- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- A tenger alatti kábelek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára
- Geopolitikai kockázatok elől fut Tajvan legnagyobb chiptervezője, a MediaTek
- Úgy néz ki, hogy vizsgálatot indít az EU a Temu ellen
- Rohamosan nő Elon Musk AI-cégének az értéke
- Hálózati / IP kamera
- Windows 11
- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ASUS routerek
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mobilinternet
Aktív témák
-
Sipi
addikt
Semmire. Nincs Windows-om, csak Gentoo-m, és szuperül ír.
Van még más jó író is Linux alá, de én KDE-t használok, és a k3b nagyon megtetszett. Egyébként minden grafikus íróprogram annyit csinál, hogy begyűjti, mit, hogyan akarsz írni, majd meghívja a konzolos íróprogramot a megfelelő kapcsolókkal.
SipiMont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
Sipi
addikt
Szuper, mmx, mmxext, sse, 3dnow és 3dnowext támogatásod van. A flageknek is ugyanez a neve.
Mindegyiket tedd be a /etc/make.conf-ba, a USE sorba.
Mielőtt emergélsz egy programot, nézd meg a flagjeit, mert időnként változnak is, és nem árt tudni, milyen ki/bekapcsolt támogatással teszed fel! (emerge -pv csomag)
-
Sipi
addikt
Bocs, de az exem jelenleg mindent félreért, és elég hülyeségeket beszél. Emiatt kissé át kellett állítanom a saját értelmezőmet is, ha nem akarom, hogy mindenen veszekedjünk.
Sejtettem, hogy hogyan értetted, de egyrészt imádok kötekedni , plusz nem voltam benne teljesen biztos. Már minden bokorban farkast látok.
-
Batman
őstag
Megnéztem a make.conf-ot bent van a gphoto2 flag csak azt nem tudom a kde elött vagy után állítottam be.
Kiadtam a köv parancsot emerge -pv --newuse world ,de nem látom hogy ujra akarna e rakni valami kde-s csomagot.A Rák ellen az Emberért a Holnapért! - "..ez csak azt bizonyítja, hogy a Firefoxtól maximum a pöcsöd érzed nagyobbnak, de ugyanolyan hüje maradsz a számítógéphez..." by moonman
-
Batman
őstag
Igen fent van ez a csomag ezzel a flaggel.
mod: Sajnos a köv parancs nem jár sikerrel.
gphoto2 --auto-detectA Rák ellen az Emberért a Holnapért! - "..ez csak azt bizonyítja, hogy a Firefoxtól maximum a pöcsöd érzed nagyobbnak, de ugyanolyan hüje maradsz a számítógéphez..." by moonman
-
Batman
őstag
# emerge -pv libgphoto2 gphoto2
These are the packages that I would merge, in order:
Calculating dependencies ...done!
[ebuild R ] media-libs/libgphoto2-2.1.5 -doc +jpeg +nls -nousb 0 kB
[ebuild R ] media-gfx/gphoto2-2.1.5 +aalib +jpeg +ncurses +nls +readline 0 kB
Total size of downloads: 0 kBA Rák ellen az Emberért a Holnapért! - "..ez csak azt bizonyítja, hogy a Firefoxtól maximum a pöcsöd érzed nagyobbnak, de ugyanolyan hüje maradsz a számítógéphez..." by moonman
-
Batman
őstag
Ha erre gondoltál akkor ezt :
# gphoto2 --auto-detect
Model Port
----------------------------------------------------------
mod: oksi, majd összefutunk addig talán meg is oldom a dolgotA Rák ellen az Emberért a Holnapért! - "..ez csak azt bizonyítja, hogy a Firefoxtól maximum a pöcsöd érzed nagyobbnak, de ugyanolyan hüje maradsz a számítógéphez..." by moonman
-
Batman
őstag
Hali!
Egyik ismerősöm vett egy hp centrino procis laptopot és nagyon el van keseredve mert nem tudja feltenni rá a gentoo-t.
A hiba a következő a telepítés soran a proci kb 1%-t használja csak sőt még a venti sem megy.
A kernel fordítás kb 6 ora volt.
Amugy más disztrinél is gáz van, de a win tökéletesen megy.
Tehát valami ötlet?A Rák ellen az Emberért a Holnapért! - "..ez csak azt bizonyítja, hogy a Firefoxtól maximum a pöcsöd érzed nagyobbnak, de ugyanolyan hüje maradsz a számítógéphez..." by moonman
-
Yom
aktív tag
tegnap ejjel elinditottam a emerge -Devu world-t. megallt hibaval a 15 csomagnal:
/var/log/emerge.log ban ennyi van:1121819106: === (15 of 208) Compiling/Merging (sys-libs/glibc-2.3.5::/usr/portage/sys-libs/glibc/glibc-2.3.5.ebuild)
1121819107: *** terminating.
most reggel megprobaltam ujrainditani az emerge-t, es hibat irt ki:/usr/bin/python: error while loading shared libraries: libstdc++.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory
ilyenkor mit lehet csinalni?
probaltam man-okat is megnyitni,de arra is hibat irt ki.I came. I saw. I lagged out.
-
Grunya
aktív tag
user-ként miért nem tudom kiadni a ''halt'' parancsot? Meg a reboot-ot sem...
-
Sipi
addikt
Bővebben: link
CFLAGS=''-O2 -march=pentium-m -mtune=pentium-m -pipe -ftracer -fomit-frame-pointer''
De csak akkor, ha gcc-3.4-est használ. Ez alapban maszkolt, telepítés során egyből érdemes engedélyeznie.
Ha nem tud 3.4-est használni, akkor Pentium3-asnak állítsa be. Amint frissíti a gcc-t 3.4-esre, jöhet a fenti sor.
Kicsit bővebb infót is adhattál volna... Laptop PONTOS típusa, a Gentoo verziója. Ha 2.4-es kernelt akar rátenni, váltson 2.6-osra!
Sajnos, nem sok mindent találtam. Ilyen problémája nem nagyon volt még senkinek.
Nincs valahol lehúzva a proci sebessége a BIOS-ban?
-
brazso
tag
Tegnap éjjel én is elinditottam egy emerge -uaD world-t. Ezután a boot már nem futott le. Nem írt ki hibát, csak a xampp sikeres elindítása után villogott a kurzor és nem folytatódott a következő indítandó elemmel. Mikor kiszedtem a xampp-ot (Bővebben: link) az /etc/runlevels könyvtárból, gond nélkül lement a boot. Az emerge összesen 3 elemet update-elt, és mint kiderült, a baselayout volt a ludas.
sys-apps/baselayout-1.12.0_pre1-r1 [1.11.13]
Visszaraktam a korábbi 1.11.13-ast és a xampp-ot, így megint jó.
Az ACCEPT_KEYWORDS beállításom ~x86, azaz a nem stabil verziókat is felrakja az emerge. Ezzel nincs is baj, csak szeretném ha néhány programból csak a stabil verziókat tegye fel (pl. KDE komponensek), de hiába probáltam az /etc/portage/package.keywords fájlban megadni ''programnév x86'', az emerge mégis fríssíteni akarta a programnevet (valószínűleg) teszt verzióval.
Lehet, hogy a package.keywords tényleg fordítva működik csak, azaz stabil alapbeállítás mellett csak ''programnév ~x86'' bejegyzéseket lehet beírni?
Egyáltalán, hogy lehet eldönteni, egy programnévről, hogy az stabil, vagy teszt verzió? Az elnevezéséből (verziószámból), pl. a pre szócskából, vagy esetleg erre is van vmi emerge kapcsoló?Unus pro omnibus, omnes pro uno
-
Grunya
aktív tag
válasz dr_strange #3119 üzenetére
Érdekes, mert így hoztam létre a usert alapból. A gentoo handbook szerint..
-
Sipi
addikt
A 2.3.5-ös glibc nekem sem fordul le. Próbáld meg a 2.3.4.20041102-est, az nekem lazán megy.
Most egy kicsit gáz van... A telepítőcédéről meg kellene keresni az előrecsomagolt sys-libs/libstdc++-v3 csomagot. Ez egy régi, kompatibilitási könyvtár. Igazság szerint nem tudom, a python mi a fenének keresi ezt...
Ezek szerint feltetted a gcc-3.4-et. Ez a könyvtár ugyanis a 3.4-es előtti gcc-vel készült csomagokhoz kell.
Mit mutat a gcc-config -l parancs? Lehet, hogy még fent van több verziójú gcc is. Talán a gcc-config (szám) oaranccsal átváltva, majd source /etc/profile, vissza tudsz állni egy korábbi gcc verzióra, és akkor elindul a python. Egyébként valahogy fel kellene tenned ezt a libstdc++-v3 csomagot, akkor nem lesz gond.
-
Yom
aktív tag
kiadtam a gcc-config -l parancsot es ezt mutatja.
/usr/bin/gcc-config: line 571: /etc/env.d/gcc/i386-pc-linux-gnu-3.3.5-20050130: No such file or directory
[31;01m*[0m /usr/bin/gcc-config: Profile does not exist or invalid setting for /etc/env.d/gcc/i386-pc-linux-gnu-3.3.5-20050130
[1] i686-pc-linux-gnu-3.3.5-20050130
[2] i686-pc-linux-gnu-3.3.5-20050130-hardened
[3] i686-pc-linux-gnu-3.3.5-20050130-hardenednopie
[4] i686-pc-linux-gnu-3.3.5-20050130-hardenednopiessp
[5] i686-pc-linux-gnu-3.3.5-20050130-hardenednossp
le tudnad irni lepesrol lepesre, h mit kene tennem? mert nemreg ota ismerkedek a gentooval, es ez meg kicsit magas.
a tegnapi doksikat elolvastam tx,utana beallitottam a flageket, majd nyomtam 1 emerge -Devu world t es hajnalban mikor 1x felebredek, megneztem hol tart a gep, es latom h hibaval megallt. kikapcsoltam, h majd akkor reggel folytatom...
a flagekrol +1 kerdes: ami a cpuinfoban van minden flaget irjak bele a USE-ba, vagy csak amik: Bővebben:� link eezen az oldalon vannak?
a /var/tmp/portage ban glibc-2.3.4.20040808-r1 nevu konyvtart. ezt hogy tudom visszarakni?
melyik telepito cd-rol tudom ezt ''sys-libs/libstdc++-v3'' letolteni? a legujabb minimum cd jo?
tx Yom
[Szerkesztve]I came. I saw. I lagged out.
-
Sipi
addikt
Hú, ez nagy menet lesz...
1. a gcc-config nem létező profilért sír, majd kiírja ezt a profilt. Gáz. Próbálj meg másik profilra váltani, pl. ''gcc-config 2'', majd utána ''source /etc/profile'', hogy az új beállítások érvényre jussanak. Ezután megint nézd meg a profilokat ''gcc-config -l''-lel, remélem, a hiba eltűnik az elejéről. Ez a ''[31;01m*[0m'' mi lenne az eredeti kiírésban a konzolon? Csak színes karakterek, vagy Te is ugyanilyen szemetet kapsz? Milyen file-ok vannak a /etc/env.d/gcc-ben?
2. cpuinfo: érdemes mindet berakni, hiszen ha a procid ismeri az sse-t, miért ne használnád ki? Azt egyébként nem tudom, mi a különbség pl. az mmx és mmxext között, de pár csomagnál van ext-es változat is, ártani biztosan nem árt.
Hm, most néztem a linkelt oldalt, ott nem szerepelnek ext-es flagek. Pedig mintha láttam volna csomagokat, amelyek ezt használják. Akkor ne rakd bele. De emlékezz: MINDEN telepítés előtt nézd meg a -pv kapcsolóval, az adott csomag milyen flageket használ! Ha mégis találnál mmxext vagy 3dnowext flageket, akkor tedd be a make.conf-ba ezeket is.
Na, megnéztem, az mplayernek VANNAK ilyen flagjei, úgyhogy nyugodtan rakd be őket!
3. Üres ez a könyvtár? (Max. egy-két file lehet benne.) Ha igen, azt jelenti, ezt a glibc-t felrakta. Ha tele van, akkor leállt fordítás közben, ott van a teljes forrás. Mit ad az ''emerge -pv glibc''?
4. A libstdc++ bármelyik telepítőcédén rajta kéne, hogy legyen. De gondolom, a legújabbat használod (azt hisze, ez jelenleg a 2005.0-ás), értelemszerűen erről kellene előkeresni. Végül is összesen két file, a /usr/lib/libstdc++-v3 könyvtárban a libstdc++.so.5 egy link az itt lévő libstdc++.so.5.0.6 (vagy hasonló verziójú) tényleges file-ra. Ezen kívól a /etc/env.d-ben van még egy 99libstdc++ file is, ebben van benne, hogy a könyvtárakat (.so) itt is keresse.
Ja, a minimumon nem tudom, rajta lesz-e, én a nagyot (universal) szoktam használni.
Tényleg, ha kiadod az env-update, majd source /etc/profile parancsot, nem javul meg?
Sipi
[Szerkesztve]Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
Sipi
addikt
Tényleg, ha kiadod az env-update, majd source /etc/profile parancsot, nem javul meg? Először ezt próbáld ki!
Jó, akkor a glibc-vel semmi gond, egy pipa megvan. Emiat ne aggódj. Annyi, hogy a 2.3.5-ös glibc-t még nem tudod felrakni - no problem. Én sem.
Próbálj Operát. Lassú, de biztos.
Sipi
[Szerkesztve]Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
Yom
aktív tag
1: beirtam: '''gcc-config 2'', majd a ''gcc-config -l'' es nem volt mar ott a hiba.
/etc/env.d/gcc-ben:
total 28
-rw-r--r-- 1 root root 50 Jul 20 12:09 config
-rw-r--r-- 1 root root 41 Jul 20 00:23 config-i686-pc-linux-gnu
-rw-r--r-- 1 root root 341 Jul 20 00:23 i686-pc-linux-gnu-3.3.5-20050130
-rw-r--r-- 1 root root 418 Jul 20 00:23 i686-pc-linux-gnu-3.3.5-20050130-hardened
-rw-r--r-- 1 root root 423 Jul 20 00:23 i686-pc-linux-gnu-3.3.5-20050130-hardenednopie
-rw-r--r-- 1 root root 426 Jul 20 00:23 i686-pc-linux-gnu-3.3.5-20050130-hardenednopiessp
-rw-r--r-- 1 root root 423 Jul 20 00:23 i686-pc-linux-gnu-3.3.5-20050130-hardenednossp
ezek voltak.
2: beirtam akkor a make.conf-ba az osszes flag-et ami a cpuinfo flag reszeben szerepel.
3: emerge -pv glibc
These are the packages that I would merge, in order:
Calculating dependencies ...done!
[ebuild U ] sys-libs/glibc-2.3.5 [2.3.4.20041102-r1] -build -debug -erandom -hardened (-multilib) +nls -nptl -nptlonly -pic (-selinux) -userlocales 15,644 kB
Total size of downloads: 15,644 kB
mar mukodik az emerge
4: jonak tunik most. de azert keressem elo a a cd-n a ''libstdc++'' -t es rakjam at?
env-update;source /etc/profile is lefutott jol.
melyik gcc-configot erdemes hasznalni? most a 2-est allitottam be.
Tx a helpetI came. I saw. I lagged out.
-
Sipi
addikt
OK, eddig tűzoltottunk, most újrahúzatom Veled a rendszert.
No, a mai gcc-knek van egy szuper dolga: az ún. hardened gcc. Ez azt jelenti, hogy olyan kódot generál, ami azonnal leáll (nem lefagy, kilép hibával), ha a ma legelterjedtebb feltöréssel próbálkozna a program. Ha szükséged van erre, állítsd be a hardened flaget, és fordítsd újra a rendszert az ''emerge --newuse world'' paranccsal. (A glibc, gcc használja a hardened flaget.)
Ha nem akarod, oké, ugorjunk. A Gentoo-n elvileg akárhány verziójú gcc lehet fent, ezek között tudsz váltogatni a gcc-config paranccsal. Ez kiírja a gcc profilokat, amelyek megszabják, melyik gcc-t használod, valamint azt, hogy hardened vagy nem hardened kell.
Javaslom, először hagyd a hardenedet, mert nem minden program fordul le vele, olyankor vissza kell váltani simára, úgy emergélni. Ilyen szempontból Neked az 1-es profil kell, ''gcc-config 1'', majd env-update, source /etc/profile. Ezt ezek után ne is abajgasd, míg bele nem jössz a Gentoo-ba.
glibc: szuper. Ezek szerint fent van egy jó glibc, az nem baj, hogy az újabb nem fordul le. Akkor majd jól nem teszed fel.
Ha megy az emerge, ne tedd fel a libstdct!
Egy kis gond van csak... Az általad használt glibc-nek léteznek erandom, nptl, pic flagjei is. Amiket Te nem kapcsoltál be... Megkérlek, az euse -i flag paranccsal olvasd el Te is ezen flagek jelentését, hogy szokd a módszert - ezeket nem ártana bekapcsolni, és újrafordítani a glibct... Az nptl-t mindenképp, jelentősen meggyorsítja bizonyos programok futását. Esetleg az nptlonly-t is be lehet, nekem semmi gondom nincs vele.
Mivel most az emerge glibc leállt hibával, érdemes a következő formában próbálkozni: emerge -pv =glibc-2.3.4.20041102-r1, hogy megnézd, hogy vannak a USE flagek, beállítod a make.conf-ban, ami kell, majd felteszed így, = jellel. (Ezzel lehet a Portage-t rávenni, hogy speciálisan pont azt a verziót tegye fel.)
Viszont lehet, hogy a mostani, új beállításokkal, flagekkel fel tudod tenni a legújabb glibc-t is, akkor elég egy emerge -pv glibc. A helyedben kipróbálnám, ha megy, szuper, ha nem, akkor teszed a régit.
FONTOS! A binutils, glibc, gcc csomagok esetében nem árt, ha a FEATURES=''maketest''-et az emerge elé írod, hogy lefuttassa a beépített teszteket. Ha ugyanis lefordul, de hibásan, a rendszered elég szar állaotba fog kerülni. Tehát pl.:
FEATURES=''maketest'' emerge glibc
Egyébként a hiba az lehetett, hogy Te már feltetted a gcc-t, libstdc++-t, de a rendszer még nem frissült, mert nem adtad ki a source /etc/profile-t. Ezért még összevissza, régi, nem érvényes változók értékeivel dolgozott.
-
Yom
aktív tag
az emerge --newuse world kb mennyi ido? lefuttatom azt is mindjart. amugy valahogy nem lehet megsaccoltatni, h kb mennyi ideig fog tartani a forditas?
ejjel el akarom inditani ujra a ''emerge -Devu world''-t. hogy tudom neki megadni h ezt a par csomagot ne emergelje? vagy hogy futtassam ugy, hogy biztosan lefusson es ne kelljen mellette ulnom?
a gcc t akkor hagyom hardened-en es ha barmi nem fordul le majd visszarakom.
a flageket elolvasom, amint visszalepek linuxba. utana hogy tudom bekapcsolni kulon? ujra kell emergelni:
USE=''erandom nptl pic'' FEATURES=''maketest'' emerge -pv =glibc-2.3.4.20041102-r1
igy?I came. I saw. I lagged out.
-
Sipi
addikt
Nem tudom, mert nem ismerem, mennyi mindent tettél fel. A glibc, gcc, binutils pár órát vesz igénybe.
A /etc/portage/profile/package.provided file-ba (ha nincs, készítsd el) lehet beírni, milyen csomagokat tekintsen felrakottnak. Nem emlékszem, mi a szintaktika, soronként kell beírni a csomagokat, talán így:
=sys-libs/glibc-2.3.5
Ezek után próbáld ki, az emerge -pv glibc mit ad vissza. Ha jól állítod be, nem akarja update-elni. Ha mégis, akkor esetleg nem kell =.
Jelenleg nem hardeneden van a rendszered, úgy elég nehéz lesz azon hagyni.
Maradjon ott, ahol most van, a sima gcc-n.
Igen, pontosan így kell majd emergelni! De a kevesebb gépelés miatt javaslom, mind a három flaget tedd be a make-conf USE sorához! Az nptl és pic glaget ugyanis más csomagok is használják. Ja, az nptl kizárólag 2.6-os kernellel megy, 2.4 esetén nem!
-
Yom
aktív tag
ha a legujabb 2.3.5 os glibc t akartam feltenni azt mondja h 404-es http error. nem talalja a mirroron. en a bme.hu es icd.hu s mirrorokat hasznalom
esetleg milyen mirrort tegyek meg bele a make.conf ba?
most a 2.3.4.20041102-r1 et tettem fel
[Szerkesztve]I came. I saw. I lagged out.
-
Yom
aktív tag
oke szuper most csinalja epp a glib emerge-t. de meg a ''regit''.amint vegez probalom feltenni a 2.3.5 glibc-t hatha felm1.
nem tudsz ajanlani vmi jo konyvet/howto-t gentoorol? foleg magyar, de angol se gaz.vagy vmi jo doksit a kernelrol? amik nekem vann konyv: abban meg csak a 2.2es kernel rol van reszletes leiras. nincs ilyen a 2.6osrol? ha nincs akkor marad a menuconfig helpje
tx a helpeket, remelem mar nem lesz sok gondom a linuxxalI came. I saw. I lagged out.
-
tierbatyo
senior tag
Lehet hulye kerdes, de mi a kulonbseg az emerge -u portage illetve az emerge sync kozott?
Take a look to the sky just before you die
-
Sipi
addikt
Te, ha felmész a Gentoo webhelyre, a Docs részben a világ legjobban összeszedett és megírt dokumentációját találod meg.
Logikus csoportokba van szedve, a telepítéstől az otthoni dekstop/multimédia beállításon át a szerverüzemeltetésig, biztonságig.
-
-
tierbatyo
senior tag
Ja kozben Ati-val probalkoztam, de 2.6.12-es kernellel sehogy sem akar menni. Debian alatt is probalkoztam, pecseltem osszevissza a driver-t, de ugyanoda jutottam, mint Gentoo alatt. Azt hiszem kenytelen leszek hanyagolni egyelore a 2.6.12-es kernelt.
Take a look to the sky just before you die
-
Sipi
addikt
válasz tierbatyo #3148 üzenetére
Nem.
A Portage ugyanolyan program, mint a többi. Az ebuildek meg csak szöveges file-ok, szépen elrendezve.
Az lenne macerásabb, ha totál át kellene írni a Portage-t, hogy minden programot frissítsen, meg külön az ebuildeket, de egy-két program esetén ne csak a programot, hanem az ebuildeket is...
Meg mi van, ha Te NEM akarod frissíteni? Mert pl. totál instabil még. A Gentoo meg szó nélkül frissítené azt is... Az alapfilozófia a választás szabadsága. Nem erőszakol Rád semmit. Ha meg akarod csinálni, lehetőséget/eszközöket ad, hogy elvégezhesd. De nem teszi meg helyetted.
Aktív témák
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest