Új hozzászólás Aktív témák

  • Gibbs

    csendes tag

    válasz neooen #1402 üzenetére

    Nem tettél semmi rosszat, csak mindenki átszaladt a kéréseden és újabb témához szólt hozzá.
    Szóval nem igényel olyan nagy hűhót a töltő téma. Pár alapvető dolgot kell nekik tudni és a minőségük attól függ, hogy ezt teszik, vagy sem. Általában többé-kevésbé megfelelnek az elvárásoknak.
    A legfontosabb, hogy a töltés végén a feszültséget ne engedje 4,2V fölé menni, mert azt a Li-ion akku nem viseli el. A töltők ezt általában tudják is. Ha nem, akkor a fórumokon ezt bőven kitárgyalják.
    Eltérés van a töltőáram nagyságában, ami a töltés időtartamát határozza meg. Általában 500-600mA a szokásos, én eddig max 1A áramúval találkoztam. Nem célszerű a magas töltőáram, mert a Li-ion akku kényes a töltésre.
    A jobb töltőkön lehet állítani a sec. feszültséget, így univerzálissá válnak, lehet velük a 3-3,2V-os és a 3,7V névleges feszültségű akkukat is tölteni.
    Az is célszerű, ha az akkufészkekben a rövid (RCR123) és a hosszabb (10440, 14500, 17670,18500 stb.) cellák is befoghatók, tölthetők, így méginkább univerzális lesz.
    Jó, ha a töltőn két cellafészek van és azok külön-külön szabályozottak, így két különböző nagyságú és/vagy töltöttségű cella is egyidejűleg tölthető.
    A töltők általában rendelkeznek a töltés állapotát csatornánként jelző leddel. Amíg folyik a töltés pirosat mutat, a töltés befejeződésekor átvált zöldre. Amikor a töltés befejeződött, a cellát ki kell venni.
    Az akkukról Macikos kolléga írt bővebben-igaz nem neked válaszolva.
    Általában elmondható, hogy töltés közben nem célszerű felügyelet nélkül hagyni a Li-ion töltőt, mert bármilyen hiba esetén hamar tűz, vagy robbanás lehet belőle és mindig éghetetlen anyagra kell tenni.
    Talán hirtelen ennyit a töltőkről. Viszonylag sokféle töltőt árulnak, persze az összes feltételnek már kevés felel meg, de ki-ki az igényének és a pénztárcájának megfelelőt meg tudja találni. Itt is érvényes, hogy az ár és a minőség között elég szoros kapcsolat van (de nem minden esetben és nem korlátlanul).

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák