Nem tetszik a hatóságoknak, amit a Microsoft csinál AI-fronton

Az USA-ban és a briteknél is trösztellenes vizsgálat kezdődhet a Microsoft és az OpenAI összefonódása miatt.

A brit trösztellenes hatóság és médiajelentések szerint az USA-ban és Nagy-Britanniában egyaránt a trösztellenes hatóságok célkeresztjébe került a Microsoft és az OpenAI összefonódása, különös tekintettel a vezérigazgató és az igazgatótanács körüli felfordulások után.

Sam Altman kirúgási botrányának eredménye az lett, hogy visszakerült a cég élére, a megváltozott igazgatótanácsban pedig szavazati jog nélküli, megfigyelő pozíciót kapott a Microsoft. Így a meetinget mellett a bizalmas információkhoz is hozzáférnek.

Az OpenAI non-profit, ilyen cégeket ritkán vizsgálnak trösztellenes hatóságok. Az eddigi hírek szerint a Microsoft a cég 49 százalékának tulajdonosa, de a Microsoft szóvivője ezt most visszautasítja, a megállapodás ugyanis bizalmas, de a redmondi cég állítólag nem tulajdonos az OpenAI-ban.

A Microsoft már több mint 10 milliárd dollárt fektetett az OpenAI-ba.

A brit CMA azt mérlegeli, indítson-e vizsgálatot a Microsoft befektetése miatt, vajon sérül-e a verseny Nagy-Britanniában. Hasonló mérlegelési fázisban van az amerikai FTC is, vagyis formális vizsgálatok még nem indultak, de kritikus hangokat már mindkét országban megfogalmaztak a Microsoft gyakorlatával szemben.

A Microsoft igazgatója jelezte, csak egy megfigyelői pozíciót kaptak az igazgatótanácsban, ami messze nem egyenlő egy felvásárlással, majd megemlítette, hogy a DeepMind például a Google-é lett korábban.

Az EU trösztellenes hatósága is foglalkozik a párossal a jelentések szerint, de az ágazatra egyébként is jobban odafigyelnek majd.

Azóta történt

Előzmények