Új hozzászólás Aktív témák

  • mind_against

    tag

    Összefoglalnám, hátha másoknak is hasznos, hogy tavaly nyáron nekem hogyan és mi volt:

    - Legfontosabb: először a munkáltatónak ki kell téged léptetnie/jelentenie a munkaviszonyból -amit szeretnek elfelejteni/elhúzni-, amíg ez nincs meg, a kormányhivatal nem fog tudni tenni semmit, mert ő látja a rendszerében, hogy kivagy-e már jelentve vagy nem. Én odamentem a kormányhivatalba és nem tudtak intézni semmit. 30-40 perc telefonálgatás után jutottam el odáig, hogy a munkaügyi vezetővel megtudtam beszélni, hogy akkor jelentsetek ki ffs és legyél szíves elküldetni a kilépő papírokat Rebekával vagy Dzsesszikával email-ben, mert itt állok a kormányhivatal előtt, de nem tudnak csinálni addig semmit.
    - a kilépő papírokat (jövedelem igazolás, munkaviszony megszűnése, stb, stb, minden ami kellhet) minél hamarabb szerezd meg -ha megoldható kérd el személyesen, nekem kipostázták, de mivel jóban voltam a munkaügyi vezetővel, elkértem szkennelve email-ben-, hogy minél hamarabb meglegyen. Ha nincs meg amikor odamész, akkor később is betudod vinni, csak a kijelentésed legyen meg a rendszerben.
    - vagy 5 vagy 8 munkanapod van (nem emlékszem pontosan) bejelenteni, ha megszűnt a munkaviszonyod
    - kb. ugyanennyi nap, ha találtál munkát, hogy jelentsd a munkaszerződésedet felmutatva
    - Egészségügyi (rózsaszín) kis könyv a munkáltatónál van, kilépéskor vagy utána megkapod. Következő munkáltatónak belépéskor leadod.
    - Fehér színű álláskeresők kis könyvét a kormányhivatal kiállítja neked bármennyiszer, ha nem viszed vagy elhagyod, akkor is, abba lesz belepecsételve minden munkanélkülin töltött időszakod, valamint az is, hogy mikor kell megjelenned pofavizitre, ha az adott 3 hónapos időszakon belül nem találsz munkát.
    - Ha találsz munkát, nem szükséges bemenned személyesen, az én ügyintézőm elfogadta az új munkaszerződésemet email-ben
    - ugyanazon munkáltatónál eltöltött 3 év egybefüggő munkaviszony után vagy jogosult megigényelni az álláskeresési járadékot, ez nekem tavaly nyáron 3 hónapon keresztül volt 3x nettó 150.000 Ft, azaz összesen nettó 450.000 Ft, emellett van még az FHT (Foglalkoztatást Helyettesítő Támogatás) , ebből lejön az SZJA, amivel nem kell foglalkoznod (nem kell fizetned magad után semmit) és ezt akkor tudod megigényelni, amikor úgy mész munkanélkülire, hogy nem volt egybefüggő 3 év munkaviszonyod, ergo nem vagy jogosult az álláskeresési járadékra, ez az összeg így 20-22.000 Ft körül van kb., havonta, 3 hónapig, vagy legalábbis addig, amíg nem találsz munkát, rendszeresen kapod havi szinten.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák