Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    A RedGamingTech nyilvánosságra hozott CB23 MT pontokat

    Image
    [link]

    Persze a számokat ne vegyük biztosra.

    Mindenesetre ezeket a növekményeket elég jól magyarázhatja a megemelt PPT keret és persze az energiahatékony magas órajel, amire az AMD utalást tett.

    - Érdekes, hogy a 16 magos verziók esetén a növekmény megegyezik azzal, amit az AMD Blender esetén is bemutatott.
    - A 16 magos verzió növekménye azért lehet nagyobb, mert a 16 magos zen3 vélhetően limitbe futott. A 5950X és 5900X eredménye közötti különbség kisebb, mint amennyivel több magja van. Zen4 esetén ez a regresszió eltűnik.
    - Hasonló különbséget mutat a 6 és 8 magos - ezúttal a 6 magos javára. Itt feltehetően arról lehet szó, hogy a 6 magos Zen3 esetén a jóval alacsonyabb TDP jelenthetett egy korlátot. Az 5800X nagyobb mértékben volt gyorsabb, mint a magok számából eredeztethető. A 6 magos Zen4 feltehetően újra ugyanazzal a TDP-vel kerül forgalomba, mint a 8 magos, így a teljesítménybeli különbség visszaáll a magok számának arányára.

    Ha CB esetén 2-3%-os IPC növekedésssel számolunk, ahogy az a >15% szám alapján feltételezhető, akkor azt leszámítva kb 40%-kal teljesít jobban a 6 magos Zen4 - más okokra visszavezethetően.
    Az 5600X tech jesus videója szerint kb 4.4Ghz-en ketyeg MT workload esetén.
    Ha csak frekvenciával akarnánk magyarázni, akkor ahhoz 6.1-6.2Ghz-en kéne mennie a 6 magos Zen4-nek.

    Ez azért egy picit talán soknak tűnik.
    Ha azzal az 5.5Ghz-el számolunk, amit a bemutatóban láttunk, akkor a 4.4-hez képest az 5.5Ghz épp 25%-os többletet jelent. Amennyiben abból indulunk ki, hogy a 6 magos Zen4 5.5 all-core turbót fog tudni, úgy itt is marad ~12% teljesítménynövekedés, amit valami másnak kell magyaráznia.

    Az jutott eszembe, hogy mi van, ha a megnövekedett L2$ (CB23-ban mérhető ST) IPC-n ugyan nem segít, de az SMT hatékonyságát megdobja?

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák