Új hozzászólás Aktív témák

  • Иван

    őstag

    válasz Lacccca87 #6329 üzenetére

    "látod CSGO -nak se terem már szinte babér"

    Szerintem összességében a kompetetív FPS-ek döglődnek. Sőt, maga az FPS vesztett szerintem a varázsából. Nem menő zsáner ma már, és ennyi. Mindenki wowozik meg mobázik. Vagyis az én ismertségi körömben minden fps gamerre jut legalább 5 wowos meg lolos. De ha megnézed a steam listáját, ott is a dotát többször annyian játszák, mint a második helyezettet (ami ha jól tudom szintén egy RTS). SZERK: persze a cod minden évben megdönti a saját rekordját, de az leginkább a konzolokra szól ma - pont a casual gamereknek és a 12 éveseknek.

    "Azt a réteget viszon az átlag játékos alkotja."

    Ezt te se gondolod komolyan. Ma az átlag játékos a casual gamer. Akik nézik az esportokat azok pont a hardcore gamerek, azok akik átlagon felül áldoznak idejükből és energiájukból, pénzükből ezekre a dolgokra, mondhatni szenvedélyükre. A legtöbb embert a dota játszása se köti le, nemhogy más csapatok nézése. Dota egy kivételes játék, mert az átlagnál többen kíváncsiak a kompetetív oldalára (természetéből és hagyatékából adódóan). Az esportokat tuti nem az átlag gamerek tartják fent, mert azok ma már az angry birdsösök, max a CoDosok. Megjegyzem a lol arányaiban véve kevés nézővel rendelkezik. Kb a dotát átlagban feleannyian nézik twitchen, mint LoL-t, pedig tuti több, mint kétszer akkora a LoL playerbase.

    "ha nem lesz pénzdíjazzásos verseny kb senki nem fog foglalkozni vele a nagy csapatok közül."

    Kevés pénz van ám az esportokban még. Vagyis ahhoz, hogy eltartson egy teljes iparágat, biztos kevés van. Európában kb 3 csapat van, aki úgy-ahogy megél a dotából (fnatic, A és navi - ebből fnaticot lehet más ágai tartják meg pl CS és LoL), de mint írtam, az alliance a svéd viszonyokhoz képest nem keres jól.
    Kínában is kb csak az LGD-nek és a DK-nak van tőkéje a "professzionális" esport csapat fenntartására (az IG meg kivételes helyzetben van Wang Sicong miatt), de azt tudom, hogy az LGD is meglehetősen limitált forrásokkal rendelkezik. Holott a kínai dota egyik legpatinásabb és legsikeresebb csapata. (Lehet a tongfu meg a volt EHOME is gazdag valamennyire, róluk nem sokat tudok.)

    A legtöbb játékos így se él meg az esportokból, főleg nyugaton, maximum plusz kereset vagy szabadidős tevékenység. Aki meg megél belőle, az is inkább a streamekből kapja a pénzt, annak meg sokszor semmi köze nincs a kompetetív dologhoz.

    A dota 2 jövőjét illetően IMO kína és korea lesz a nagy kérdés. Jelenleg kínában a w3 dota még mindig nagyobb pénezeket mozgat meg (PIS is azért streamel még w3-mat), az új generációs játékosok meg loloznak. Könnyen lehet, hogy a dota2 már a születése előtt elvérzett, koreában meg a következő 1-2 évben dől el, hogy mi lesz vele. De ugye ott meg az SC2 meg szintén a LoL gigameganépszerűségét kell behozni, az se lesz egyszerű.

    Márpedig a dota2 jövője nagyban függ a keleti sikerektől, mert a nagy nézettség és a nagy pénzek ott mozognak.

    -conrad-: fölösleges ellene venni dagont, mert n+1 MR-je van a passzívjából. Ergo a dagont megvenni (pláne fejleszteni) elég gazdaságtalan damage szempontjából.

    PL-lel szerintem két dolgot lehet csinálni:
    1. Kihoz az ember valami ganker/pusher line-upot és betolja a 25. percre a trónt.
    2. Kihoz a PL-nél egy erősebb carryt (vagy nagy AOE carryt), elkezdi a farmfesztet és az 50. percben elkeni a pofáját.

    A második taktikához érdemes kihozni valami jó basedef hőst is, mert PL hamar farmolódik szóval lehet hogy az 5-6. slot meglesz PL-nek hamarabb, és akkor kell picit húzni a játékot.

    [ Szerkesztve ]

    i5 10400f | ASUS RTX 3060 Ti 8GB LHR | 16GB DDR4 | Asus TUF VG27AQ | meg egy csomó körítés | Nintendo Switch V2

Új hozzászólás Aktív témák