Hirdetés

A Windows XP élt, él és élni fog

A Windows XP életciklusa június 30-án véget ér, ezt követően sem dobozos, sem OEM-változatban nem vásárolható meg a korosodó, 2001-ben bemutatott operációs rendszer, egyedül a kisebb rendszerépítők – azok a számítógép-összeszerelők, amelyek nagykereskedelmi forrásból szerzik be az előtelepítésre szánt szoftvert – juthatnak hozzá még fél évig. Legalábbis ez volt az a forgatókönyv, amelyhez a Microsoft tartotta magát egészen áprilisig. Ekkor a hardvergyártók nyomására a szoftvercég bejelentette, hogy a Windows XP a még formálódó netbook termékkategóriában további két évig, azaz egészen 2010-ig elérhető lesz előtelepített rendszerként, ma pedig kiderült, hogy a hasonló közönséget megcélzó nettopokra – elsősorban internetezésre használható, olcsó asztali gépekre – is ugyanez érvényes.

Hirdetés

A Windows XP iránti kereslet azért élénkült meg ilyen hirtelen, mert ezek az alacsony fogyasztású és megfizethetőbb árú számítógépek olyan viszonylag szerény teljesítményű processzorokra épülnek – Intel Atom, Intel Celeron vagy VIA C7 –, melyek egyszerűen nem (vagy csak erős kompromisszumokkal) alkalmasak az újabb Windows, a Vista futtatására. Nem véletlen, hogy a gyártók e termékkategóriákban aktívan elkezdtek kísérletezni a Linuxszal annak ellenére is, hogy a felhasználókat nehéz leszoktatni az általuk megszokott szoftverekről. A Microsoft viszont magától értetődő módon nem akart teljesen kiszorulni erről a piacról, hogy átengedje azt a Linuxnak, ezért döntött úgy, hogy a netbook- és nettopgyártóknak a Vistáénál szerényebb hardverigényű Windows XP-t két további éven át elérhetővé teszi.

Diszkontgépek. Kinek?

Eee Box
Asus Eee Box

A vállalat ma a tajvani Computexen jelentette be, hogy a meghosszabbított határidő a nettopok esetében is él. Az első ilyen gépet, az Intel Atom processzorra épülő Asus Eee Boxot is ezen a kiállításon mutatják be. A termékkategória megteremtőjének tekinthető Asustek vezérigazgatója, Jerry Sen üdvözölte a bejelentést. „Nagy igény van a windowsos Eee PC-kre. Örülünk annak, hogy a Microsoft figyel a vásárlók igényeire, és biztosít Windowst és ezzel egy megszokott felületet ezekhez az eszközökhöz is.”

A szoftvercég definíciója szerint nettopnak azok a „rendkívül alacsony árú” (ultralow-cost) asztali számítógépek minősülnek, melyeket az alapvető internetes tevékenységek – böngészés, levelezés és chatelés – kiszolgálására optimalizáltak. Egyelőre azt nem hozták nyilvánosságra, hogy milyen teljesítménylimiten vagy specifikáción belül tekinthető egy PC nettopnak, azt tehát egyelőre nem tudni, hogy „hány lóerőig” találkozhatnak majd Windows XP-vel a vásárlók.

Azt, hogy e termékkategóriák még nem alakultak ki, jól mutatja, hogy a gyártóknak sincs sok fogalma arról, hogy kik lesznek a vevők. A processzorgyártó Intel – akinek a netbook és nettop elnevezések köszönhetők – azt mondja, hogy ezeket második számítógépként használják majd, vagy a fejlődő országokban olyan emberek veszik, akiknek nem telik fullos gépre. A PC World-nek nyilatkozó Microsoft-vezető, Steve Guggenheimer viszont úgy látja, hogy ma még nem látható, milyen közönség választja majd ezeket. „Léteztek már korábban is ilyen internetezésre alkalmas készülékek, de nem sok bizonyult sikeresnek. Most viszont közelítünk a megfelelő árszinthez. Hogy milyen lesz a fogadtatásuk, és kik fogják megvenni őket, még nemigen tudjuk” – ismerte el.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények