Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz Cathulhu #3256 üzenetére

    "Apple-lel, Qualcommal amugy se tudna versenyezni az 5 nanos kapacitasert"
    2020-ban talán nem is, de 2021-re talán már jutna. Különösen úgy, hogy állítólag saját eljárást kapott az AMD. Nem?

    TEhát ez a "TSMC's enhanced 5nm process enters mass production in Q4" hír lehet, hogy az ő kizárólagos lapkájukra vonatkozik

    " A jomultkor is azt kerdeztem bele a levegobe, hogy miert nem marad 2-3 generaciot egy nodeon, az intelnek is nagyon bejott, maig versenykepes tud marad azon a 14-en, amit mar az egekig optimalizalt. Desktopon nem olyan fontos a fogyasztas mint ultramobil szinten."

    Azért a 14nm az intelnek tényleg saját eljárása és tényleg kimaxolta szépen.
    2-3 generáció... szerintem az lehet a baj, hogy a desktopon kívül mindkét lényegesebb piacon nagyon számít a fogyasztás és a lapkaterület is. Tehát tök jó lenne, ha 2-3 generáción kereszül tudnák 7nm-en bütykölni és növelgetni a frekvenciát, miközben generációnéknt hoznak 5% IPC-t. A végére ez már biztosan nagyon olcsó lenne, csak épp mobil szegmensben és szervereknél is többet érsz, ha inkább meg tudod felezni a fogyasztást. Ráadás az, hogy trantisztor áldozásával IPC-t is tudsz növelni és a szervereknél esetleg még az is sokat számt, hogy a kupak alá több magot tudsz bezsúfolni.
    Ezek a piacok sokkal inkább drive-jai a fejlesztések.

    De részben egyetértve veled épp ezért mondtam, hogy szerintem a Matisse refresh marad még velünk 1-másfél, esetleg 2 évig is az alsó szegmensben.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák