Ha nem kell a géphez adott Windows, vissza lehet kérni az árát

Nem kevés állhatatosságra és kitartásra van hozzá szükség, de visszakérhető a gyártótól a számítógépre fölöslegesen előtelepített Windows ára – ez a tanulsága annak a történetnek, melyet egy e célra létrehozott blogon mesél el egy amerikai felhasználó. Ha a történet nem kitaláció – ami ilyen forrásnál nem ellenőrizhető egykönnyen –, példát mutathat azoknak a felhasználóknak, akik nem akarják használni a Microsoft operációs rendszerét, de hardvervásárlásnál mégsem tudják azt megkerülni.

A sztori szerint az amerikai vásárló azt követően döntött egy Hewlett-Packard által gyártott notebook, egy Pavilion dv6815nr vásárlása mellett, hogy a korábbi gépét ellopták. Miután bekapcsolta a Best Buynál beszerzett új masináját, az a Microsoft végfelhasználói licencszerződésével köszöntötte. Ebben olvasta a következő mondatot: „A szoftver használatával Ön elfogadja a jelen feltételeket. Amennyiben Ön nem fogadja el a feltételeket, úgy ne használja a szoftvert, hanem forduljon a gyártóhoz vagy a telepítőhöz a vételár visszatérítésére vagy jóváírására vonatkozó visszatérítési rend meghatározása érdekében.”

Ő úgy döntött, hogy nem fogadja el a feltételeket, inkább megpróbálja visszakérni a Windows árát, és Linuxot fog használni helyette. Követve a licencszerződés tanácsát, a gyártó, a HP telefonos ügyfélszolgálatához fordult, de többszöri próbálkozás után kiderült, hogy a support nincs felkészülve ilyen esetek kezelésére. Először azt hitték, hogy a gépre telepített Vista helyett Windowx XP-re akar váltani (amire van lehetőség), vagy azt, hogy vissza akarja cserélni a gépet. A harmadik, 50 percig tartó hívás alkalmával végül aztán sikerült elérnie egy illetékes menedzsert, aki egy döcögősen induló levelezést követően, közel három hét után leírta, hogy a vásárló jogosult 200 dollár visszatérítésre. Ezt követően újabb levélváltások következtek, és végül, egy hónappal később – az első telefonhívás után majdnem két hónappal – a felhasználó kézhez vette a HP által az operációs rendszer árának visszatérítéséről kiállított csekket.

Az ügyfél így türelmének és kitartásának köszönhetően 200 dollárt tudott faragni a notebook nettó 599 dolláros árából, azaz a vételár nagyjából harmadát spórolta meg.

Korábban egy európai felhasználó ért el hasonló sikert, igaz, ő bíróságon követelte vissza a gyártó Acertől a gépre előtelepített Windows XP és egyéb programok árát. A francia ügyfél nem érette, hogy miért nem vásárolhatja meg az 599 euróért kínált laptopot üresen, a Microsoft operációs rendszere és az a mellé adott kiegészítők – DVD-lejátszó, vírusirtó és szövegszerkesztő – nélkül, amikor ő – linuxos lévén – ezeket nem fogja használni. Mikor jelezte, hogy szeretné visszakapni a számára teljesen haszontalan szoftverek árát, az Acer 30 eurót ajánlott fel neki. Ezt nem fogadta el, inkább perre ment. Az ügyet tárgyaló bíróság pedig jogosnak mondta ki a követelését. Az ítélet szerint a gépre telepített szoftverek – Windows, Microsoft Works, PowerDVD, Norton AntiVirus és NTI CD Maker – ára összesen 311,85 euró; az Acernek ezt az összeget és további 650 euró kártérítést kellett így fizetnie a harcos ügyfelének.

Azóta történt

Előzmények