Új hozzászólás Aktív témák

  • sasa311

    veterán

    válasz Kidus #2472 üzenetére

    tori
    Remek takarítóhal. Ugyan viszonylag nagyra nő, de a szája örökké kicsi marad, így gyakorlatilag semmibe se tud kárt tenni.

    A metillénkékről szóló kisregényt meg nem értetted meg szerintem. :U
    Az akváriumban nagyon leegyszerűsítve ez a folyamat folyik le (szűrőben is), nitrogénciklusnak hívják:

    Az összes szerver trágya (kajamaradék, halürülék, elpusztult növényi és állati hulladék) Ammónia keletkezik, mely aerob környezetben az un. nitrifikációs baktériumok segítségével (melyek megtapadnak bármin, ezért van pl. a szivacs a szűrőben, mert nagyon nagy felület) először nitritté bomlik, majd nitráttá.
    Anaerob környezetben (ez édesvizi akváriumokban jellemzően nem vagy csak ritkán jön létre) a nitrát elemi nitrogénné és oxigénné bomlik ami távozik a vízből.
    Ezek az anyagok ilyen sorrendbe mérgezőek a vizi életre nézve (ammónia leginkább, nitrát legkevésbé), így elengedhetetlen ennek a folyamatnak a zökkenőmentes lefolyása. És mivel ez a hobbiakváriumok 99%-ában egy biológiai folyamat, amit baktériumok végeznek, így nem bölcs ezeket a baktériumokat kinyírni brillantkékkel.
    Ezek a baktériumok viszont nem csak a szűrőközegben élnek (sőt!), hanem leginkább az aljzatban, így díszakváriumot lekezelni csak végszükség esetén szabad. Az már csak egy apró segítség, hogy visszatelepednek a baktériumok a szűrőközegből, ha azt addig különraktad. Annyi idő pont elég ahoz, hogy felboruljon a biológiai egyensúly az akváriumban.
    Kb így néz ki a folyamat:

    Szóval összefoglalva a brillantkék azért veszélyes, mert egyrészt kinyírja ezeket a baktériumokat, másrészt elvonja az oxigént a vízből, ami ehez a folyamathoz elengedhetelen.
    Ha pedig sikeresen kiirtottuk ezeket a bacikat a vízből átveszik a helyüket más, sokkal ellenállóbb fajok, mint a cyanobakter (másnéven kékalga), ami aztán nagyon megnehezíti az egyszeri akvarista életét.

    Így ha nem találsz más gyógyszert éppen vagy nincs más lehetőség, akkor a kezelendő halat mindenképp külön akváriumban érdemes kezelni.

    [ Szerkesztve ]

    Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?

Új hozzászólás Aktív témák