-
IT café
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#85578752
törölt tag
A savanyú-keserű egyensúlyt tudod változtatni, semmi mást. Ha keserű a végeredmény, vedd durvábbra. Ha savanyú, vedd finomabbra. Ha erősebbet akarsz, őrölj többet (aroma gomb szokott lenni, kávészemek száma). És/vagy vedd vissza a víz mennyiségét. Ettől persze savanyúbb is lesz, így lehet az őrleményen durvábbra állítani.
-
#85578752
törölt tag
Azon lehet még javítani a hőfok csökkentésével is, meg durvább őrleménnyel vagy hosszabb kávéval. Végülis minden kávéfőzési módszernél ezek a paraméterek vannak:
Hőfok: alacsony - magas
Őrlés: finom - durva
Mennyiség (aromaerősség, kávészemek): kevés - sok
Hossz: rövid - hosszúEredmény: savanyú - pont jó - keserű.
Ha nem sikerül elérni az optimumot presszó formában, még lehet belőle cappuccino.
Némelyik gépen még van nyomásfokozó állítási lehetőség, ez a lefolyás sebességét határozza meg, ami döglött kávéra is crema-szerű habot varázsol, viszont a kioldódás mértékét is befolyásolja, tovább érintkezik a kávé a vízzel, igazából ez volna az ami meghatározza az automatáknál gyakorta hiába vágyott erősséget.
-
#85578752
törölt tag
Elvileg ez lenne a lényege a mennyiség programozásának. Nem tudom menüből indítható programoknál hogyan működik a gyakorlatban.
off: most vettem Omnia Barista Espresso Mezzo-t, ez a piros verzió, ebből volt a legkevesebb a polcon, csak gondolavégen találtam. Nincs összehasonlítási alapom a többivel. Annyi bizonyos, hogy durva őrleményt igényel, különben nagyon keserű, viszont durvára őrölve is szép vastag cremája van, alacsony hőfokon kiegyensúlyozottabb íze van, megjelennek a gyümölcsös savak az alapvetően magvas ízek mellett, egész jó kávé így beállítva.
Közben rá kellett jönnöm, hogy a Bellarom Bio egy rohadt kényes, nehezen belőhető kávé, igazi savgyár, nem tudok akkora hőt beállítani amin ne lenne citromlé, nem lehet olyan finomra őrölni, hogy szép legyen a lefolyása, már-már összeérnek a kések az őrlőben.
Úgy látszik ami a boltban van eleve döglött, szóval most egy ideig kerülöm, inkább keresek kiegyensúlyozott alternatívákat mint pl. ez az Omnia, bár ez a másik véglet de könnyen beállítható.Ígéretes még a Tchibo Espresso Sicilia Style is, most ingyenes a házhozszállítás a webshopból.
Szóval az összefoglalóban lévő ajánlott bolti kávékkal azért vigyázni kell, jó lenne saját tapasztalatokkal bővíteni a repertoárt, mert a teszteknek nem nagyon lehet hinni, ismeretlen eszközökkel és módszerekkel egy teszt nem teszt, mi meg azért kipróbáljuk százszor, többféle módszerrel is ugyanazt a kávét.
[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
válasz #85578752 #1340 üzenetére
Közben még tesztelgettem, ha a Bellarom Bio savgyár, ez az Omnia Barista Espresso piros Mezzo epegyár, össze kéne keverni a kettőt és igazán borzalmas lenne.
Ha normálisan beállítom hogy befulladás közeli legyen a lefolyás, szűnni nem akaró keserűség a jutalma, még legalacsonyabb hőfokon is, ez talán kottyantósba lesz jó igen durvára őrölve.
-
#85578752
törölt tag
válasz #49155328 #1357 üzenetére
Őrlésmennyiséget az aromaerősséggel tudsz állítani. 5 kávészem a leghosszabb idő. Vagy leőrlöd külön őrlővel és őrölt kávé módban használod. Vagy szerviz módban egy pohárba őrölsz és azt használod őrölt kávé módban. Ez a legmacerásabb.
#1354 Voice24: A visszasózós patronok keményebbé teszik a vizet, van ami magnéziumozza, BWT/Laica. A sima Tesco-s meg nem mineral balance filterek lágy vizet adnak egy darabig.
DM-ből most jött meg a desztillált víz, SCA vízrecepttel próbálom majd, kelleni fog keserűsó hozzá. 400 forint 5 liter víz, házhoz szállítás 500 forint, 20 liter elég lesz egy hónapig. Talán. 2000 forint havonta csak vízre. Ugyanannyi a gyári patron is. Meg az utángyártott kancsós cucc is ha már három hét után kezd kimerülni, jobban megéri a pancsolt víz.
Az RO szűrőt kéne kiszámolni, megéri-e. -
#85578752
törölt tag
válasz #49155328 #1363 üzenetére
EP5310/00 - Köszönöm!
Gondoltam rá, hogy valami microkontrollerrel rá lehetne darálni üresjáratban ha megnyomom az egy adagot és majd a mikrokontroller nyomja meg az adag gombot, de inkább rövidebbre vettem a lefőzött adagot eddig.
Van érdekes minuto hack errefelé: https://github.com/OpHaCo/smart_coffee_machine
Ezekbe a kijelzőre épített vezérlőkbe nem nagyon lehet belenyúlni, de amúgy érdekes hogy ebben az arduinos projektben a gép státuszát a kijelzőre menő jel dekódolásával lehet kinyerni.
#1364 Tobey: Nem nagyon kell kivenni. Nálam késcsere miatt kellett csak szétszedni, de amúgy nagytakarításkor érdemes kiporszívózni.
[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
A Philips is jó, amelyiknek pannarellos fém gőzcsöve van, azzal a legkönnyebb lattéhoz tejet gőzölni, de leginkább pannarello nélkül. (pl. EP3510)
A LatteGo-sok inkább csak borotvahabot készítenek, nem tudsz latte artot önteni belőlük.Delonghinál a LatteCrema tud automatikusan tejet gőzölni, a hőfoka lehet hogy nem lesz elég ha még fém tejkiöntőbe töltöd és utána öntöd. Valaki akinek van Delonghija, erősítsen/cáfoljon meg lécci!
De maguk a gépek gyakorta hőhiányosak, instabilak, nem birkóznak meg minden kávéfajtával, macerásabbak mint egy karos, én most raktam dobozba a Philipset és váltottam karosra.
Ha a kávé főleg cappuccinoként, mint eredmény fontos, jobb egy PID-es karos ami jól tud gőzölni.
Ha a kényelem, akkor LatteCrema-s Delonghi.
Ha költséghatékonyság akkor Philips, de macerával jár, de van aki szereti a macerát.
Nagyon közel van a karos és a Philips plusz nyomásfokozóval, sokkal könnyebb vele tejet gőzölni is, de persze a karos az igazi, könnyebb tisztán tartani, precízebb az őrlője is (egybeépített őrlős modell, átmenet az automaták és a karosok között).
#1370 Paul64: Igen, de ott már laknak. :D
[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
A Minutok is jók, az enyém is annak felel meg belsőleg, de csak friss, jó kávéval lehet cremára meg jó állagra számítani. Az SBS sokat segít azon, hogy bolti, kissé döglött kávékból is keletkezzen crema. És hát igen, sokat számít, mire vevők a szervizesek, mihez van alkatrész.
Én a Lirika Base-t venném, mert 109e most és manuális a gőzölője, amivel ha van tejkiöntőd, automatikusan felgőzöl egy lattényi tejet. Csak instantkávé kell hozzá. Komolyan. De csak az üvege, alátétnek. -
#85578752
törölt tag
Előkerült a 3510, gőzöltem egyet pannarello nélkül.
[link]
Ilyen lett:[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
Van ez a tudományos eszpresszó teória. Van róla előadás is James Hofmanntól. A szerzőtől is van hosszabb kifejtés.
A lényeg, hogy durvább őrleménnyel, rövidebbre engedve, kevesebb kávéból ugyanolyan nagy TDS érhető el, ami ugyan nem garantálja hogy finom is az elkészült kávé de azért jó támpont.
Gyakorlatilag az automaták főzési technikájáról van szó, azt mondja a szerző, nem kell félni a 7-10 másodperces lefolyásoktól.A kávé/főzet arány a lényeg, meg a megfelelő őrlésfinomság, ha az őrlemény mennyiségét már tudjuk. Sajnos automatáknál ez változik az őrlésfinomság változtatásával, de nem lehetetlen belőni kb. 1:2 arányt.
Szóval spanyol viasz, de azért több összetevős mindez, mivel ha pl. kiveszed a nyomásfokozót az automatából, alulkivonatolt lesz és pocsék a kávé ugyanannyi vízzel, a nyomás fenntartása szükséges, kb. 6 bar elegendő egyébként.
Amiért mindez előjött, hogy nagyon törekszünk a karos világban a 25 másodperces lefolyásra, de ez nehezen reprodukálható, viszont ha ugyanazt a minőséget lehet kevesebb kávéval durvább őrleménnyel rövidebb idő alatt (igen, akár 7-10 másodperc is lehet) akkor az könnyen reprodukálhatóvá válik. Ebből profitálnak az automata gépek is. Tovább javít a könnyű elkészítésen az alacsonyabb nyomás és a hosszúkásabb főzőkamra.
A legjobb lenne TDS-mérőt építeni automatákba, és írni rá algoritmust ami pár főzés után már be is állíthatná a gép optimális paramétereit.
-
#85578752
törölt tag
válasz #49155328 #1478 üzenetére
Americanot csak úgy hogy eszpresszó + forró víz, vagy van esetleg alacsony nyomású főzés a gépeden?
Én meg az automatán tesztelgettem az őrlést és 2-3 körül van az igazság Philipsnél, friss pörkölésekkel is. Úgyhogy új automatások kalandra fel és 2-re állítva lehet próbálni rövidebbre venni a lefőzött mennyiséget, ízben nem lesz rosszabb az eredmény.
-
#85578752
törölt tag
Igen, ez ilyen, nem tud adagolni, ez a betöltőnyílás csak egy jól kialakított cső a főzőegység felé, ha belenézel látni fogod, félúton látszik a beépített őrlő kijárata is. A billenő fedél igazán marhaság, én ki szoktam venni ha használom (kiskanál nyelének végével ki lehet pattintani, ott feszítve, ahol van egy ék alakú bevágás a fedél tengelyénél jobb oldalon) mert lecsapódik a pára a cső falán és feltapad rá az őrölt kávé. Ezen is segít karbantartáskor a fogkefe és porszívó.
[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
válasz KaksziLajos #1529 üzenetére
Dugulás lehet. Sajnos kevés az a vízmennyiség amivel kikapcsoláskor öblít, így a bennmaradt kávé lerakódik egy idő után. Kávézsíroldó tablettával oldható, de ilyenkor már jobb szétszedni és áttisztítani a kifolyót, vannak ilyen célra kis kefés drótok, karbantartó szettekben. Esetleg a főzőegység hengerfej tömítését kenni ha ereszt, hogy fel tudjon épülni a nyomás. Végülis szerviz javasolt, főleg ha garis. Bár ott meg mondhatják hogy nem volt megfelelően karbantartva, de a szavaidból az derül ki, hogy nem ez a helyzet.
[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
válasz KaksziLajos #1531 üzenetére
Jó kérdés, nálam a bekapcsoláskor nem épül fel annyi nyomás, amennyi kéne, és jóval kevesebb vizet présel át mint kávéfőzéskor.
Plusz amikor kávét főzünk, a kávé valamennyire tömít is a hengerfejnél, jobban átpréseli a vizet mint üresen, amikor a tömítés mellett kifolyhat a víz a főzőtérbe.
Megnyúlnak egy idő után a tömítések, eltűnik róluk a szilikonzsír, ha meg adok neki eleget, akkor egy idő után kávéporral kevelt szilikonragaccsal van tele a főzőegység. -
#85578752
törölt tag
-
#85578752
törölt tag
válasz KaksziLajos #1535 üzenetére
Az mindig folyik ott is, átöblíti a gép a főzőegységet és a tálcába csöpög a víz. Teljesen normális.
Új hozzászólás Aktív témák
- Szólánc.
- Nem lesznek kitömve VRAM-mal az új VGA-k a gyártók szerint
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Path of Exile (ARPG)
- Hardcore café
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Politika
- Gitáros topic
- Home server / házi szerver építése
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen