Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz TTomax #27548 üzenetére

    Nem a lapkaméreten múlik ez. Régen azért voltak a felsőházba szánt GPU-k nagyobbak, mert olcsó volt a 40-55-65 nm-es node. Ma egy 14/16 nm-es FinFET node-on átlagosan háromszor drágább ugyanakkora GPU-t gyártani, mint egy 28 nm-es node-on. Ergo ami a 28 nm-en 500-600 mm2 volt, az 14/16 nm-en ideális esetben ki kell hozni 300 mm2 körüli kiterjedésből. Főleg a TSMC-nél, amely cégnél nagy a túljelentkezés és az viheti a gyártósort aki többet ajánl érte. Ez a modell azért kellemetlen, mert egy előre kialakított WSA-s típusú szerződésnél akár 70-90%-kal drágább waferárat is eredményez. A 7 nm még drágább lesz. Ott már nem hiszem, hogy lesznek egyáltalán 600 mm2 közeli GPU-k. Nem azért, mert nem lehet megcsinálni, hanem azért, mert nem tudnád megfizetni, hiszen megint kétszer drágább lesz legalább a waferár, és ezzel a gyártási költség.

    Az AMD is csak azért tud relatíve alacsony árat szabni, mert előre lefoglalt wafermennyiségük van, amiért jóval kevesebbet fizetnek waferenként, mint amennyit a TSMC-nek kellene fizetniük. Ha a TSMC-nél gyártatnának, akkor jó 50%-kal drágább lenne a teljes paletta. Nem tudnának mit csinálni, mert a TSMC-nél a wafer sokkal drágább, mint a GloFónál.

    Valószínű az is, hogy 7 nm alá a GPU-k nem is mennek. Annyira drága lenne, hogy nincs értelme. Még a prociknál talán elmennek az 5 nm-ig, de ott is az a nyers határ. Tovább ott sincs a CMOS-sal.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák