Megmentené a szemétteleptől a Windows 10-es gépeket a Google

Jövőre vége lesz a Windows 10 támogatásának, elemzők szerint ez rengeteg PC-t küld majd a szeméttelepre – a Google saját rendszerrel mentené meg a gépeket.

Jövőre jár le a Windows 10 támogatása, az Alphabet pedig már most, jó előre jelezte, hogy lehetővé teszi majd a cégeknek egy automatikus frissülő Chrome operációs rendszer telepítését, ezzel pedig PC-k millióit mentheti meg a szemétteleptől.

A ChromeOS Flex ugyanis továbbra is kap majd rendszeresen biztonsági és funkciós frissítéseket, a gépek tovább lesznek használhatóak a Windows 10 támogatásának 2025. október 14-i megszűnése után. Onnantól kezdve nem jön rendszeresen biztonsági frissítés, hibajavítás vagy támogatás, az ügyfeleket a Windows 11-re való átállásra vagy más megoldásra kérték.

A Canalys elemzőcég szerint a Windows 10 vége úgy 240 millió PC-t küldhet a szeméttelepre, mivel a biztonsági frissítés nélküli gépekre gyenge lesz a kereslet. Ennek ellenére még évekig sok ilyen PC működőképes maradhat.

A Google húzásának egyetlen nagy baja az, hogy a ChromeOS nem túl népszerű, idén januárban az asztali rendszerek piacán 1,8 százalékon állt, szemben a Windows 73 százalékával, mondja a Statcounter. A ChromeOS alapvetően azért sem népszerű, mert a régi windowsos alkalmazások, amiket a cégek használnak, nem kompatibilisek vele. A Google azt mondja, ezen segítenének: adatközpontokban futnak majd a szoftverek, és lehet majd streamelni a régi alkalmazásokat az eszközökre.

Azóta történt

Előzmények