Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• junior19

senior tag

válasz Calogero #1060 üzenetére

Nem kötözködésképpen, de én ilyen távolságokat nem tudok elképzelni, hogy jó is legyen.
    Hogy van elhelyezve a cucc?
    A center 1m-re rendben van, gondolom akkor valamennyire alatta van az erősítő. Még a jobb front 3m is rendben, valahol 1,5-2m -re van a centertől. De a bal fronthoz miért kell 7m-es kábel? Nem egyforma távolságra van a centertől, mint a jobb oldali?
    Ha ilyen brutális eltérés van, akkor oda szerintem felesleges több ezer forintos kábel, az a balanszt úgysem oldja meg. Bármilyen kábelt raksz be, ha a baloldal lényegesen nagyobb távolságra kerül a centertől, mint a jobb, akkor zavaró lesz a kép baloldalán majd a megszólalások.
    Ha valami zeg-zugos helyen kell elvezetned, s az elhelyezés egyébként szimmetrikus, akkor nem szóltam semmit.

codec project

• junior19

senior tag

válasz Calogero #1067 üzenetére

Így már érthető. Nem igazán látszik a képen, hogy pontosan mennyivel nagyobb a távolság a bal front és a center között. Kép alapján, arányokat figyelembe véve tényleg nem sok.
    Viszont a képről még egy probléma belépett. A jobb oldali front meg benn van a sarokban, a bal oldali mellett van tér, ez jó.
    Most a jobb oldali beszorítása miatt mondanám, hogy 1000 Ft/m alatti kábellel próbálkoznék, főleg ha leginkább mozi a felhasználás. Én többet nem áldoznék rá.
    Ha zenehallgatás is a felhasználási célok között van, akkor mindenképpen megpróbálnék 2x3m -es kábelt szerezni hallgatózásra( a hallgatózás idejére az ajtó előtt vezetném), s csak azután vásárolnék 7m-es darabokat ha tetszik a hang.

codec project

• junior19

senior tag

válasz Calogero #1070 üzenetére

Elméletileg nem járnál jobban, mert pont azért nem szokás sarokba rakni a hangsugárzókat, mert kevésbé lesz tere, illetve a mély tartományban kiemelés lesz, amit nem fogsz tudni(akarni) kezelni. Ha a mélysugárzót rakod a sarokba, akkor még rosszabb lehet a helyzet. Ezt csak elméletileg írom.
    Ami viszont biztosan látszik így a képről, hogyha megcseréled a két dobozt, akkor az elméleti mély kiemelésen kívül, a balanszt megint eltolod balra, a jobb oldali front közelebb kerül a centerhez, a tévé széléhez, mint a baloldali.
    Akkor lehetne járható ez, ha megcseréled a dobozokat, akkor zenehallgatás vagy mozi idejére a cuccot is be tudnád tolni az ajtó elé egy kicsit, így a kanapé közepével is egy vonalba kerülne. Még fél méter is számítana.

[ Szerkesztve ]

codec project

• junior19

senior tag

Sziasztok.
    Talán ide is tartozhat, hátha találkozott már valaki hasonló esettel, s tud segíteni.
    Az egyik, ami még annyira nem is létszükséglet, mert ideiglenesen megoldottam, de én hiába kerestem rá megoldást, nem találtam. Hol érdemes szétnézni hangszóró terminálokkal kapcsolatban? Amit a google kidobott találatot, ott mindenhol elfogyott már, amilyet keresek.
    [link] Ilyesmit keresnék.
    A másik, ami lényegesebb, hogy a hangszóró saját termináljai a csavaroknál elporladtak. Ezért "szuszogott" is a hangfal. Ez megoldódott ideiglenesen, nagyobb alátétek használatával. De amikor vettem a hangfalat kettős csatlakozással használtam, így nem is érdekelt, hogy nem volt meg a hangszórónak az összekötője. Most már viszont csak simán egy pár kábellel használom, így belül a hangváltónál összekötöttem a kivezetéseket. Mikor a szerelőnél járt a hangszóró, ő ezt megszüntette, s valami vékony rézlapból csinált összekötőt.
    Mindig volt valami bajom a hangzással, s most csak próbából kivettem a rézlapokat, s cat7-es kábelből csináltam összekötőt. A hangzás visszatért az eredeti állapotba.
    A kérdés ezzel lenne kapcsolatos. Miből lenne érdemes csinálni a terminálhoz összekötőt? Ebből is néztem már gyári megoldásokat, de a WBT nem jó, mert egyenes. Amiket kábeles megoldásokat találtam, 30 ezer körüli áron mozogtak, annyit nem adok érte.
    Az is megoldás lehet, hogy a váltónál összekötni a kivezetéseket, csak milyen vezetővel lenne érdemes?
    A terminál már elég rossz állapotban van, így azt elkerülném, hogy tesztelgessek, s szedjem mindig szét.
    A tippeket előre is köszönöm.
    A meglévő hangszóró kábelemből vágni sem megoldás, mert nem igazán megoldható.

codec project

• junior19

senior tag

válasz migabi24 #1246 üzenetére

Köszi, utána nézek majd annak ami elméletileg jó lehet, hogy a méretek stimmelnek-e.
    Te belül mivel csináltad az összekötést? Emlékeim szerint nekem is anyával van rögzítve a kivezetés, mert maga a panel távolabb van a háztól.

codec project

• junior19

senior tag

válasz BBéci #1248 üzenetére

Nem is a beszerzéssel van gond, mert a center kábeléből talán még le is tudnék vágni olyan darabokat.
    Straight Ware Encore II hangszóró kábel, amelynek a vezető ere több, vékony rézszálból van, amelyek külön vannak olyan lakkréteggel bevonva, hogy lehetetlen lekaparni. Speciálisan rakják rá a csatlakozót gyárilag. Amikor azokat is raktam rá, előtte sósavas ruhával törölgettem, hogy megkezdje a lakkréteget. Ebből a célból most inkább kihagynám, ezért is írtam, hogy nem igazán megoldható ez. Ha egyszerűbb lenne szerelni, akkor már megcsináltam volna én is így.

[ Szerkesztve ]

codec project

• junior19

senior tag

válasz migabi24 #1254 üzenetére

Köszönöm mindenkinek a válaszokat, tippeket.
    Gondolom akkor te a hangfalon belül a váltót ugyanolyan kábellel kötötted össze, mint amit használsz az erősítő és a hangfal között.
    Már kavarodnak itt az elképzelések, pontosítanék kicsit. A szerelő nem belül cserélt, hanem a terminálban rakott nagyon vékony rézlemezt, de az olyan vékony, hogy kézzel lehet hajlítani.
    Mivel nem volt meg az eredeti jumper, amikor egy kábel használatára váltottam, akkor én kötöttem össze belül vastag rézkábellel. Ezt szüntette meg a szerelő.
    Most pedig cat7-es kábelt használok jumpernek, erre lettem volna kiváncsi, hogy használ-e valaki, valamilyen anyagból jumpert, gondolok vörösréz vagy sárgarézlapra.
    Kábeleim nekem is vannak, de nem kísérletezgetnék feleslegesen, tudom, hogy az lenne a legjobb, amit használok az erősítő és a hangfal között, de egyrészt bonyolult a szerelése, másrészt eléggé megdrágítaná a dolgot 8 db jó minőségű csatlakozó feleslegesen.

Képet nem találtam hirtelen, de egyébként a linkem pdf-ben megtalálható. Egyébként nem bonyolult. Mivel ferde a hangszóró csatlakozás beépítése, így belül a váltó panelje egy fém távtartóval csatlakozik a terminálhoz, amit anyával rögzítenek a banánfogadó menetes részére.
    Most még arra is gondoltam, hogy nézek ilyen méretű, de egyenes csatlakozással rendelkező terminált, s akkor kikerülne a távtartó is a hang útjából, illetve akkor már a wbt jumper is használható lenne. Vagy bármilyen egyenes jumper.

codec project

• junior19

senior tag

Kiszedtem a centerét, nem teljesen egyezik a frontokkal, de a lényeg ugyanaz.

Így néz ki, ez megegyezik a frontokéval is.

A terminál megegyezik a frontokéval, viszont a keresztváltó panelja a centerben vízszintesen van, a frontokban függőleges a terminál lapjával. Ez nem is lényeges most nekem, ezt csak azért fotóztam, hogy kicsit a kép alsó részén látható a fémlap, ami a panelba van forrasztva, a másik vége pedig be van hajlítva a banán aljzat menetes szárára, s anyával van rögzítve.
    S most jön a lényeg.

A "szerelő" ilyet rakott be a terminálba összekötésbe, amit én belül összekötöttem, azt pedig megszüntette. Ehelyett van most cat7-es kábelből minden darab 4 szálból összesodorva, s beszorítva a banándugó aljzatba.
    Ezt az utolsó képet csak azért raktam be, hogy lehessen látni, mi volt benne nagyjából. Ezt kézzel hajtogattam ilyenre, s még erőt sem kellet kifejtenem. A gyárit nem bírom kézzel meghajlítani, az kb. 3mm-es lemez lehet, ez talán 0,5 mm.

codec project

• junior19

senior tag

válasz Real_Necro #1373 üzenetére

[link] Itt nem tudom van-e most, bár nem olcsó.
    Ha csak pár darabot kell szerelni, s tudjátok a kábelek kiosztását, akár kiméréssel is, akkor a szerelhető vagy a forrasztható hdmi csati is megoldás lehet.
    A szerelhetőnek elég gagyi a háza, széles is, s így ha a készüléken másik is lenne mellette, akkor nem fog elférni, esetleg csak toldóval. Ilyen esetben jobb választás a forrasztós. De csak akkor járható, ha a kábel szálakat betudjátok azonosítani.

codec project

• junior19

senior tag

Úgy látszik ezen már nagyon sokan túllépnek, nem veszik figyelembe, ezért bemásolom újra ide az első hozzászólást.

"
    Sziasztok!!
    Ezt a topikot azért nyitottam, hogy a "hívők" részére lehetőség nyíljon vita nélkül megbeszélni a különböző kábelek hatásait, illetve tanáccsal ellátni azokat, akik szeretnék rendszerük ilyen irányú fejlesztését kipróbálni...."

Aki ezt nem tudja elfogadni az vagy trollkodni jár ide, vagy baj van nála a szöveg értelmezéssel.

Felhívnám a figyelmet a "hívők" és a vita nélküli kifejezésekre.

codec project

Új hozzászólás Aktív témák