A Windows 7 nincs jóban a notebookokkal?

win7A Microsoft vizsgálja azokat a felhasználói panaszokat, melyek szerint a Windows 7 tévesen határozza meg a notebookakkumulátorok töltöttségi szintjét. Az operációs rendszer a telep állapotára vonatkozó adatokat a rendszer BIOS-ától kapja, ezért a vállalat azt gyanítja, a probléma forrása is itt keresendő. „A gyártópartnereinkkel együttműködve vizsgáljuk a hibajelenséget, amely feltehetően a rendszerfirmware-rel hozható kapcsolatba” – nyilatkozta a szoftvercég, azt ígérve, hogy amint megtalálják a hiba okát, tájékoztatják a felhasználókat.

A Microsoft egyik terméktámogatási fórumán – amint erre a Computerworld felhívja a figyelmet – már 2009 júniusa óta érkeztek panaszok e témakörben. Az első arról számol be, hogy az operációs rendszer kiadásra jelölt (RC) verziója egy majdnem új, négy hónapos akkumulátor kicserélésére biztatta a felhasználót („Probléma van a teleppel, ezért előfordulhat, hogy a számítógép hirtelen leáll. Javasolt az akkumulátor cseréje.”), noha az más rendszeren tökéletesen működött. Sokan azt írják: a Windows 7 a frissen feltöltött telep töltöttségi szintjét alacsonynak jelzi, és ennek megfelelően az elvárhatónál jóval rövidebb üzemidőt jósol.

A jelenség a beszámolók szerint vadonatúj noteszgépeknél is előfordul, márkától függetlenül. Ez azonban nem minden: vannak olyanok is, akik azt állítják, hogy a korábban jól működő akkumulátort a Windows 7 tönkretette, az már más operációs rendszerek alatt sem működik vagy nem működik megfelelően, rendkívül gyorsan elveszti a töltését. Az, hogy az operációs rendszer képes a telepet használhatatlanná tenni, első hallásra hisztérikus következtetésnek tűnik, de kétségtelen tény, hogy a fórumban több hasonló esetet írnak le.

A hírünk írásakor legutolsó bejegyzés egy Acer notebook tulajdonosától származik, aki először ugyancsak a telepcserét javasló üzenetet kapta a Windows 7-tól, egy ideje azonban már arra figyelmezteti az operációs rendszer, hogy nincs akkumulátor a gépben. Pedig van, és fel is tölthető, még ha 20-30 perc alatt le is merül. „Amikor a Linuxot indítom el (Win7/Ubuntu 9.10 dual bootos rendszerem van), a »hibás akkumulátor« üzenettel fogad, nyilvánvalóan valami nincs rendben a teleppel” – írja.

Legutóbbi netbooktesztje során testvérlapunk, a Prohardver! tesztelője azt találta, hogy a Windows 7-es gépek rövidebb ideig bírják egy akkumulátortöltéssel, mint a Windows XP-t használók, noha a Microsoft korábban a fejlettebb energiagazdálkodásra hivatkozva éppen hogy hosszabb üzemidőt ígért.

Azóta történt

Előzmények