-
IT café
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
windlord
őstag
válasz Celtis #31906 üzenetére
Ha építtetsz egy kapcsolatot, amire azt mondják hogy 1Gbit (Cat6), tehát hitelesen annyi, akkor már benne van a, hogy milyen erősáram... stb fut mellette ami zavarja...
Ha az egyszer le van mérve, akkor az annyi...
Celtis:
Erre próbáltam ráilágítani, hogy a megfelelő komponensekkel.
Amúgy hidd el, sok Cat5 még a 100Mbit -et sem éri el... (hulladék kábel+szerelvény)[ Szerkesztve ]
-
Digger
senior tag
válasz Celtis #31899 üzenetére
A gigabites hálózat használja a patchkábel minden erét, vagyis párhuzamosan négy csavart érpár működik. A CAT5 minőségű kábelezés a gigabites átvitel határán van, azért javítottak a szabványon és bevezették a CAT5e szabványt. Ilyen mennyiségű adat átvitelénél a kábelezés és a felhasznált kábel minősége is életbevágó! Az ilyen követelményű hálózatnál már nem elég egy egyszerű sorrendvizsgálóval ellenőrizni a kábelezés hibátlanságát, itt már komolyabb tesztműszerre van szükség, ami vizsgálja az átvitel során előforduló reflexiókat is! Egy jó minőségű kábelnél nem mindegy az ér vastagsága sem. Itt is fellépnek skinhatások. A kábelezés kivitelezésénél elég egy-két erősen megtört-megnyomorgatott kábel és már nem fogja hozni az elvárt átviteli sebességet!
Szóval ne állíts olyat, hogy ha világít a gigabites lámpa, akkor ott már tuti átmegy a gigabit, mert ez nem így van! Egy gyenge minőségű kábellal meg könnyen pofára eshetsz, ha mondjuk egy irodaházat bekábelezel és jön a kuncsaft, hogy ez így nem oké, cseréld ki az egészet a saját költségedre! -
Oszilaci
senior tag
válasz Celtis #31906 üzenetére
még mindig nem érted a lényeget van egy gigabites halozatod ,de lehet,hogy te maximálisan csak 750Mbps-ot fogsz rajta mérni (de ezt már gigabitnek fogja jelölni a router sztem ) mert valaminek szar a minősége,csatlakozása stb. közben ha minden tuti akkor kb. 950Mbps-ot mérnél
[ Szerkesztve ]
-
Exom
tag
válasz Celtis #31899 üzenetére
Sajna nem tudom miből készülnek a hamis kábelek.
De ez, hogy egy giga lámpa világít, még nagyon kevés a boldogsághoz. A lámpa világítása nem jelenti azt, hogy az átviteli sebesség akárcsak kicsit is megközelíti az egyébként is elérhetetlen elméleti maximumot, az 1Gbit -et. Az szar minőségű passzív hálózati komponensek miatt az átvitel bizonytalan lesz, és még ha ki is gyullad a giga led, akkor is sok esetben prelleg a port. Folyamatosan vált 100 / 1000 között. És ez az adatátviteli sebességet durván képes lerontani. (a sebesség harmadára, ötödére is képes csökkenni.)
Ha szar a kábel / csatlakozó / patch akkor az nem teljesíti a 1000Base-T által az összeköttetés iránt támasztott igényeket, azaz nem tudja az átviteli közeg a 4 érpáron átvinni a nagy sávszélességet, mint ahogy a CAT5 (e nélkül) kábel sem képes rá. A gigás adatvitelhez egyébként CAT5e kábelezés és komponensek szükségesek.
Nem véletlenül kell lemérni műszerrel egy összeköttetést. Mivel nem láttál még ilyet, elárulom, hogy sok esetben csak azon múlik az összeköttetés megfelelősége, hogy a fali ajzat bekötésekor az érpárak 2 vagy 4 cm hosszan lettek e szétválasztva! Nagyon durva!
Hogy összegezzem a passzív kábelezés helyzetét, minél hosszabb a kábel, annál fontosabb, hogy profi cuccokból építkezz.
Ja, és akkor még egy szót sem ejtettünk az aktíveszközökről. A helyzet ott még rosszabb mint a passzív hálózatnál.
-
ferensz
senior tag
válasz Celtis #32002 üzenetére
Oh, valóban. A lényegi funkciója az lesz neki, hogy fájlnévből felismeri, hogy film vagy sorozat-e, és ennek megfelelő helyre tölti le, majd csinálja is meg a symlinket a rendes fájlnévvel a Kodi által használt mappába.
"jah, mert a többi nyelvben a for nem for, hanem kapswagenschmetterling"
-
Oszilaci
senior tag
válasz Celtis #32099 üzenetére
Ha bekapcsolom a gépen teljesen megjavul ,viszont azóta vettem egy másik alaplapot ami tudja az ErP Lot
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4505#ov
ami elvileg teljesen le kapcsol mindent amikor kikapcsolom a gépet ,nem is világít a lan led*je de mégis szétzuzza az IPTV-t ,ki kell huznom a kábelt vagy aramtalanítani kell teljesen ,de meg utana kb 2percig zuzza az IPTV
-
kovy79
őstag
válasz Celtis #32247 üzenetére
Nagyon köszi!
Fel is tettem, korrektnek tűnik (bár a dualaudio-t még nem próbáltam).
1-2 apróságot mondjuk nem értek.-Miért van vajon, hogy az Openelec pár filmnél nem jeleníti meg a borítót? A fájlnevek természetesen stimmelnek. Médiatár frissítést is csináltam.
-Médiatár frissítésnél ki lehet zárni bizonyos forrásokat, mappákat? Van pár mappa, ami 1000+ fájlt tartalmaz és kicsit sokáig tart a frissítés...
-Az Openelec a port.hu alapján átnevezett pár filmet. Ezeket hogy tudnám kézzel átnevezni (visszanevezni).
Pl "xy (1954)" névből csinált "(xy)" nevet.''ha annyira NAGY hozzáértő vagy akkor azt is tudnod kell(ene) , hogy a 9550 ugyanaz mint a 9700-as!'' by bandika2006
-
kovy79
őstag
válasz Celtis #32278 üzenetére
Köszi a választ.
-De nekem minden filmnek, sorozatnak van saját (tehát a gépre anno én másoltam fel minden filmhez a filmnév.tbn-t) borítója, amik az XBMCbuntun normálisan megjelentek.
Ezért nem értem, hogy párnál vajon miért nem jeleníti meg?-Ezaz, hogy a médiatár mindent frissít. Ez nálam kb 15-20percig tart pár mappa nagy tartalma miatt. Ezt a pár mappát zárnám ki a frissítésből. Csak nem tudom, hogy van e rá mód.
-Konkrét példa.
Filmnév: John Silver (1954), erre a program elnevezte így: (Long John Silver). Így zárójellel.
Ezt szeretném manuálisan visszanevezni, de nem találok rá semmilyen lehetőséget.''ha annyira NAGY hozzáértő vagy akkor azt is tudnod kell(ene) , hogy a 9550 ugyanaz mint a 9700-as!'' by bandika2006
-
Skillet
addikt
válasz Celtis #32301 üzenetére
Én tegnap bajlódtam vele, de végül ma sikerült belőni (universal ms). Rengeteg lehetőség van kodi alatt a testreszabásra. Arra esetleg van lehetőség, hogy az eredeti címet is megjelenítse, és akár az alapján is lehessen keresni?
Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
kovy79
őstag
válasz Celtis #32295 üzenetére
Igen, köszi, ezt megtaláltam (mappánkénti frissítés). Bár a problémát lejjebb ecsetelem.
Film frissítésénél viszont az a gond, hogy megadom a címet, ami az előző példánál maradva "John Silver (1954)" és a port.hu scraper csak így találja meg: "(Long John Silver)". Így zárójellel. Ezután tudok egy okét nyomni (a számomra nem megfelelően kinéző címre), vagy egy mégsét, ami után ugye megmarad a nem megfelelően kijelzett cím (mivel én azt szeretném, hogy a képernyőn megjelenített cím ez legyen: John Silver (1954)).
Tehát amit szeretnék, bizonyos filmeket kihagyni a médiatár frissítésből. Ez lehetséges?
Egyébként rengeteg film/anyag van, amit zárójelesen talál meg. Így meg ugye a mappa tetejére górálja őket...Amit kerestem, de nem találtam, médiatár frissítés után ki lehet úgy kapcsolni a médiatár frissítést, hogy a filminformációk megmaradjanak az adott mappában? Mert én kikapcsoltam a frissítést, megkérdezte, hogy "A megadott elérési út minden elemének eltávolítása a Kodi médiatárból?". Nyomtam egy nemet és utána a mappában lévő összes filminformáció eltűnt. Ez nekem nem logikus...
"Sok munkával elérted, hogy manuálisan legyen valamid, ami automatikusan jobban működne."
Jah, már vagy 10 éve gyűjtöm a borítókat, és majd hagyom, hogy a scraper vagy megtalálja, vagy nem. Ha nem találja, utána a ~2000 filmet/videót tartalmazó mappából meg mazsolázgassam ki, hogy minek van, minek nincs borítója. Meg egyébként is, ha már megvolt, miért ne a sajátjaimat használjam?
Már bőven az XBMC előtt megvolt az anyagok nagy része (sokról még a port.hu sem hallott). A fájlnév herce-hurcából kiindulva meg főleg nem 100-as ez a "majd magától mindent megtalál" dolog."Valószínűleg azért tart sokáig a frissítés, mert nem találja a scraper a filmeket..."
Nem, mint írtam, van mappa, amiben ~2000 film/anyag van és ezért tart sokáig. A ~90%-t megtalálja a scraper. A háttérben futtatás viszont jó ötlet.
.
(#32316) Melorin, köszi a választ. Tehát mint fentebb taglaltam, ha így teszek, a mappában már meglévő filminformációk is elvesznek (egy filmre jobb klikk és a felugró menüből eltűnik a "Filminformáció" opció).[ Szerkesztve ]
''ha annyira NAGY hozzáértő vagy akkor azt is tudnod kell(ene) , hogy a 9550 ugyanaz mint a 9700-as!'' by bandika2006
-
kovy79
őstag
válasz Celtis #32332 üzenetére
Nem láttam, hogy "tiltólistás" a port.hu scraper.
Ám a kérdés továbbra is áll. Nem lehet fájlelnevezésnél felülbírálni a scraper-t?
A filminfó legyen az, amit ő akar, de én szeretném megadni a megjelenítendő nevet...Ja, a megtaláltat nem keresi újból? Ezt nem tudtam.
Aha, ha a scraper-t nem piszkálom, csak a kihagyást választom, akkor nekem megfelel.
Borítók: mint mondottam volt, még bőven az XBMC idők előtt kezdtem, amikor a scraper még csak a zacsiban sem lötyögött.
A régi XBMC-s időkben, mikor még nem volt jól működő scraper, akkor film.avi-hoz film.tbn volt (egy mappán belül) a borító. Namár most a NAS-on lévő cuccok nagy része évek óta változatlan, ezért is használom a saját borítókat. Minek csináljak +munkát, mikor a már meglévő is tökéletes?Még egy kérdésem lenne. Ha a scraper-t átállítom, akkor az új újra keres mindent? Tehát lehet lesz olyan, amit a port.hu jól megtalált, a másik nem fog és akkor adtam a xarnak egy pofont?
Egyébként köszi a válaszokat.
''ha annyira NAGY hozzáértő vagy akkor azt is tudnod kell(ene) , hogy a 9550 ugyanaz mint a 9700-as!'' by bandika2006
-
Kroni1
veterán
válasz Celtis #32362 üzenetére
Nem csak a pana tv-vel van igy, én eddig bármivel probáltam átállitani a cec konfigot mindig bekapcsolja TV-t.. Pedig én is örülnék ha nem kapcsolná magátol, de sajnos igy van ez rbmc, és openelec alatt is, probáltam raspival és cuboxal is.
Neked milyen htpc-d van ami tudja a cec-t?! Ez az amd apus amit irtál fentebb?!
Visszatérve az usb power on-ra: van egy logitech wireless kombom, ami usb-n felébreszti a pc-met ha lenyomok egy billentyüt.. De nem csak a PC-t, a cuboxra kötve azt ki felkelti sleepböl és bekapcsolja a tv-t.. Nem tudom ez direkt van-e igy de nem rossz feature.
[ Szerkesztve ]
-
Kroni1
veterán
-
Kroni1
veterán
válasz Celtis #32380 üzenetére
A CEC csatlakozó az a HTPC header nevű valami?! Ezek szerint vagy ebbe egy belső adapter vagy ilyn header nélküli lapba a drágább külső adapter kell ahhoz hogy lehessen a tv remote-al vezérelni a HTPC-t?
Ezt nem épitették be még egyik kifejezetten HTPC-s alaplap HDMI kimenetébe sem!? Nem értem miért nem, de ideje lenne ha már egy raspberry-nél is sikerült..
-
fecus
őstag
válasz Celtis #32395 üzenetére
Köszönöm!!
El volt tüntetve."Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
Prosectura2
tag
-
schferenc77
aktív tag
válasz Celtis #32575 üzenetére
Szia!
A HDMI CEC-et használják, és aránylag elvannak vele, de még mindig sok lépés:
- TV bekapcsol (ez marad mindenképpen)
- távirányítón Input gomb megnyomása (ez kieshetne, ha az RPi force-olná a hdmit)
- távirányítón jobbra nyíl és Ok gomb a HDMI1 bemenet kiválasztásához (ez is kieshetne a fentiekkel)
- RPi-n HDMI-CEC-en keresztül adott film kiválasztása (ez marad, és ez egészen jól megy nekik)Tehát a középső két lépést tudnám kihúzni, a hdmi force-szal...
[ Szerkesztve ]
-
AtHoS
nagyúr
válasz Celtis #32569 üzenetére
canniball
Aránylag semmi, de tájékozatlanságomat tekintve tartok a "teljesítményétől" avagy annak hiányától
Celtis
Na örülök, hogy nem kiugróak az elvárásaim, olvasgatok keveset akkor visszafelé, bár 250...300 hsz-t azért visszaolvastam előzőleg
gery2123
Igazából nem szándékozom egyelőre winre költeni a htpc-vel kapcsolatban, úgyhogy ingyenes kialakításban gondolkodom első lépésben. linux nem túl idegen számomra még ha hébe-hóba kell is foglalkoznom vele
Fogyasztás nem kell, hogy teljesen minimum legyen, de pl. zenelejátszás mellett azért ne 40+W-okat "zabáljon".
A csendesség már más tészta. Minél csendesebb, annál jobb. Ha lefekvéskor elindítok halkan zenét, akkor ne zümmögjön, zörögjön mellettem.A rászánt pénz? Jó kérdés!
Ahogy olvastam visszafelé 60k környékéből ki lehet hozni egy htpc-t, de ettől azért jóval többet rá tudok költeni. Egyébként fogalmam nincs mennyi lehet az elfogadható szint. Viszont a zenehallgatáshoz értelmes hangeszköz 40k-nál nyit, de ennek majd utána érdeklődöm, mert nem tudom az írt erősítőben milyen szintű DAC található. Az erősítő saját maga is le tud játszani mp3, flac fájlokat, melyek megszólalásában nem találtam kivetnivalót ergo lehet, hogy első körben hangkártya nem lesz beszerezve, hanem HDMI-n keresztül fogom küldeni a lejátszóból a zenét.Apropó zene. Olvastam, hogy xbmc elnevezés helyett már kodi néven fut a médialejátszó. Ez alkalmas megfelelő minőségben zenét is lejátszani avagy ahhoz inkább célszoftver kellene?
Na meg menet közben bejött a képbe (most jutott eszembe ) online rádió hallgatás is pl. Rock Music Internet Radio
[ Szerkesztve ]
read-only mode on the forum
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Logitech Astro A50X White
- Eladó JBL TUNE 130NC/TUNE 230NC/ TUNE BEAM BONTATLAN/EREDETI Bluetooth fülhallgatók
- Eladó JBL Flip 5 BONTATLAN/EREDETI Bluetooth hangszóró
- JBL T750BT EREDETI/BONTATLAN Bluetooth fejhallgatók
- Eladó EREDETI/BONTATLAN JBL Partybox Encore bluetooth hangszóró (Karaoke funkcióval, mikrofonnal)!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest