Új hozzászólás Aktív témák

  • BonFire

    veterán

    ToBeY, Breki, és mindenki, akinek inge!

    Kissé kezdünk elszállni, nem gondoljátok? Kezdem már unni az olyan hsz-eket, hogy mutassunk egy olyan plugint, vagy funkciót, ami egy kattintásra megoldja a legbonyolultabb feladatokat. Hát közölném, hogy ez nem így megy. Azért használjuk világszerte sokmillióan elégedetten a Photoshopot, mert ő a legprofesszionálisabb képszerkesztő, főleg, ha kiegészítjük egy Illustratorral is, bár a vektorokkal sem bánik mostohán.

    De nem azért van, hogy az ember helyett gondolkozzon és dolgozzon. Tegnap valaki kérte, hogy hogy lehetne egy objektum 50. pixelét a dokumentum 150. pixeléhez pozicionálni, és meg volt lepődve, hogy miért nem csinálja meg helyette a program automatikusan. Holott az eszközök megvannak hozzá, és ha nem rest gondolkodni, akkor kábé 5 perc próbálkozás után rájöhetett volna a helyes megoldásra, akárcsak én.

    Aztán ToBeY azt kéri, hogy hogy lehetne összerakni két panorámaképet, de lehetőleg úgy, hogy ne kelljen vele dolgozni. Megmondtam. Erre azzal is elégedetlen. Merthogy cikkcakkos a széle, és olyan fárasztó körbevágni. Pedig erre is van megoldás a körülvágáson kívül 2 is.

    1) A klónozó eszközzel a hiányokat a képről másolt részletekkel kiegészítjük.

    2) Veszünk egy Ps CS5-öt, mert az már azt is megcsinálja helyettünk. A CS6 már az ágyba is fogja hozni a kávét, az lesz benne a legfőbb új fícsör.

    Ma Breki kér egy csodaplugint, ami egy kattintásra mozaikossá varázsolja a képet. Lehetőleg pont olyan mozaikot csináljon, amilyen neki tetszik. Jaj, hát nincs ilyen? Miféle dolog az? Az embernek kell vele dolgozni?

    Bizonyám! Az embernek. Nem kell az egész csempét ugyanis megcsinálni, csak egyet. Aztán azt forgatni és türközni, amíg 4 csempe egymás felé nem fordítja az orrát. Ekkor patternnek definiálni, és máris arra a képre lehet rátölteni, amelyikre akarjuk. Ilyen végtelenül egyszerű. Dolgozni kell vele, és néha a fejünket is használni kell. És végül (de nem utolsósorban) tanulni kell. Meg kell tanulni a Ps-t használni, amihez nem kell még sokat sem keresgélni, mert a topicnyitó hsz-ben ott vannak az oldalak, ahonnét – legalábbis az alapozást – el lehet sajátítani.

    Összefoglalva: Ha valaki lusta tanulni, gondolkodni és dolgozni is, az még önmagában nem baj, mert ha megkér valakit szépen, megcsinálunk ezt-azt. De a topic célja, és az összes oktatóoldal célja az lenne, ha mindenki saját maga elsajátítaná legalább a képszerkesztés alapjait, és a legtriviálisabb dolgokra nem itt kérdezne rá. Például, hogy hogy lehet szabályos négyzet alakúra vágni a képet. Azt hiszem ilyen kérdés is volt egy-két napja. Ez ad abszurdum.

    És egy kis pszichológia ide a végére. Ha besértődtél ezen a hsz-en, akkor neked is szólt, és elevenedre tapintottam! ;]

    A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

Új hozzászólás Aktív témák