Az OEM Windows miatt fizet az Acer

A notebook vételárának közel kétszeresét kapta vissza egy francia vásárló, aki perben követelte vissza a gyártó Acertől a gépre előtelepített Windows XP és egyéb programok árát. A férfi nem érette, hogy miért nem vásárolhatja meg az 599 euróért kínált laptopot üresen, a Microsoft operációs rendszere és az a mellé adott kiegészítők – DVD-lejátszó, vírusirtó és szövegszerkesztő – nélkül, amikor ő – linuxos lévén – ezeket nem fogja használni. Mikor jelezte, hogy szeretné visszakapni a számára teljesen haszontalan szoftverek árát, az Acer 30 eurót ajánlott fel neki. Ezt nem fogadta el, inkább perre ment.

Az ügyet tárgyaló bíróság pedig jogosnak mondta ki a követelését. Az ítélet szerint a gépre telepített szoftverek – Windows, Microsoft Works, PowerDVD, Norton AntiVirus és NTI CD Maker – ára összesen 311,85 euró; az Acernek ezt az összeget és további 650 euró kártérítést kellett így fizetnie a harcos ügyfelének.

Az eset korántsem egyedi. Franciaországban a helyi Linux-felhasználók egyesületének égisze alatt önálló mozgalom szerveződött az „OEM adó”-nak nevezett gyakorlat elleni harcra. A szerveződés honlapjának tanúsága szerint már eddig is több ilyen esetben született jogerős bírósági ítélet, és számos további ügy van folyamatban. A szabad szoftveres tábor ügyét erősítheti, hogy nemrég a Globalizációs Intézet – egy brüsszeli központú uniós tanácsadó testület – is felvetette: az EU-ban meg kellene tiltani a számítógépek előtelepített operációs rendszerrel történő árusítását. A tanulmány szerint az amúgy is meghatározó piaci részesedéssel rendelkező Microsoft Windows automatikus telepítése a boltokban árult PC-kre sem a köz érdekét, sem pedig a piaci versenyt nem szolgálja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények