
őstag
Hi
Érdekes topic !
Egyébként nekem is van egy egyszerű ívhegesztőm, egy Einhell 150A-es. Legalábbis a papír szerint max. 150A-t tud leadni, valami 3.2mm-es pálca a legnagyobb leolvasztható vele.
Ez kb. a legnagyobb teljesítményű 220V-os hálózatról hajtva.
Én kicsit megmoddoltam a gépet, tettem bele egy ventilátort, ami igen jótékony hatású hosszabb üzem esetén, pláne ilyen jó időben.
Eddig egy nagy rácsot készítettem el vele az egyik ablakunkra, betonacél rudakból.
Azokat nem volt tul könnyű hegeszteni, de ment azért.
Nem rossz érzés azért, ha az ember meg tud ilyesmiket is maga csinálni, ez is egyfajta alkotás, ha nem is mű-, bár még az is lehetne.
Üdv.:Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
senior tag
Egyenlőre (és még jó ideig anyagiak miatt) semmi próba, mert csak magában a gépet vettem meg, nincs hozzá még semmim.
Mindenképpen akarok hozzá egy jó automata pajzsot, meg aztán kell még pisztoly, huzal, palack+CO is...
Apropó az automata pajzsokról van valakinek komolyabb, számottevőbb tapasztalata?
Az olcsóbb fajtáknál napelemes táplálás van, amiről lebeszéltek, mondván nem mindig megbízhatóak, van hogy nem sötétül el az LCD. Megbízhatóbbnak mondják az elemes táplálásúakat... -
rlazol
veterán
Sziasztok,
segítséget kérnék...
szeretnék csinálni egy moddot, amihez heggeszteni kéne de sajnos ehhez tök láma vagyok. Érsd: soha senki nem láttam még heggeszteni (kivéve, amikor az utcán elmentem a munkások mellett )...
Amire szükség lenne: tk két standard gépház fém vázát szeretném részben és darabokban összeheggeszteni. fero02 fórumtárs a modding kérdésben védőgázas heggesztést javasolt, meg azt h keressek egy szakit, aki betanít.
Vélemények?Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!
-
Batman2
őstag
Hi
Ja, a védőgázas hegesztéssel sokkal szebb varratot lehet készíteni (nincs salak!), de szerintem normál, pálcás ívhegesztővel is meg lehet oldani a dolgot.
Persze ahoz sem árt némi gyakorlat !
Ha nincs más lehetőséged, akkor hulladék vas darabokon próbálgasd magad a hegesztést gyakorolni, aztán kezdj hozzá az éles munkához.
Az alatt ki tapasztalod, hogy hogy kell tartani a pálcát, mekkora pálcát kell használni, hogy az anyag rendesen megolvadjon, ne csak a pálca olvadjon gyorsan el (hatalmas olvadék és salak gombócot képezve) és hogy mekkora áramerőt kell hozzá beállítani, ami egyébként a kül. vastagságú hegesztő pálcák dobozán rajta is van (pl. 2.5mm-es hegy - 60-80A áramerősség tartomány (emlékeim szerint)).
Sok sikert !
-
Batman2
őstag
Hi
Hát, ha a lakásod hálózata elbír egy hegesztőt, akkor akár egy erkély is megfelel a próbálkozáshoz.
Egyébként nekem EINHELL EUROMASTER CEN 150 van, ami, vagy 5 évvel ezeleőtt került 16xxxFt-ba. Most is tán hasanló az ára, de a 150-es változatot már nem nagyon láttam, csak legfeljebb 140-eset, vagy 180-asat, ami már 380V-ról adja csak azt le.
Ez ugyan nem ventilátoros, de nagy melegben, ha dolgozik valaki, akkor már 20-30 perces munka megízzaszthatja a trafót, így én beleszereltem egy 220V-os ventilátort az egyik végébe. Így nagyon jól birja.
Ezzel már leolvasztható a 3.2 mm-es pálca is, amivel azért már 4mm-körüli vasat is lehet hegeszteni ügyesen, de a legjobb hozzá a 2.5-ös pálca, már ha az anyag vastagsága engedi !
Erre azért is volt szükség, mert egy teljes kerítést csináltam vele végig (vagy 25m), jónehény hegesztési ponttal, és én sem voltam a legügyesebb, ami azt jelenti, hogy gyakran ragadt a pálca, főként, amikor újat vettem elő és ''be nem járódott''.
Amúgy van benne túlmelegedés jelző, amit még sohasem láttam jelezni, de nem is akaro, hogy annyira felforrjon.
Ez volt a legnagyobb teljesítményű 220V-os hálózatról.
Még annyit, hogy a 380V-osak is mennek rendszerint 220V-ról is, mert van ilyen csatlakozásuk is, de csak jelentős teljesítmény csökkenés mellett (180A-es 380V-os, 220V-on csak 140A-tud leadni !!! ).
Üdv.:
[Szerkesztve]Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
nemcso
őstag
...és a túlmelegedés jelző lámpa mellett természetesen van hőkapcsoló, mely leold, ha túlmelegedne.
Nyári melegben a tűző napon 10-15 perces ''pihenő'' után ismét használható a trafó, de természetesen a beleszerelt ventillátorral már nem jelentkezne ez a fajta probléma.
Nálunk az apósom a ''vasipari szakember'' , ő hegeszt rendszeresen.
Van egy alig-alig mozdítható, sajátkészítésü ''nagyágyu'', mely minden pálcát elvisz, de a mobil trafó nálunk is egy Einhell Euromaster 150, melyben nincs ventillátor szerelve.Vegetáriánus - régi indián szó, jelentése "béna vadász"
-
rlazol
veterán
ez jól hangzik, utánanézek, köszönöm!
majd még biztosan lesznek kérdéseim...
Hmm... erkélyem van. Panel, szóval csak 220 van, honnan tudhatom előre, h elbírja-e? Vagy ez olyan dugd be és kiderül alapon működik?
szerk.: találtam egy ilyet: [link]
ezek közül melyik áll a legközelebb a tiedhez? Melyiket érdemes venni?
[Szerkesztve]Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!
-
golyani
őstag
fater itthon egy home-made cuccal dolgozik ami van házal eggyütt vagy 60 kiló.
van két aranyos kb 15 centis kerek azon gurul ja 380-as. eddig mindent megcsinált. -
nemcso
őstag
Ha biztosan csak 220V-os környezetben használod, és viszonylag rövid ideig (félóra) fogod egyhuzamban használni, akkor bőven elég Neked az első is.
Ha az időtartam hosszabb is lehet, akkor a ''Turbo'' változat.
Ha rövidebb ideig, és nincs sarokcsiszolód (hegesztési varratok lecsiszolása, fémfelületek tisztítása, vágása), akkor a harmadik.
Ha viszont 400V-os környezetben is előfordulhat a hegesztés, akkor mindenképpen a negyedik.
Az ötödikre szerintem Neked nincs szükséged.
[Szerkesztve]Vegetáriánus - régi indián szó, jelentése "béna vadász"
-
Batman2
őstag
Hi
Ez tűnik a legjobban hasonlónak az enyémhez: [link]
A 'Turbo' változat - bár a magyar szöveg nem írja - feltételezem, hogy ventilátort is tartalmaz.
Azt nem tudom, hogy miért írja egyik helyen a max. 130A-t és másik helyen a 140A-t, az enyémen pedig 150 szerepel emlékeim szerint max. áramként. És az enyémen szerepel a tetején, ahol az áramerő és elektród méret skála van, a 3.2 mm-es pálca is fel van még tüntetve, mint legnagyobb méret és ahoz olyan 130-150A tartozik max..
Ha a drágábbik ugyanez, csak hűtés is van benne, akkor javaslom azt, mert azért a hűtés az élettatrtamot is növeli, mivel nem forr fel annyira sohasem a trafó és hoszabb idő után sem válik töredezetté a tekercs lakkszigetelése, nem olvad benne össze semmi !
Hogy bírja e a hálózat a hegesztőt?
Ha a lakásban 16A-es biztosíték van, az olyan 80A körüli hegesztőáramot jelent maximum, amit lehet használni, de ah a biztosíték régebbei, geyngébb, már akkor is lecsaphat, ha csak bekapcsolod a hegesztőt, a bekapcsolási áramfelvételtől, igaz visziont akkor rmég üresjáratban van a hegesztő, tehát nem fogyaszt sokat.
Tehát üresjáratban mindenképpen kellen menjen, aztán a hegesztés az már más, bár 80A-ig azt is kellene bírja, az 2.5 mm-es pálca.
-
rlazol
veterán
az a baj, h minél tovább nézelődöm, annál több variációs lehetőséget találok.
Mindegy, azt hiszem, maradok a Turbo-nál, ha van benne venti, ha nincs. Nagy dologra nem kell, ha nem bírja az itthoni hálózat kiviszem telekre és kész. Anyagi okoból úgyis vsz tavaszra lesz halasztva az egész balhé.
itt is egy adag amúgy: [link]Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest