Linuxos laptopokat kínálnak a diákoknak Indiában

Különös akcióval csinált hírverést Indiában egy állami szervezet egy projektjüknek, melynek keretében 100 ezer diák számára kínálnak olcsó, linuxos laptopot: feltöltöttek a YouTube-ra egy videót, ahol nagy darab emberek tapossák meg a számítógépeket. Ilyen „teszteket” láttunk már vicces videókban, de ez most komoly. Az indiai Tamil Nadu államban lévő, kormányzati tulajdonú Electronics Corporation Tamil Nadu (Elcot) így teszteli a diákoknak szánt laptopok „teherbíró képességét”: egy kemény padlós helyiségben legalább 80 kilós emberek állnak a gépekre, s a laptopoknak ezek után is gond nélkül kell működniük. Ha egy márka nem megy át a teszten, akkor olyat nem kínálnak a diákoknak.

Ez az érdekes eljárás annak a programnak a része, amelynek keretében a kormány olcsó számítógépekkel kívánja ellátni az indiai fiatalokat. A körülmények miatt azonban a gyártókkal szemben a megrendelő állami cég szigorú követelményeket állított fel, legalábbis ami a gépek fizikai behatásokkal szembeni ellenállását illeti. A megvásárolt laptopokra a gyártók 3 éves garanciát  adnak – az akkumulátorok esetében ez csak egy év. Az úgynevezett „fire walk test” egy indiai illetékes szerint azt szolgálja, hogy a rossz minőségű burkolattal érkező gépeket kiszelektálják.


Dell és Acer gépek tesztje

A kiválasztott típusból a következő két hét folyamán mintegy 100 ezer darabot kívántak megrendelni, körülbelül 500 dollárért darabját (a kínált gépek paraméterei: 1,8 GHz-es Intel Core 2 Duo processzor, 320 gigabájtos merevlemez, 2 gigabájt memória, Suse Linux Enterprise Edition 10.1, de felajánlják a Suntól ingyen kapott Virtual Box hypervisort is, ha valaki Windowst akarna használni, igaz, az Elcot inkább az Ubuntut ajánlja második rendszernek – emellett van egy olcsóbb konfiguráció is, amelynél a memória 1 gigabájt, a merevlemez pedig 160 gigabájtos, minden más ugyanaz; a szoftverek szintén ingyenesek, OpenOffice.org, Firefox, Thunderbird stb.), de a kereskedők áremelése és a rúpia gyengülése miatt ez az ár mostanra már felkúszott majdnem 700 dollárig, ám ez az Elcot vezetői szerint még mindig kedvezményes ár. Ugyanakkor honlapjukon azt ígérik, hogy amint a gazdasági körülmények javulnak, igyekeznek 500 dollár alá vinni az árat. Vírusvédelmi programot nem adnak hozzá, mert – mint írják – az eddigi tesztek azt mutatták, hogy a Linuxot nem fenyegetik a vírusok.

Az Elcot tárgyalt a Microsofttal is, s az amerikai vállalat 57 dollárt kért az operációs rendszert, az Office-t és a vírusvédelmet tartalmazó csomagért. Az indiaiak ezt sokallták, ők Windowsonként 12 dollárt találtak megfelelőnek, mert csak az operációs rendszer kellett volna nekik, erre az ajánlatra azonban Redmondból már nem érkezett válasz.

Azóta történt

Előzmények