Új hozzászólás Aktív témák

  • Cifu

    Topikgazda

    válasz Pokesz007 #4010 üzenetére

    Sziasztok.Ha bármi féle rendszer,BIOS allitgatast nem végzek el,akkor CPU melegedni fog,hangosabb venti jellemzi az am5 öt?

    Fejből ha jól rémlik az X3D procik esetén 90˚C, a többinél 95˚C a thermal limit alapból, az alaplaptól függ, hogy lövi be a ventik profilját gyárilag. Alaphelyzetben a fogyasztási és hőlimitet figyelembe véve a proci elengedi magát amíg a hűtés engedi, ha jó léghűtés van rajta, akkor egy 7700X akár 140W feletti teljes CPU fogyasztási értéket is elérhet 90˚C-os hőlimitnél. Emiatt viszont alaphelyzetben, ha nem nyúlsz hozzá, a hűtő rajta visítani fog értelemszerűen.

    Lehetőség van un. ECO mód beállítására, amikor a fogyasztást fogja vissza, de van lehetőség a hőlimitet is korlátozni. A CPU Tdie hőfoka itt a kulcs, ez az, ami az AMD szerint 90-95˚C lehet. Bizonyos programok a CPU-ra ilyenkor még csak 50-60°C-os hőfokot jeleznek, miközben a Tdie már a limiten van (ilyenkor érdekes kérdés, hogy akkor melyiket is tekintjük valósnak...).

    Én például azt csinálom, hogy belövöm a CPU hőfok limitet a nekem tetsző szintre (ez lehet kézi beállítás pl. az ASUS ROG Strix deszkáknál, de lehet menüből választható, nemrég ugye az MSI kapcsán láttam ilyet - fotón, mert nem ilyen deszkám van), és a CPU hűtést beállítom úgy, hogy max. hőfoknál is csak egy adott fordulatszámon pörögjön, ahol még a zajszint tolerálható. Így a hűtő a kívánt zajszintet nem lépi át, a procit pedig megfogja a hőlimit.

    [ Szerkesztve ]

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Új hozzászólás Aktív témák