Új hozzászólás Aktív témák

  • BonFire

    veterán

    válasz h.adam.92 #15185 üzenetére

    Igen, körülbelül olyasmiről van szó, mint a negatív tér rajzolásának gyakorlata. Megfigyelték, hogy az emberek egy ismeretlen, teljesen szabálytalan formát sokkal pontosabban le tudnak rajzolni, mint egy ismertet. Azért, mert az ismert formákhoz az agy kicsi korban a neki adekvát szimbólumot társítja, és onnantól kezdve mindenáron azt akarja alkalmazni. A száj pl. egy görbe vonal, a szem egy mandula, a fej egy karika. Egy kisgyereknél ezek az egyszerűsítések még ésszerűek, hiszen az agya még nem fejlett teljesen. De amikor valaki felnőttkorában így rajzol, annak nincs más magyarázata, mint az, hogy a 3 éves korban megszerzett és berögzült szimbólumrendszert húzza elő mindig a bal agyfélteke, ami azt mondja: Ne foglalkozz azzal, amit látsz, azt rajzold, amit mondok neked! Az ott nem sok-sok vonal hálózata, hanem egy szem, a szem pedig egy szilvamag, közepén egy karikával, abban még egy karika. – És a kezed már le is rajzolta, amit a bal agyfélteke diktált.

    Ellenben van egy pár jó tréning arra, hogy hogyan nyomjuk el azt, hogy a bal agyféltekénk belepofázzon, mi van a szemünk előtt. Ilyen pl az, amikor egy vonalas rajzot fejjel lefelé kell lerajzolni. Először tiltakozik ellene a bal agyfélteke, és megpróbálja megmagyarázni, hogy ez így hülyeség, a dolgokat nem forgatjuk fejjel lefelé, hiszen egy embert sem kérhetünk meg arra, hogy fejen állva álljon modellt stb. Viszont ez csak egy gyakorlat! Arra való, hogy ne legyen felismerhető figura a képen. Ha egy vonalas ábrát fejjel lefelé fordítva látsz először, sok esetben nem is tudod, mit ábrázol a kép. Na, ezt kell megkezdeni lerajzolni. Csak a vonalakat, és úgy, ahogy látod őket egymáshoz viszonyítva. Ne próbáld meg kitalálni, hogy mit ábrázolhatnak. Majd ha végeztél, kiderül. Meg fogsz lepődni az első rajz után, ha végeztél és visszafordítod, hogy milyen pontosan le tudtad rajzolni. Pont azért, mert a jobb agyféltekéddel rajzoltál, nem próbáltál formát találni, azt nevesíteni és leegyszerűsíteni. Nagy a kísértés, hogy közben megfordítsuk a rajzot, de nem szabad. Ezt ki kell próbálni.

    De most nem tudom itt neked kifejteni egy komplett könyv magyarázatát a fórumon, el kell olvasni, és végigcsinálni a benne talált gyakorlatokat.

    A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

Új hozzászólás Aktív témák