Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Agony

aktív tag

válasz Kimmuriel #45582 üzenetére

Azt esetleg nem tudod véletlenül, hogy a távolság mérés mellett a szintemelkedést is pontosabban lehet vele mérni?

A Strydban (meg asszem más footpodban) sincs barométer, szóval a szintrajzot minden esetben az óra készíti, ha barométeres akkor az alapján, ha az sincs akkor GPS alapon.
    Ellenben a watt számokon igencsak meglátszik a szint épp ezért korrekt. Ha csinálod a felmérőket és tudod hogy 300W-ot tudsz teljesíteni 1 órás időtartam alatt, akkor az 300W minden körülmények között, aztán ez hegyre felfelé lehet hogy csak 6:00-ás tempó, pedig síkon 4:00-val mész. Van is valami ilyesmi szlogenjük, most nem tudom pontosan idézni, de a lényege, hogy a PB meg a tempó majd adja magát, neked csak az adott távra számolt maximális teljesítményedet kell adni.

Egyébként mennyire vagy elégedett a Stryddel?

Maximálisan. Őszintén szólva ha valakinek nem kell óra, csak rögzíteni akarja a futásait és nem érdekli GPS track, meg pulzus... szerintem még jobban is jár vele mint egy órával. Napi edzés mellett 30 napot simán elvan. Ha önmagában felrakod a cipőre, úgy is rögzíti offline az egész edzést, aztán ha hazaértél beszinkronizál bluetooth-on a telefonra.

Az instant halál pontos tempó és táv meg elképesztő a GPS-es órákhoz képest, pedig volt már pár. Ha ezzel csinálok pl. 100 méteres résztávokat, három lépés után már azt látom amit kell, míg a GPS akkor még csak vakarózik, hogy mi is legyen és talán a 100 méter végére kitalál valamit. Múltkor elfelejtettem magammal vinni, de csak egy laza kocogásra mentem, úgyhogy nem érdekelt, így használtam a GPS-t... hát látványos lett a különbség. :D

Mindkettő egy laza futás egyenletes 5 perc körüli tempóban kocogva, nincs benne semmi gyorsítás-lassítás. A GPS gyakorlatilag össze-vissza ugrál 4:45-5:15 között, ahogy éppen sikerül leszúrnia a trackben a pontot és persze a végén kiadja az ötös átlagot, míg a Stryd az gyakorlatilag egy egyenes vonal 0-5 mp kilengéssel.

Ha eltekintünk pontos táv és tempó méréstől, akkor még az is pozitívum, hogy az egy csomó érdekes metrikát, ami rávilágíthat a hibáidra. Én pl. nem futok túl hatékonyan, sok energia veszik kárba, ezért most kissé megrekedtem a gyorsulásban és ezen dolgozni kell. Pl. jelenleg 314W a critical power értékem, azaz amit egy óráig tudok tartani és ehhez tartozik átlagban 73W form power érték, ami pedig a futó mozgásra fordított teljesítmény. A form power elosztva a critical powerrel látszik, hogy 23%-a teljesítményemnek a "veszteség" és ez akkor lenne az ideáis ha 20% körül lenne, mert akkor nem erőből futnék 3:40-3:50 között, hanem ahogy Tom szokta mondani, utaznék azon a tempón. És akkor emellett van még egy rakás ilyen mutatószám amivel szórakoztathatod magad, pl a watt/kg és társai. Nekem pl. az 1:20 alatti félmaratonhoz 4,5W/kg értékre van szükségem. Jelenleg 314W a critical powerem és 71 kg vagyok, tehát 4,42W/kg, amihez van egy 1:20:36-os félmaratonom. Szóval a következő versenyemre vagy le kellene fogyni 69 kg-ra (4,55 W/kg), amellett hogy fenntartom a jelenlegi formám vagy növelni a teljesítményem ~320W -ra a jelenlegi súlyom mozgatásához. Mondjuk ezt más cikkben is olvastam, hogy 1 kg testsúlycsökkenés +3 másodperc tempót jelent, szóval nincs új a nap alatt. :)

Hogy látod, megéri beruházni rá?

Abszolút. Amikor megvettem 1,5 éve én is úgy voltam vele mintha a fogamat húznák... "nem olcsó", és cserébe kapsz egy kis pár cm-es fekete chipet amit a cipődre raksz aztán annyi... hát ez elég sovány, de aztán a használat közben meg teljesen hozzám nőtt és ahogy nézem nem vagyok ezzel egyedül. Tom-nak már kb. 1 éve nézegetek hátha sikerült behúzni egyet használtba, de senki se adja el. Egyszer láttam, hogy Holczer Péter hirdeti a sajátját Facebookon, mert vett egy újabb "windes" változatot. Egy óra alatt ráírtam és már elvitték.
    Kérdezték a készítőket, hogy mikor lesz valami kedvezmény, leárazás, stb... aztán mondták, hogy igazából így se győzik gyártani és kiszolgálni a rendeléseket, ráadásul a használt piacot is látják, hogy senki nem adja, el úgyhogy ha ennyire minőségi terméket gyártanak, akkor miért akcióznák le? És valóban...
    Az I-re a pontot ár ügyben végül az idei év tette fel. Nem tudom ki hogy van vele, de ha épp nem sikerül kifogni valami baromi jó akciót (mint pl most az EMAG-os Saucony), akkor azért elég szépen felkúsztak a cipő árak. Amikor elkezdtem futni 15-20k körül voltak normál áron a közepes cipők, de egy top cipőt tudtál venni 40k-ért. Most meg? Ha nincs akció, 30k alatt nem is nagyon kell nézelődni, ha meg mondjuk akarsz egy carbon lapos versenycipőt, vagy egy komolyabb edzőcipőt, akkor 50-60k alatt nem is kell gondolkozni és jó esetben bírnak 800-1000 km-t. Nike Vaporfly is 90-100eFt és 200-400 km-t bír...

Összegezve az ára ellenére, nekem eddig a legjobb és legtartósabb "futós kütyü", rendkívül jó a supportja és közössége is és egyre több a watt alapú edzésre vonatkozó infó, úgyhogy ennél már biztos csak jobb lesz. :K Most jelenleg pl. a Coros Pace 2 óra, ami már natívan támogatja a Strydot, szóval eleve tudsz watt alapú edzéseket tervezni rá, míg a Garmin esetében ez csak a Stryd connect iq appjával oldható meg.

Start with a whisper, end with a scream!

Új hozzászólás Aktív témák