Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz jozsi252 #7014 üzenetére

    Visszakérdezek: mennyire van értelme, hogy pontosan ismerd az "akkuban lévő" feszültséget? Mi az az információ, amit ebből ki lehet következtetni, ha az akku feszültsége a cella névleges értéke körül alakul akár terhelve, akár terheletlenül? A két utóbbi értékből (üresjárási és terhelés alatt mérhető akkufeszültség) egyedül a belső ellenállás számítható ki, de ehhez sem elegendő önmagában a terheléskor mérhető feszültség, a terhelőáramot is ismerni kell hozzá, ami ráadásul nem is lehet túlságosan alacsony, mivel úgy nagyon kicsi lesz a mért feszültségesés (mondjuk 50 mΩ belső ellenállás annyit jelent, hogy 1A-es terhelés /vagy terhelés növekedés/ hatására a cella feszültsége 50 mV-ot csökken).
    A következő jellemzőket ellenben nem fogod megtudni a cellafeszültség egyszerű mérésével: töltöttségi állapot (kivéve 1V alatt, amikor tudjuk, hogy teljesen le van merülve a Ni-xx akku), kapacitás, általános állapot (esetleg kialakult memóriahatás, megélt ciklusok száma), önkisülés sebessége, belső ellenállás (az előbbiek értelmében ehhez ismert terhelőáram mellett bekövetkező feszültségcsökkenést kell mérni).
    Tehát az, hogy a cella feszültsége pillanatnyilag például 1,226 V, ebben a formában nagyon kevés hasznos információt hordoz az akkuról.

Új hozzászólás Aktív témák