Új hozzászólás Aktív témák

  • ArthurShelby

    addikt

    válasz Krisztianby #10712 üzenetére

    Media Access Control, MAC: itt a média közeget jelent
    „Média” latin eredetű szó, jelentése: közbülső helyen található, átlagos közeg, közvetítő elem, illetve információknak beszéd, mozdulat, arckifejezés, írás stb. útján történő továbbítása terjesztése. [link]
    Ha megnézed a wikipedia oldalát, akkor ott is közeghozzáférés-vezérlő-nek van fordítva.

    A legalsó réteg a (1) fizikai réteg (kábel, jelszint, zavar...), erre épül az (2) adatkapcsolati réteg (MAC, LLC), amire épül a hálózati réteg (IP)

    A mac alrétegen keresztül kommunikál a fizikai réteg és a logikai kapcsolatvezérlő (LLC) alréteg, magyarán a mac interfész (összekötő) szerepet tölt be. A mac-nek van egy címe, a mac cím, és ezen keresztül kommunikálnak a gyakorlatban a hardverek (pl laptopban lévő wifi kártya mac címe és a routerben lévő wifi kártya mac címe (BSSID) ).
    "Protokollszinten tulajdonképpen a gépek nem IP-cím alapján, hanem MAC cím alapján "látják" egymást.... tehát minden egyes kiküldött csomaghoz szükség van a célgép MAC címére. Azért, hogy ne kelljen állandóan lekérdezni őket, bekerülnek egy helyi gyorsítótárba" [link]
    Az arp (tábla), ami összeköti az ip címet a mac címmel, ezt kb mindenhol gyorsítótárazzák is.

    A mac címet hívják néha hardvercímnek, vagy fizikai címnek is, mivel eredetileg nem lehetett megváltoztatni (csak a gyártó tudta).

    MAC feladata:
    -pont-pont szerű szolgálat biztosítása az LLC alrétegnek
    -csatornamegosztás-csatornakiosztás (statikus:FDM/TDM - frekfvencia/idő osztásos nyalábolás), (dinamikus: CSMA-Vivő érzékeléses többszörös hozzáférés, CA-ütközés elkerüléssel, CD-ütközés detektálással)

    LLC feladata:
    hibajavítás (arq - automatic repeat request)
    adatfolyam vezérlés (flow control): lassú vevő/forrás leállítása
    keretképzés/behatárolás

    Ha valami nem jó (simán lehet), majd valaki kijavít

    A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat

Új hozzászólás Aktív témák