Új hozzászólás Aktív témák

  • ecaddict

    senior tag

    válasz mgrincs #7213 üzenetére

    Én is támogatom a GPL-t sőt így tettem közzé egy GUI-s wget alapú letöltőt.

    Nem teljesen értem pontosan mit is szeretnél sebesség tesztelni. Lesz hozzá két azonos router azonos diszkkel?
    Ha végigolvastad a levelezést az NFS sebesség visszahozásért az is feltűnhetett, hogy a második router a gyári RAM-al lényegesen lassabb volt olyan tesztekben is ahol a RAM mérete nem számított.
    Ergo a RAM is befolyásolja (nem is kicsit) a sebességet. Aztán a diszk amit használok is adott paraméterekkel rendelkezik (nem egy WD Raptor).

    Azt mondod hagyjuk el az NFS-t mert az nincs Tomato-ban. OK. Mondjuk én Fedora-val kizárólag az NFS-t használom (a Samba-t is csak most konfigoltam be a teszt kedvéért) és az NFS (amit nem rontottak el) kb. 1 MB/s-el gyorsabb mint a Samba.

    OK, tegyük fel megcsinálnánk a Samba tesztet. Kijönne hogy valamelyik router 0.1-0.2 MB/s-el gyorsabb mint a másik.
    OK, és kit érdekel?
    Teljesen egyetértek abban, hogy közel azonos SW van a két routeren azaz nagy különbséget nem kell várni.

    OK, nézzük a vsz. egy kicsit overhype-olt QoS cuccot. A motor a kernelben van és mindkét kernel hasonló verzió. Ezt piszkálják a tc, ip stb. parancsok.
    A Tomato tett rá egy szép GUI-t. Innen lehet kontrollálni.

    OK, de mire tudod ezt használni?

    Na itt van egy nagyon naiv gondolat. Nagyon sokan azt hiszik, hogy amikor bekapcsolják a QoS-t innentől mehet a torrent/ftp stb. és majd amikor interaktív adat kell (játékok, chat, böngészés, remote terminal stb) akkor az visszavesz a tömeg adatból és az interaktív adat javára.

    Igen ez tudja is a QoS, ha az adott időpont környékén a tömeg adat sebessége nem haladja meg az aktuális internet hozzáférésed sebességét.
    Azaz mi is az a max amit a QoS-ben be kellene állítani?
    Régebben többnyire volt olyan, hogy garantált sávszélesség. Pl. 256 kbit esetén kb 64 kbit. És mondjuk tegyük fel a 128 kbit megvolt az esetek 99%-ban (konkrét értékeket nem tudok).

    Azaz a maxot valahova ide (példának megfelelően 128-256 közzé) kellene állítani. Két dolog van:
    - Ha valamiért a hozzáférés sebességed mégis a max alá esik akkor a tömeg adatok feltorlódnak valahol és ugrott az interaktivitásod (ez időre)
    - Minden sávszélességed a max fölött elveszett (nem tudod kihasználni amig ki nem kapcsolod a QoS-t)
    Nem kell nekem elhinni, sőt mindenki aki nem annyira jártas a QoS-ben ajánlom, hogy alaposan nézzen utánna.

    Ergo én azt mondanám hogy adott esetben jobban jársz, ha van rá lehetőséged, hogy manuálisan állítsd a tömeges adat sebességét (persze erre az egészre akkor van szükséged ha a szolgáltatód nem csinál már eleve valamilyen forgalom szabályozást).

    A QoS mondjuk akkor jön jól, ha fel akarod osztani a netet és nem akarsz valakinek egy adott sávszélnél többet adni. Ehhez persze nagyobb sávszél kell és ekkor jó eséllyel nem fogod a router-t másra használni (ha egyáltalán bírni fogja, itt most 30/20-as ill. hasonló netre gondolok).

    Az sem teljesen igaz, hogy az Oleg-et nem tudod vi nélkül megcsinálni. Mindenki aki egy kicsit ügyesebb bekonfigolja a Samba-t a Web-ről és valamilyen Linux sorvége jeleket tudó editort (pl Ultraedit) használ Samba-n keresztül.

    Röviden: Tényleg mindenki használjon olyan firmware-t ami neki a legjobban megfelel. Lényeges különbség nincs. Csereberélni akkor érdemes, ha valakinek tényleg hiányzik valami valamelyik firmware-ből vagy sok ideje van és van kedve kísérletezni.

    Mivel nem szeretnék "milyen firmware-t" flame-et indítani vagy ilyenben részt venni, megpróbálok a jovőben kevésbé aktív lenni ilyen jellegű hsz.-ban, bár vsz. inkább ne több firmware legyen hanem jobbak legyenek. Ha ehhez a több firmware-en keresztű vezet az út az is jó.

    ### RT-N16, WL-500 Oleg optware script ami majdnem mindent feltesz ### ===========> http://wl500g.info/showthread.php?t=23684 <===========

Új hozzászólás Aktív témák