Új hozzászólás Aktív témák

  • Bujdy81

    csendes tag

    Nem saját, de mivel Facebookon olvastam és nem mindenki Facebook huszár, beidézem. 99%-ban egyet tudok vele érteni. (Ma már pakoltam, hogy kiszabadítsam a futópadot a nyári pihenéséből.)

    "Oszlassuk el a ködöt: bringázni lehet, de van amikor jobban jártok, ha a seggeteken maradtok...

    A magyar közlönyben olvasható rendelet (link lejjebb) engedi az egyéni szabadidős sporttevékenység gyakorlását, szinte már bringázásra, kocogásra, túrázásra buzdít ebben a nehéz helyzetben. A maszkviseléssel kapcsolatban is egyértelmű: sportolás közben nem kell maszkot felvenni a közterületeken sem. (Valószínűleg úgy okoskodtak a rendelet megalkotásánál, hogy annyira senki sem hülye, hogy ilyen helyzetben pont a Deák téren szaladgáljon jobbra balra lihegve, prüszkölve, köpködve a nyálát.)

    Kivétel lehet, ha adott önkormányzat a járványveszélyre való különös tekintettel máshogy rendelkezik.

    Kerékpárversenyekkel kapcsolatos kérdésekre most nem térnék ki, ha valaki pont a covidhelyzetben szeretné szánt szándékkal plusz kihívások elé állítani az immunrendszerét, munkálkodjon rajta nyugodtan...

    Térjünk vissza az egyéni szabadidős sporttevékenységekre, amivel kapcsolatban szeretném felhívni a figyelmet egy nagyon fontos különbségre a tavaszi állapotokhoz képest: Novemberben és decemberben baromira könnyű megbetegedni sportolás közben.Nem feltétlenül csak a koronavírussal, de ha már ő is sorban áll, köszöni szépen, elfogadja a meghívást.

    A korlátozások nyomán - ami nem vonatkozik a szabadidősportolásra - valószínűleg továbbra is megfigyelhetjük azt a jelenséget, hogy boldog és boldogtalan bringázni, kocogni fog, már csak azért is, mert nem marad túl sok lehetőség a szabadidő eltöltésére. Tavasszal ehhez legtöbben leporolták a garázsban pihenő bringát, felvették a pólót, rövidnadrágot és kirajzottak a parkba, erdőbe, bárhova. Igazából felesleges lett volna kötözködni, hogy érdemes jobban átgondolni, ki, milyen felszerelést választ új, régi-új hobbijához.

    Tök jó volt, hogy milyen sokan kaptak rá a sportolásra, nem mindegy milyen bringával, vagy futócipővel teszi? Persze nyilván nem... de...

    Most azonban november van, nemsokára december, tél.Hideg van, hideg lesz.A hidegben végzett sporttevékenységhez fel kell tudni öltözni, és a hidegben végzett sporttevékenység során több olyan hibát is el lehet követni, ami megbetegedéshez vezet.Amikor ez úgy fog tudatosulni, hogy már kapar a torkod, jelen helyzetben lehet rosszul jártál.Közhely, hogy a sportolás erősíti, edzi az immunrendszert, de ez csak az ésszel végzett sporttevékenységre igaz. Ha bármilyen szempontból túlterheljük közben a szervezetünk, akkor az ellenkezője következik be.Hogyan sportolhatunk mégis okosan?

    1. A táplálkozásunkkal, elegendő folyadék és vitaminok bevitelével teremtsük meg szervezetünkben az alapokat, hogy sportolhassunk. Minél kevesebb "mérget" fogyasszunk.

    2. Ne akkor igyunk, amikor szomjasak vagyunk, hanem tudatosan, rendszeresen, az adott sporttevékenységnek megfelelően. A hidegben alapvetően nem kívánjuk a folyadékot (jobban mondva sokkal kevesebbet, mint nyáron), és ez végzetes lehet. A kiszáradt nyálkahártya szinte védekezésképtelenné teszi az immunrendszerünket. Ha például bringázás előtt és közben sem ittunk eleget, majd hazaérve éppen fontosabb dolgunk van, mint gondoskodni a folyadékpótlásról, az a megbetegedés melegágya.

    3. Óvatosan a távokkal. Hidegben a szervezetünk a fűtésére is sok energiát használ, egy hosszú távú bringázással rengeteg kalória éghet el, ha kiürülnek a raktárak, legyengült állapotba kerülhetünk.

    4. Ne tetézzük a bajt további terheléssel. Télen sokakkal előfordul, hogy picit kapar a torka, picit gyengébbnek érzi magát, de azért még lenyomja a tervezett két kört a Ligetben... Na ilyenkor szokott megfázni. Most lehet, hogy a szokásosnál veszélyesebb betegség fog eluralkodni rajta... Ha éppen kóstolgatja az immunrendszerünket egy betegség, a sportolás okozta plusz terhelés, illetve a nyomán kialakuló kiszáradás pont elég lehet ahhoz, hogy a betegség elhatalmasodjon. Most csak akkor induljunk el sportolni, ha 100%-osnak érezzük magunkat.

    5. Pihenjünk. Ha éppen betegségen, vagy véleményes állapoton vagyunk túl, hagyjunk több időt a regenerálódással, ne kezdjünk újra sportolni, pláne nagyobb intenzitással ne. Ahogy az írást kezdtem: maradjatok inkább a seggeteken...

    6. Öltözzünk fel az adott sporthoz. Nyáron nem lehet nagy bajod még a fürdőnadrág-atlétatrikó kombóban sem, a 6 fokban azért más a helyzet, nem biztos, hogy elég egy plusz cicanadrág és a jogging-felső a turiból.

    7. Nem mindegy, hol sportolunk. Ha nyújtás közben pont ugyanarra a korlátra támaszkodunk a Szigeten, ahová 136 másik kolléga támaszkodott aznap lihegve prüszkölve, korántsem biztos, hogy jól járunk...

    8. Ja és tavasszal volt valami javaslat, hogy "egyedül". Az sem volt butaság.

    9. A fenti pontok amúgy nem csak covid-helyzetben érvényesek, például a sima influenzát sem butaság megúszni.

    10. Tiszta víz. Meg úgy minden egyéb. Ügyeljünk a tisztaságra és mossunk sokszor kezet, ahogy anyu tanította, sportolás után is mindenképp.Egyelőre ennyi, folytatás lehet következik, addig is kellemes egyéni szabadidős sporttevékenységet a ködös reggeleken!

    Takács Tamás - alapító, ridehard.hu"

Új hozzászólás Aktív témák