„Az emberek egyszer csak rájönnek, hogy nincs szükségük a Windowsra”


Midori: „Japánból származó prémium
kategóriájú likőr. Jellegzetes üvege,
vibráló zöld színe kiemeli a likőrök közül.
A Midori a kalandkereső aktív fiatalok itala,
akik mind az életben, mind az italfogyasztás
területén fogékonyak az újra.”

Az internet mind erősebb szerepe, a hálózatok bővülése, a szolgáltatások és programok hálózatorientációja komoly kihívás elé állítja a „hagyományos” alapokon nyugvó szoftveripart, s ezen belül is leginkább a mai királyt, a Microsoftot, hiszen már jó ideje kétségessé vált, hogy a személyi számítógépek alapvető programja, az operációs rendszer megőrzi-e a netes világban is vezető szerepét, illetve jelenlegi formáját – hívja fel az SDTimes friss cikke e kardinális problémára a figyelmet. A Windows megreformálása, vagy éppen elhagyása az utóbbi időben egyre többször szóba került a szaksajtóban, legutóbb a Gartner elemzői vetették ezt fel.

Az írás apropója egyébként egy, épp az új kihívásokra választ adni kívánó titokzatos Microsoft-fejlesztés, a most még csak kódnevén ismert „Midori”, mely a kósza hírek szerint szakítana a Windows-hagyománnyal, s egy olyan moduláris technológiát képviselne, mely jelentős mértékben eltér a PC-ken eddig alkalmazott operációs rendszerek alapelvétől.

Bajban csak azért vagyunk, mert a Microsoft a Midori létezésének megerősítésén kívül (bár már ez is nagy szó!) semmilyen egyéb információt nem ad ki a projektről. Az SDTimes újságírói állításuk szerint hozzájutottak néhány dokumentumhoz a fejlesztés alatt álló szoftverrel kapcsolatban, s ezeket összevetették a nyilvánosan is elérhető szűkszavú beszámolókkal.

Tudósításuk (és feltételezéseik) szerint az új rendszer egy internetközpontú, az összekapcsolt rendszerekre koncentráló technológia lesz, mely igyekszik felszámolni a helyi gépeken futó alkalmazások és az operációs rendszer közötti elvi különbséget, s a függőségek megszüntetését vették célba. A virtualizációs technológiák eredményeit felhasználva egy olyan rendszer kidolgozásán fáradoznak, mely a minimálisra igyekszik redukálni a felhasználó gépén futó operációs rendszer, illetve alkalmazások szükségességét, vagyis egyre nagyobb mértékben a hálózat biztosítaná ezek lehetőségeit az egyedi PC-k számára. Egy, a Computerworld által megkérdezett szakértő, Brian Madden úgy véli, hogy a jövő operációs rendszere hypervisorként (erre még nincs jó magyar szakkifejezés, de gyanítom, hogy hamarosan megszületik) viselkedne, mely az alkalmazások futtatását és az eszközök kezelését is megoldaná anélkül, hogy a kliensoldalon bármiféle kötöttség nyűgözné. Madden a rendelkezésre álló kevés információ alapján úgy véli, hogy a szintén igen fiatal technológiai trend, a virtualizációval szoros kapcsolatban álló úgynevezett „cloud computing” eredményeinek felhasználásával a Microsoft már arra a napra készül, amikor „az emberek egyszer csak rájönnek, hogy nincs szükségük a Windowsra”. (Madden véleményét egyébként némileg alátámasztani látszik az a hatalmas felhajtás, melyet a vállalattól a Microsoft Hyper-V hypervisora kapcsán tapasztalhattunk – habár ebben az is szerepet játszhatott, hogy e területen messze nem a Microsoft számít az irányadónak.)

Az mindenesetre bizonyos, hogy a virtualizáció előretörése megszüntetné a redmondi cég egyik fő problémáját, a felhasználók leggyakoribb panaszát, az alkalmazáskompatibilitási gondokat.

A korábbi, Singularity-nek nevezett projektből kinövő fejlesztést egyébként állítólag Eric Rudder, a Microsoft technikai stratégiákért felelős alelnöke vezeti – de a vállalat még ezt az információt sem volt hajlandó megerősíteni.

Azóta történt

Előzmények