Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz TeeJay #7000 üzenetére

    Ezekben a fényképezőgépekben a tápfeszültséget növelni kell egy DC/DC átalakítóval, hogy a processzor, motor működni tudjon. Vagyis ez gyakorlatilag egy miniatűr kapcsolóüzemű tápegység (DC -> AC -> DC), amit az alacsony tápfeszültség miatt nem egyszerű úgy megtervezni, hogy energiatakarékos is legyen, amellett a kellő teljesítményt is át tudja vinni. Ez a félvezetők fizikai sajátosságaiból adódik.

    Tovább gond, hogy mivel a teljesítmény az áram és feszültség szorzata, betápoldalon a kisebb feszültség nagyobb áramigénnyel jár együtt. Ha duplájára növeljük a feszültséget, tápoldalon dupla áram szükséges, azonos teljesítmény biztosításához, plusz még átalakítási veszteségek is vannak. Holott az áram egyébként kimenőoldalon sem kevés, amit igényel maga a gép.

    Ebben a kiélezett helyzetben egy DC/DC átalakító optimális tervezésénél még a tápforrás belső ellenállásával is kalkulálni kell. Létezik vagy létezett például állítólag olyan vaku, amit a gyártó előírása szerint nem szabad Ni-CD akkuval használni, mert az inverter gondolom a Ni-MH akkuk nagyobb belső ellenállásához van méretezve. Gyakorlatilag be van számítva a körben kialakuló áram korlátozásába a cella belső ellenállása is.

    Egy Ni-CD akku, kisebb belső ellenállás mellett, durvább indulóáramokat képes leadni, hiszen nem ok nélkül használatos szerszámgépekben a mai napig. (Aztán lehet kísérletezni, hogy helyettesítem Ni-MH akkuval, ami mondjuk már meg sem bírja mozdítani a csavarhúzómat, vagy csak vánszorog vele.) Így gondolom előfordulhat az is, hogy vakutöltés közben esetleg agyonvágja a Ni-MH akkuhoz méretezett DC/DC átalakítót.

    gondolom ahol lehet állítani ott a gép alacsonyabb feszültség esetén kapcsol csak ki.

    Ennek nem volna értelme, mert a szárazelem bármeddig meríthető, nem kell kímélni, úgyis eldobásra kerül. Valószínűleg DC-átalakító optimális üzemét állítja át, a nagyobb táp, nagyobb belsőellenállás vagy kisebb táp, kisebb belsőellenállás között.

    mondjuk nem értem miért nem tudják megcsinálni a masinákat úgy hogy 2V-ig működjön és ne a bekapcsoláskor mérje ezt amikor jó nagyot ránt az akkun hanem mondjuk 1perc üresjárat után...

    Technikailag nem gond egy ilyen tápegység lágyindítása, tehát ezzel bizonyára élnek is a konstruktőrök, de ehhez egyébként korántsem szükséges 1 perc. Nagyon gyorsan és kíméletesen fel lehet tolni az áramot, de ha egyszerűen már nem bírja a terhelést az akku, akkor nincs mit tenni. Hogy egyik gép jobb, másik rosszabb ilyen szempontból, az már a tervezésen, illetve a felhasznált alkatrészek minőségén múlik.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák