Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    nagyúr

    válasz mpierre #25255 üzenetére

    Na, ennek jómagam szakértője nem vagyok, de saját láda tervezésekor több külföldi DIY építő azt tanácsolta nekem, hogy ha lehet, előre nézzen a port (a cső szája, ha van cső benne). Kerekíteni illik és a mérete a membránfelület (Sd) minimum 1/3-a legyen (2 port esetén egyenként minimum 1/4-ede). Ha megteheted.

    Tekintettel arra, hogy mind hifi, audiofil, mind high-end-ebbnek mondott termékek esetén van mindkettőre élő példa dögivel (de tényleg), én azt látom, hogy kisebb ennek a jelentősége, mint maga az, hogy hova hangolja az ember és a doboz + hangszóró + cső kombó megfelelően szóljon a falaktól XY távolságban, adott helyiségben.

    Hozzáteszem, a kis számgépes hangszóróhifi nálam egy 2.1-es szett, a sub-nak előre néző portja van és imádom, ahogy legyezi a kezem ha pár centire elé teszem. De ez már fétis jellegű aberráció, a hanghoz vajmi köze van.. :DDD

    Úgy saccra 1998-2003 között volt két hasonló dobozom, mint amit Te tervezel, ott hátul volt a port és ugyanúgy szerettem a mélyközép hangját (ő inkább a magassal küzdött).

    Ha engem kérdezel, sok tudományos alapja nincs, de én hátra tenném a portot és a magassugárzót középre a mély fölé, nem eltolva (ennek már van pici tud. alapja, legalább a horizontális diszperziód legyen rendben így). Tudom, a gyárija eltolt magasú, de én ezen igazítanék.

    SZERINTEM (1 vélemény). ;)

    Amúgy ezekben a kicsikben az a jó, hogy relatív sokszor "elcseszheted" :D - nem nagy művelet újragyártani máshogy. Tuti megnéznék egy 2 kisebb portos konstellációt, amiben ők előre néznek, a magassugárzó két oldalán a mély felett (ha elférnek, attól függ, fizikailag kicsi-e a dóm, vagy valami nagyobbacska tányér alapja van). Ha ragaszkodsz az eredeti design-hoz, végülis miért ne. De szerintem nem lesz világmegváltó változás, ha a portot ide-oda pakolgatod. Egy nagyobb teremben, pl. cégben, nyílt térben asztalra letéve már kifejezetten előre néző portosat néznék. Valszeg, ha fal van mögötte, az még jótékonyan emelhet is kicsit a mélyeken, így a hátra néző port nem rossz ötlet.

    [ Szerkesztve ]

    Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !

Új hozzászólás Aktív témák