- Chiptörvénnyel készül Trump elnökségére Dél-Korea
- Egy vagyont költött a kriptoipar az amerikai választásokra, kilőtt a bitcoin
- Crypto Trade
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
- Netflix
- VoIP - mélyvíz (Asterisk és társai)
- Milyen NAS-t vegyek?
- DIGI kábel TV
- macOS PC-re
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
azért nagyon idealista dolog azt hinni, hogy ennyire moduláris egy GPU. csak néhány kérdés, ami felmerül a HBM kapcsán:
- marad-e a HUB-vezérelt memória-architektúra, kell-e cserélni, módosítani?
- hogyan fognak a ROP-ok a kontrollerekhez kapcsolódni?
- ugyanaz a cache-architektúra megfelelő a HBM-hez, mint a gDDR5-höz?stb...
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
Abu85
HÁZIGAZDA
- marad, de több belső felosztás kell
- ahogy eddig, csak a kontrollerek szélesebb memóriabuszt kínálnak
- megfelelőA legnagyobb gond nem a lapkán belül van a HBM mellett. Minden lehet úgy tervezni, ahogy a GDDR5-höz vagy DDR3-hoz, csak több kivezetés kell. A probléma az interposer, de még mekkora.
Egyébként a Fiji és a Tonga tape-outja azonos időben volt. Csak amíg a Tonga mehet ki a hagyományos tokozással, addig a Fiji esetében szopni kell az interposerrel és a HBM-mel.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Egyébként aki ISA-ról akar találgatni ... elárulom, hogy az aktuális driverekben öt ASIC van megkülönböztetve. A GCN disassembler esetében a 110-es dword jelenti a GCN1-et, a 120 a GCN2-t, a 125 a GCN3-at, és a driverben még van kettő, ami a 130 és a 135. Tippem szerint sorrendben Pirates Islands és Arctic Islands. Ne kérdezzétek, hogy mi miben jön. De az AMD névadása annyiból szerencsés, hogy következetes, és mivel Fiji egy olyan sziget, amin vulkán van, így az ISA valszeg a GCN3. Persze volt olyan sorozat is, ahol Fiji a kalózokhoz volt köthető, de az erősen fantasy és sci-fi volt. Szerintem az AMD a Karib-tenger szigeteit veszi elő a Pirates Islands családhoz.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
HSM
félisten
válasz Malibutomi #9849 üzenetére
No, én éppen emiatt mosolygok már régóta ezeken.
(#9851) gbors: Pedig pont ez a modularitás lényege.
(#9852) Abu85: Sejtettem, hogy nem ez lesz a lényegi nehézség.
Amúgy ekkora szivacs az interposer? Mondjuk korábban is néztem nagyot, hogy 1024 bit, ahhoz kelleni fog jónéhány kontakt.(#9853) Abu85: Igen, a névadás alapján is gyanús a Fiji-VI viszony.
-
Televan74
nagyúr
Mondtam ma Cole86 -nak,addig ne szóljon még nem lesz 390X Vapor-X,majd akkor váltok megint.
Amikor nincs remény! Jusson eszedbe nincs isten, csak én!
-
oliba
őstag
válasz Malibutomi #9845 üzenetére
Uccsó táblázat már autómatikusan kimaradt, mert Abu arra nem bólintott rá Jó lenne, ha mégis Tonga lenne ez az alacsony fogyasztású cucc mondjuk 20nm-en
-
nagyúr
aha. a 3. válasz némileg meglepett, ill. akkor ROP-ok száma vagy 64, vagy 128? hmmmmm...
(#9854) HSM: az ideális modularitásé, igen. ezt azért igen nehéz a gyakorlatban elérni. de ettől függetlenül, úgy fest, hogy most Te láttál jobban előre
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
veterán
Nem lehet valami köztes, pl 96? Mármint van valami technikai akadálya?
Amúgy egész pontosan milyen hatása van a ROP-oknak? Mármint értem hogy render output unit rövidítése, de ez most a pixel fillrate-ért felelős, hogy könnyebben ki lehessen nagyobb felbontást tolni? vagy másért?Star Citizen FAQ http://starcitizen.hu/star-citizen-faq-az-ujaknak/ (Mielőtt kérdeznél)
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A 20 nm még mindig nem tűnik vonzónak. Drágább és lassabb rajta ugyanaz a GPU, mintha 28 nm-en jönne. Ameddig ez fennáll, addig marad a 28 nm.
A 20 nm egyetlen előnye, hogy csökkenthető lenne a lapkaméret és ezáltal a tokozás mérete, de ugyanakkor ez egy VGA-nál nem fontos. Minden más szempontból hátrányos az új node.
A kicsi ultramobil SoC-oknál azért váltanak, mert ott előny a kis lapkaméret és a kisebb tokozás, és ezért megéri elfogadni azt, hogy a 28 nm-nél lassabb legyen a lapka, drágább legyen az előállítása és picit akár többet is fogyaszthat.[ Szerkesztve ]
-
7time
senior tag
Ok! Mégis láttam egy ábrán [link] a Trinided 110-130W TDP-t ha nem csökkentették csíkszelességet ezt hogyan tudták elérni, ennyire optimizálták a tranzisztorszámot vagy egyszerűen a Tongának is mesterségesen volt magasra belőve a működési feszültsége ahogyan egyszer írtál róla?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
2003 óta a csíkszélességnek egészen kicsi szerepe van a fogyasztás alakulásában. Addig volt életben tartható ez a norma, amíg a Dennard scaling működött, de mivel ma ez már teljesen halott, ezen belül is a 28 nm-t tartják a fizikai falnak, így minden fogyasztáscsökkenés 28 nm alatt a tervezésből és nem a csíkszélesség csökkenéséből adódik.
A legtöbb fogyasztáscsökkenés az automatikus dizájntervezésre használt libraryk fejlődése által érhető el.Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
nagyúr
válasz Menthirist #9859 üzenetére
lehet, de akkor valami olyan megoldást kell alkalmazniuk, amit a Tahitinál, és arról azt nyilatkozták, hogy voltak vele előre nem látott nehézségek.
a ROP a Raster OPeration rövidítése, azaz a screen space-ben végzett pixelműveletekért felel. rajta múlik közvetlenül a pixel fillrate, valamint a z-fillrate is. a felbontás növekedésével nő a pixelműveletek és az aritmetikai műveletek aránya (ROP:ALU), bár korántsem egyenes arányban. ezért igen, a magasabb felbontáshoz jól jön a ROP-ban erős GPU.
-
HSM
félisten
(#9863) Abu85: Ezekkel a libary-kkal pedig elvileg jelenleg az AMD áll a legjobban.
(#9864) gbors: Emlékeim szerint nem "nehézség" volt a Tahitinál, csak egy extra crossbar, ami (relatív sok) "elpazarolt" tranzisztorba került. Természetesen világos, hogy korántsem ideális megoldás.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
A csipméret/tranzisztorszám arányból indultam ki, ami jelenleg a Tongánál a legjobb 359mm2 és 5 billió tranzisztorral. Ehhez képest az Nv 5.2 billiót tudott 398mm2-be passzírozni a GM204-el. Mondjuk tény, ennél jóval bonyolultabb a téma, és egészen más jellegű paraméterek is fontosak lehetnek, szóval jobban belegondolva teljesen jogos az észrevételed.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Én innen vettem, de itt is mondják a raster operations pipeline-t.
Akkor ha mondjuk 128 ROP-pal jön, az csak nagyon nagy felbontás mellett hoz előnyt mondjuk a 64-hez képest? vagy eleve, nagy hatással van a sebességre? (értem ezalatt hogy egyáltalán szokott ez szűk keresztmetszet lenni nem ultra magas felbontásnál?
[ Szerkesztve ]
Star Citizen FAQ http://starcitizen.hu/star-citizen-faq-az-ujaknak/ (Mielőtt kérdeznél)
-
HSM
félisten
Nekem úgy rémlik, hogy azért raktak bele "csak" 32ROP-ot, mint a Pitcairn-ba is, hogy Tahitin a másfélszer szélesebb memóriabusz miatt lesz annyival magasabb a ROP-ok kihasználtsága, hogy nem lesz szükség többre. Aztán ez szvsz nem igazán jött be, gondolom, a modern motorok sávszélesség-kímélőre tervezése okán is. Aztán ha nem erre gondoltál, akkor passzolok.
-
nagyúr
válasz Menthirist #9871 üzenetére
wikivel vigyázni kell.
tekintettel arra, hogy a Tahiti-nek kevés volt a 32 ROP, szerintem ki lehet jelenteni, hogy a Fijinek is kevés lenne a 64 - nem csak extrém felbontásokon, fullHD-ben is (persze sok játékban ez úgy nyilvánulna meg, hogy 180 fps helyett 150 van). hogy a 96 elég-e, az attól függ, hogy a Hawaii 64-éről mi a vélemény. szerintem elég a 64,durván 55-60-ra saccolom az elméleti ideálist, és ebben az esetben a Fijiben 80-90 lenne az optimum. a 128 akkor erős overkill - innentől kezdve a cég döntése, hogy 20-25%-kal alul akarják méretezni a ROP-okat, mint a Tahitiben, 40-50%-kal felül akarják lőni, vagy esetleg visszahozzák a vegyes megoldást, és akkor az optimálishoz közeli 96 lehet.
(#9872) HSM: nem kizárt, hogy azért morogtak, mert rossz volt az előrejelzésük, csak ennyi ragadt meg, hogy megépítették, és amikor kipróbálták, akkor már nem látták benne a jövőt.
-
HSM
félisten
Igen, ez lehetett az. Vicces is volt azért, mikor a 7870 Ghz elhúzott néhány játékban az amúgy jóval erősebb 7950-ek elől a magasabb GPU-órajele okán.
(#9874) demmer123: Ez az a kérdés, amire esélytelen válaszolni hiteles jósgömb nélkül. De nem tűnik elképzelhetetlennek, hogy annyiért már kapj egyet.
-
nagyúr
válasz demmer123 #9874 üzenetére
a 390X-et 600 USD-vel rebesgetik, ha ez igaz, akkor a 390 400 és 450 között tűnik reálisnak. az jelenlegi árfolyamok mellett 140e-160e közötti árat jelent. valamint a Gigabyte olyan 10e-rel olcsóbban
(#9875) HSM: na ja. mondjuk ahhoz kellett egy irtózatos méretű driveres fuckup is...
-
HSM
félisten
Szerintem az nem annyira driveres volt. Csak a 850Mhz-es eredeti 7950-en ez kevés volt, míg az akkori (3 évvel ezelőtti kb.) játékok nem igazán kamatoztatták a 7950 komolyabb számítási kapacitását és szélesebb memóriabuszát, annál inkább a 7870 magas órajelét. Nálam járt 7870 és 7950 is (mondjuk egy évvel megjelenés után), és azért jócskán meggyőzőbb volt a 7950, főleg egy picit helyére rakott órajelekkel.
[ Szerkesztve ]
-
-Solt-
veterán
www.smart-bus.hu
-
Televan74
nagyúr
Nehogy titani magaslatokba kerüljön.
Most már könnyebb lesz várakoznom 980 társaságában.Két játék érdekel idén amik előbb jönnek mint a 390X,úgyhogy ha azok remekelnek nv -n,akkor a 390X -nek nagyon le kell nyűgöznie,hogy váltsak.
Amikor nincs remény! Jusson eszedbe nincs isten, csak én!
-
-
-Solt-
veterán
válasz Malibutomi #9883 üzenetére
Pont ezért nem fűztem hozzá kommentárt... hátha megszakérti valami szaki...
www.smart-bus.hu
-
7time
senior tag
Itt:[link] nem olyan vészes a 390X fogyasztás és a 6GB Titan X jól elmarad a Radeontól, ezek szerint az R9-390PRO lenne a GTX980 ellenfele.
-
daveoff
veterán
Egyrészt a Titán jóval erősebb a 980-nál, mint ebben a tesztben, nekem sehogy sem stimmelnek a grafikonok. Másrészt ne higgyük már, hogy erősebb lesz a 390X a Titán X-nél, kompakt víz lesz rajta, 8GB HBM-el jön, és fele annyiba fog kerülni, sőt olcsóbb lesz, még a 980-nál is. Azért ez nagyon meredeken hangzik, de ha valóban így lesz, akkor én lehidalok...........és veszek egy 390X-et.
LG 27GL83A 27'' UltraGear™ QHD IPS 1ms Gaming Monitor with G-Sync®
-
Malibutomi
nagyúr
Hm
-
daveoff
veterán
Húú, beigazolódni látszanak a hírek....
-
Anubris
őstag
válasz Malibutomi #9897 üzenetére
Lehetséges, hogy ebből is lesz 4 meg 8 gb verzió?
Én számítok légre 390 meg 390x-ből is, nagy kicseszés lenne a gyártókkal ha nem rakhatnának egyedi hűtést egy ilyen tucatkártyára. A Titan meg 295x még oké. -
daveoff
veterán
válasz Malibutomi #9897 üzenetére
Passz, lehet a sima 390 az lesz, ha egyáltalán lesz....
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Chiptörvénnyel készül Trump elnökségére Dél-Korea
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Telekom mobilszolgáltatások
- Tudományos Pandémia Klub
- Milyen monitort vegyek?
- Mini PC
- Ingyen kellene, de tegnapra
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Egy vagyont költött a kriptoipar az amerikai választásokra, kilőtt a bitcoin
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.