A Google fotósainak tilos katonai bázisokat fényképezniük

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma eltiltotta a Google Street View csapatát a katonai bázisok környékéről, mivel a népszerű térképes program utcaképeket szolgáltató adatbázisában részletes fényképek jelentek meg a hadsereg egyik objektumáról. Az erről szóló utasítást a minisztérium a múlt héten küldte meg az USA összes katonai egységének.

Gene Renuart, a légierő tábornoka a sajtónak elmondta, hogy a 360 fokos látképek rengeteg érzékeny információt árulhatnak el, melyeket rossz célokra is fel lehet használni: hol állnak az őrök, hol találhatóak akadályok, hogyan lehet ezeket megkerülni, az épületek ki- és bejáratait fel lehet mérni stb.

A Google erre reagálva azt közölte, hogy ilyen képek közzététele ellentétes a szolgáltatás alapelveivel, egy tévedésről, félreértésről lehet szó. Larry Yu szóvivő elmondta, hogy a képeket készítő csapat sofőrje „tévedhetett”, egyrészt amikor egy ilyen objektumról, a texasi Fort Sam Houston bázisról képeket készítettek – melyeket egyébként a panasz után szinte azonnal eltávolítottak –, másrészt akkor, amikor egy katonai területeken engedélyt kértek a fotózásra – merthogy Texasban a csapat engedéllyel rendelkezve lépett a bázis területére, s engedéllyel fotóztak.


Fort Sam Houston térképe

Azóta történt

Előzmények