Új hozzászólás Aktív témák

  • net84

    őstag

    válasz AssAssynn #17301 üzenetére

    A #17302-ben Tapsi leírta egyik oldalról a lényeget.
    Ha jók most az információim, 900 órásra emelték a képzést, ezt fél év alatt lenyomni nem egy leányálom. A gyakorlat számít. Még a képzés alatt kell jó gyakorlati helyet (ha az új rendszerben van egyáltalán külső gyakorlat előírva) találni és a legtöbb tudást felszedni. Anélkül felejtős. Lesz egy papírod, de sokra nem fogsz vele menni önállóan (segédmunkásként pedig nagy pénz nincs a dologban).

    Épületkarbantartással kezdtem, majd fény- és világítástechnikára "szakosodva" végszereléseket csináltam (a LED őrületbe durva dolgokat építettünk vagy alakítottunk át).
    Ma már vannak olyan gépek, hogy éppen csak porolnak és horonymarást tudsz csinálni berendezett lakásban. De ezek nem az Aldi gazdaságos gépek. Ennek ellenére poros, gipszes leszel, javításoknál koszos a leszerelendő eszközöktől. Néha megsimogat a váltóáram, máskor a trafó kerget le a létráról. A világítástechnikának az volt az előnye, hogy egy új építésnél a munka monoton és koszosabb részét megcsinálja egy másik brigád, a végszerelést pedig mi. Hátránya, hogy hiába van terv, azt nem mindig sikerül értelmezni és kimarad vagy nem a kért helyre kerül ez-az, esetleg félrekötnek valamit. Ez pedig mind-mind lassítja a munkát.
    Anno volt bent pénz (és akad most a szakember hiány miatt), de egy jó hónaphoz H-P 8-10 órában toltam és 2-3 szombat is becsúszott (munkától függően 4-8 óra). Illetve sokszor kellett alkalmazkodni az ügyfelekhez, akik ugyanakkor dolgoznak, amikor Te is dolgoznál. Így elkezded eltolni a munkaidődet. Nem gond 10-után kezdeni, de gáz rendszeresen 20-22 óra után hazaérni.

    Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy kell idő, míg beindul. Ha a tanulói idő alatt nem kaptál ajánlatot vagy már az elején a vállalkozás a cél, akkor jó, ha van tartalékod, mert az első pár hónap, első év könnyen veszteséges.

    #17324 AssAssynn - "Ami nekem hirtelen eszembe jutott, az az építkezéseken a villamosrendszer kiépítése. Illetve tudom, hogy az új házaknál a villamos rendszert engedélyeztetni kell, ami nem kevés pénz, szóval azt is csinálhatnám. De nem látok ebbe bele."
    Az első felére: nyílt sisakos kivitelezés mára nincs. Vagy az építtető vagy a tervező vagy a kivitelező viszi a különféle szakikat. Az építtetőnek az ár és és néha a minőség számít, a másik kettőnek az, amit visszaosztasz nekik...
    Hitelesítést több év igazolt munka és további vizsgák után végezhetsz (#17302 Tapsi - 4. bekezdés). "Jó pénz", de sokan nem bajlódnak vele, hanem összeállnak egy olyannal, akit ismernek és amikor kész vannak ő ellenőriz majd elvégzi a hivatalos eljárást és a végén fel/visszakerül az mérőóra.
    Mindkét felére igaz, hogy jól úgy tudod csinálni, ha "brigáddal" dolgozol (legalább még egy szakmabeli és egy nagy generálnál nem árt egy tanuló vagy SM).

    Read only...

Új hozzászólás Aktív témák