Új hozzászólás Aktív témák

  • r3pl4y

    aktív tag

    a digest jobb mint a basic... ne basic-et használj szetem... a lényege annyi, hogy:

    lighttpd.conf

    engedélyezni kell az auth-ot... kivrdszed a kettőskeresztet (#) a mod_auth elől... aztán mész lefele megtalálod egyszercsak az auth-oz tartozó részeket valeszg minden sor elé oda lesz rakva a "#" azt hagyd is úgy és alá ezeket másold be:

    auth.backend = "htdigest"
    auth.backend.htdigest.userfile = "/opt/etc/lighttpd/.passwd"

    auth.require = (
    "/rtorrent" =>
    (
    "method" => "digest",
    "realm" => "rtorrent",
    "require" => "valid-user"
    )
    )

    az auth.require alá az rtorrent helyére azt írd be amit le szeretnél védeni, tehát ugye a / jel és azután azt a mappa nevet amit védeni akarsz.. ezzel végülis a szerver root alatti mappákat adod meg amit le szeretnél védeni...

    "realm" ide mind1 mit írsz csak a lényeg az h majd passwd létrehozásnál is ezt ird...
    "require" itt maradhat a valid-user mert igy azokat a user-eket fogja nézni akiket beállítottál a passwd file-ba de ha egyedül használod nem kell másik acc. akkor lehet igy is: "require" => "user=kiscsirke" kiscsirke helyére értelme szerűen a te neved kell amit használni akarsz.. :)

    na most kell létrehozni a jelszó file-t.. ehhez szedd le ezt ha nem akarsz feltelpíteni apache-t csak azért és aztéán ezt másold bele (természetesen csomagolod ki) az /opt/sbin -be (máshova is rakhatod csak akkor a parancs elé majd a teljes elérését is bell írnod).

    Tehát amivel jeszót létrehozunk:

    htdigest -c /opt/etc/lighttpd/.passwd rtorrent sajatnev

    be kell írni az alap részét az ugye ez:

    htdigest -c /opt/etc/lighttpd/.passwd

    a .passwd után egy "szóköz" és beírod a realm -ot amit fentebb megadtál.. ezután megin "szóköz" és beírod a felhasználói nevet amit hazsnálni szeretnél...
    VIGYZÁZZ: ha a configba a "require" -hez fix nevet adtál nem a "valid-user" szerepel.. akkor ugyanazt kell beírnod ide is...

    háát ennyi lenne az egész jah persze a lighttpd -nek ajd egy restartoto

    /opt/etc/init.d/S80lighttpd restart

    és már mennie is kéne... ha több dolgok akarsz levédeni... akkor annyi az egész a configba az első levédett résznél kiveszed az utolsó zárójelet és az utolsó elöttihez meg raksz egy vesszőt... és ugyanaz jön mint az elöbb megmutatom:

    auth.backend = "htdigest"
    auth.backend.htdigest.userfile = "/opt/etc/lighttpd/.passwd"

    auth.require = (
    "/rtorrent" =>
    (
    "method" => "digest",
    "realm" => "rtorrent",
    "require" => "valid-user"
    ),

    "/aega" =>
    (
    "method" => "digest",
    "realm" => "rtorrent",
    "require" => "valid-user"
    )
    )

    ennyi a realm -al itt kezdődnek a bajok mivel ha ugyanazt adod meg akkor menni fog minden DE a szar az h ha belépsz az egyik helyre akkor ugye már kapsz egy cooki-t a böngésződbe ami szerint már beléptél azzal a realmal és igy a másik helyen ami védve van már nm fog jelszót kérni... na ezzel annyit lehetne csinálni, hogy a második realm -ra valami mást irsz be aega esetén pl: aega :) DE ez igy nem fog menni mivel a passwd file-ba még ilyen nincs ezt ugyanugy létre kell hozni... a baj csak annyi hogy ha ezt most létrehozod akkor az előző el fog tünni... nemtom miért csak e sort it abba a szarba.. lehet h a parancson lehet változtatni vagy nemtom h normálisabb legyen.. de végülis mind1... először lemented a vhova a .passwd file-t hogy meglegyen az abba lévő egy sor is aztán létrehozod az uj védett területhez a jelszót... (ha ugyanazt akarod felh. névnek meg jelszónak akkor is uj kell mivel a realm más és azt is beleveszi a karakterláncba szóval mindenféleképp uj kell)
    miután ez meg van .. már csak annyi kell h belemész a .passwd file -ba és belemásolod egy sorral lejjebb a régi (kimentett) passwd file-bol azt a sort.. és igy külön realmal kéne mennie mind a 2-nek ... elvileg..

    na ennyi lenne

    [ Szerkesztve ]

    "Ne vedd túl komolyan az életet, úgysem úszod meg élve!"

Új hozzászólás Aktív témák