Zöld utat kapott a Magyar Telekom–ISH fúzió

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezi, hogy a Magyar Telekom megvásárolja a kórházi informatikai szolgáltatásokat nyújtó ISH Kft.-t – közölte tegnap a versenyhatóság. A két érintett cég a bruttó 2,9 milliárd forint értékű tranzakciót május végén jelentette be.

A Magyar Telekom-csoport az elektronikus hírközlési szolgáltatások teljes körével foglalkozik. A távközlésen túl a cég és leányvállalatai jelen vannak többek között az informatikai szektorban is, azonban az összefonódás szempontjából releváns kórházi informatikai szolgáltatások területén nem – áll a GVH határozatában. Az ISH Kft. az Egyesült Államokban bejegyzett Britex International LLC kizárólagos tulajdonában áll, és átfogó kórházi számítástechnikai megoldásokat nyújt hazai és külföldi ügyfeleknek. A társaság közös fejlesztés után a 90-es évek végén megvásárolta a MedSolution kórházi informatikai rendszer jogait az IBM-től, jelenleg is ez a rendszer adja a termékpaletta gerincét.

E piacon eddig is az ISH volt a legerősebb piaci szereplő, mérete legnagyobb versenytársának többszöröse. Pénzügyi helyzete az összefonódás eredményeképp kétségkívül javulni fog, a MT pénzügyi hátterének köszönhetően a cég lehetőségei bővülnek. Ennek a GVH szerint egyrészt az ügyfelek rövid távon mindenképp hasznát vennék, másrészt a versenytársak előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy partneri viszonyba lépjenek más telekommunikációs szolgáltatóval.

Az MT telekommunikációs szolgáltatóként jelenleg a kórházak jóval nagyobb hányadában van jelen, mint az ISH. Versenyjogi szempontból kifogásolható árukapcsolás akkor jelentkezne, ha a fuzionált felek keresztfinanszírozás által, agresszívan árazott csomagban értékesítenék szolgáltatásaikat a kórházak számára, kiszorítva vagy jelentősen meggyengítve az ISH jelenlegi versenytársait. A GVH szerint azonban e káros versenyhatás nem bizonyítható kellő biztonsággal. Egyrészt a kórházak távközlési szolgáltatási szerződései rövidebbek és – a kórházak nyilatkozatai alapján – költségvetési szempontból kisebb jelentőségűek, mint egészségügyi informatikai szolgáltatási szerződései. Másrészt az integrált egészségügyi informatikai szolgáltatás kapcsán felmerülő áttérési költségek jóval nagyobbak, mint a kommunikációs szolgáltatások esetében, ami jelentős mértékben nehezítheti a váltásra ösztönzést.

Elméletileg elképzelhető, hogy – az ISH kórházi jelenlétére alapozva – a telekommunikációs szolgáltatási piacon érvényesül kiszorító hatás. Azaz azok a kórházak, ahol az ISH a szolgáltató, a MT szolgáltatására váltanak a kedvezőbb feltételeket biztosító együttértékesítés hatására. Ez azonban a kórházak elhanyagolhatóan kis hányadát tenné ki, szűk azon ISH által kiszolgált kórházak köre, ahol nem a MT a szolgáltató. Emellett a hírközlési versenytársak úgy nyilatkoztak, hogy amennyiben erre szükség lesz, új stratégiát fognak alkalmazni, válaszlépéseket tesznek majd – áll a GVH indoklásában.

A versenytörvény szerint a GVH nem tagadhatja meg az engedély megadását, ha az összefonódás nem hoz létre vagy nem erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacokon vagy annak jelentős részén. Mivel a fentiek miatt ilyen hatásokkal nem kell számolni, a versenyhatóság a fúziót engedélyezte.

Azóta történt

Előzmények