Új hozzászólás Aktív témák

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz ToBeY #2367 üzenetére

    Ugyebár a mélységélesség függ a valós gyújtótávolságtól, a tárgytávolságtól és a blende rekeszértéktől. Azért írtam valós gyújtótávolságot, mert a kompakt gépek kisfilm ekvivalensre vetített gyujtótávolságai a szenzor cropja miatt valójában jóval (a crop mértékével megfelelően) nagyobb értékek mm-ben, mint a valós fizikai gyújtótávolságok.

    - Minnél nagyobb a gyújtótávolság, annál kisebb a mélységélesség. (Ebből és a fennt elmondottakból következően: Adott, kisfilm ekvivalensre vetített gyújtótávolság mellett minnél kisebb az adott gép szenzora, annál nagyobb lesz a mélységélesség)
    - Minnél kisebb a tárgytávolság, annál kisebb a mélységélesség.
    - Minnél tágabb rekeszt használsz (minnél kisebb az F melletti érték) annál kisebb a mélységélesség.

    A te képednél az alapvető problémát azt jelenti, hogy a kompakt géped kicsi szenzormérete miatt az adott zoom-állásnál a valós gyújtótávolság mindössze 6 mm, ez igen nagy mélységélességet fog eredményezni, még akkor is, ha F/2,8-as rekeszt használsz, mint ahogy tetted. Ezen túl ez egy teljes alakos kép, viszonylag nagy tématávolsággal. Ennél a tématávolságnál, ekkora valós gyújtótávval nem tudsz mit kezdeni, nagyon nagy mélységélességet fogsz kapni. Növeld a gyutávot, menj közelebb az alanyhoz, nem lesz teljes alakos ugyan - hozzáteszem a portré nem is feltétlen a teljes alakosságról kéne, hogy szóljon -, de jobb eredményt fogsz kapni. Igazán jót, viszont attól tartok akkor sem, a kompakt gépek nem igazán alkalmasak kis mélységélességet igénylő fotók elkészítésére, sajnos.

    [Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák