Új hozzászólás Aktív témák

  • thomasrc

    tag

    válasz m3ss #33127 üzenetére

    Én a papírformából indultam ki, tehát először a display peak luminance-hez beírtam, amit a colorimeter kimért a projektoron.

    Utána fogtam több filmet, aminek beszereztem az sdr és a hdr változatát is, majd az sdr-t referenciaként használva elkezdtem nézegetni, hogy mit mutat a hdr->sdr konverzió. Láttam, hogy a kettőnek köze nincs egymáshoz... :D

    Szóval a dynamic target nits sorral elkezdtem játszadozni, hogy érzetre megközelítőleg azonos legyen a konverzió képe az sdr-ével a lehető legtöbb jelenetben.

    Úgy érdemes kísérletezni, hogy a filmben keresel nagyon sötét, nagyon világos és vegyes megvilágítottságú jeleneteket és azokat hasonlítod az sdr képéhez, már ha ugyanez a célod, mint ami nekem is.

    Én azt tapasztaltam, hogy a dynamic target nits a világos jelenetek expoján változtat sokat, a no compr limit pedig a sötét jeleneteken, ezért ilyen jeleneteknél állítottam be első körben, ha jól emlékszem ilyen 30-120 körüli értéket. Utána újracsekkoltam több jeleneten, majd néztem vegyes megvilágítottságú jeleneteket, ahol a két értéket variálva próbáltam még az árnyékos területeket és a világosakat sdr-hez minél azonosabbra belőni. Nekem így az jött ki, hogy 48 nits mellé a 20-80 ad hasonló eredményt a filmek többségénél egy-két kivétellel (amiket eddig megnéztem).

    Ha nem az a célod, hogy az sdr képét utánozd le, akkor is áll ez, tehát hogy ha az árnyékos részek expoján akarsz emelni, akkor csökkentsd a no compr limitet, ha a világos részek expoját akarod növelni, akkor csökkentsd a dynamic target nits-t és fordítva (expo csökkentéséhez növeld az értékeket).

    Hogy pontosan milyen algoritmust paramétezel ezzel, azt szerintem csak a fejlesztő tudná megmondani... A legjobb leírás amit találtam róla az annyit mond, hogy "a hdr effekt mértékét állítod vele".

    Amivel még lehet játszadozni expo ügyben az a don't add peak nits (előnye, hogy csak a világos részek expoja nő meg tőle, az árnyékos részek maradnak érintetlenül, de ez úgy tapasztaltam, hogy nagyon szórt eredményt ad; valamelyik filmnél jó, valamelyiknél már zavaróan fényes képet eredményez) és jobb oldalon az alternative histogram (csúcsfényeket egy kicsit világosabbá teszi).

    Illetve a lum method-oknál van amelyik sötétít, van amelyik világosít kicsit a képen, de hamarosan jön az új teszt build, amiben elvileg lesz valami variálás itt, szóval ne menjünk bele.

Új hozzászólás Aktív témák