Új hozzászólás Aktív témák

  • -NoVa-

    addikt

    válasz Sipi- #140655 üzenetére

    Nah, töprengős, a mik vannak itthon lista:

    rPI5:
    Ünnepek előtt még a mostaninál sokkal barátibb árakon mentek az SSD-k, szóval a PI 5-ön lógó 2x2TB az gyors, reszponzív, fapados, mindenről működik stabilan. SSH + Linux ismeret nem hátrány.
    Az OpenMediaVault 7 támogatja az 5-ös PI-t, az lenne egy klasszikus feature rich NAS oprendszer rá, de megvárom a stabil release-t belőle. Most pucér headless Debian 12 van rajta, bootnál mountolja az SSD-ket, SMB server és qbittorrent service indul, semmi user meg jogkör bohóckodás, remote access, semmi extra. Viszont gyors. Nagyon. És stabil. Mi más lenne. Kéne nyomtatni neki házat, meztelenül ledobva megy egy polcon hátrasúvasztva. Ráér.

    Apple Airport Time Capsule:
    Nagyon céleszköz, Win alól szerintem még nem is próbáltam életre rugdalni. Mac alól simán plug and play, azaz bedugtam, bekonfigoltam, hogy ne akarjon DHCP-t, csak bridgeként menjen, és gigabit switchként + Time Machine backupszerverként teszi a dolgát 3TB-al. Arra, amire való, 10/10. Minden másra alkalmatlan. A Wifije mai standerdekkel messze elavult, azt le is kapcsoltam hamar.

    WD My Cloud:
    Majdnem ugyanaz, mint az rPI5. Semmi okosság, fapadra leegyszerűsítve, a gyári SW támogatásciklusból kb kifut, minden online featuret lekapcsoltam, semmi médiatárolós izé, buta SMB LAN céleszköz. És annak hibátlan. User kezelés van, némán áll, alig kér áramot, van. 1 lemezes + egy USB3 port, semmi fölös sallang. 100+ MB/s tempó környékét el tudja ez is érni nagy fileokkal lanon.

    Synology DS414j:
    4 lemezes featurefull, máig támogatott, de azért őskövület cucc. Mindent is tud, amit nem, azt a package centeren át, meg community cuccokkal megtámogatva csakazértis, de...
    2x3TB + 2x2TB van benne egy 6.4TB SHR tömbként, egy HDD kiesését adatvesztés nélkül kibírja elvileg. Gyakorlatilag a bizalmam inog az ilyenekben, és előfordulhat, hogy szétszedem különálló HDD-kre, vagy 2 tükrözött tömbre. A proci sebessége miatt (talán) nem tudja gyakorlatban a PI / WD cuccok sebességét hozni. Annyira ez itthon nem gond, de azért a nagy erős izétől ebben többet vártam volna.
    Mindenféle remote elérős, megosztós, netről fotónézős, fileelérős, backupolós, szerverfuttatós dologra viszont tökéletes.

Új hozzászólás Aktív témák